fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 1 oktober – 274 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1963

De Belgische Nederlandstalige openbare omroep – BRT – start Radio 3, dat de luisteraars klassieke muziek, opera, avant garde en jazz aanbiedt.

1973 

Tijdens een zware Noordzeestorm sneuvelt het grootste deel van de zendmast op de MV Mi Amigo. Radio Atlantis moet noodgedwongen uit de lucht.

1978

In Playa de Aro worden de laatste bandprogramma’s van Radio Mi Amigo opgenomen. Vanaf 22 oktober wil men enkel nog live vanaf de MV Mi Amigo uitzenden. 

1980 

– Radio 6 Valleés, dat uit een dertien eeuwse toren nabij Corbais programma’s verzorgt, verhoogt de zendmast en drijft het vermogen tot 200 Watt op.

– Radio Contact wordt een eerste keer in beslag genomen. De politie zou het station in totaal zeventien maal het zwijgen opleggen.

1983 

Radio Land Van Waas start als eerste legale lokale omroep met officiële uitzendingen. De programma’s zijn 24 uur op 24 in de lucht.

1986

Radio Contact richt de ‘Franchisinggroep’ op. Radio Annick uit Antwerpen, Radio Free uit Gent, Radio WLS in Kortrijk en Radio Borinage uit Mons zijn de eerste leden.

1990 

Radio Mol neemt na de toekenning van de vergunning in maart, de nieuwe frequentie 104.1 MHz in gebruik.

1995 

Radio Atlantis begint in Groot-Antwerpen.

1997 

Kempen FM, via zeven frequenties te ontvangen, start een nieuwe programmering. Later zal het mini-netwerk door FamilyRadio opgeslorpt worden.

1998 

– Via de kabelmaatschappij WVEM starten op 98.9 MHz de uitzendingen van B.O.B. Het tweede station van Radio Flandria draait enkel oldies.

– De komst van VTM-radio wordt tot begin november uitgesteld. De té late bestelling van de studioapparatuur zorgt voor een aanzienlijke vertraging.

– Ex-VRT-medewerkster Rani De Koninck (foto bovenaan) start bij FamilyRadio, het tweede netwerk van Radio Contact. Zij presenteert dagelijks ‘Rani op der best’.

2002 

De Media Nieuwsdienst, een nieuw, onafhankelijk persagentschap dat zich toelegt op verslaggeving in geluid- en videofiles, start met de levering van nieuwsuitzendingen op maat aan de lokale radiostations.

2003 

De VRT viert twintig jaar regionale uitzendingen. Deze staan in het teken van de komst van de provinciale stations. De openbare omroep pakt met de slagzin ‘Overal dichtbij’ uit en overweegt plaatselijke investeringen.

2006 

– Radio Beverland is te beluisteren via 106.1 en 105.7 MHz. Het gaat om een testuitzending die in de late namiddag al is afgelopen.

– De website van C-Dance meldt de tijdelijke onderbreking van alle activiteiten in België.

– Betty Mellaerts neemt ontslag bij het Vlaamse cultuurkanaal EXQI. Er waren onoverbrugbare meningsverschillen met Gabriel Fehervari, gedelegeerd bestuurder van Euro 1080, de holding achter EXQI, gerezen.

1925 

Op de Nederlandse radio is de eerste nieuwsuitzending te horen.

1966

De TROS, een uitloper van Radio en TV Noordzee dat vanaf het REM-eiland in de lucht was, zal op 4 november als aspirant-omroep tot het publieke bestel toegelaten worden.

1967 

Lex Harding volgt Jos van Vliet op als nieuwslezer bij Radio Veronica.

1976 

Stan Haag en zijn echtgenote Michelle, die op Radio Mi Amigo het programma ‘Koffietijd’ presenteerde, verlaten Playa de Aro en keren even naar Nederland terug.

1979

Voormalig Veronica- en AVRO-medewerker Will Luikinga start bij Radio Caroline. De programma’s worden vooraf opgenomen in een discotheek op het vakantie-eiland Mallorca.

1985

– De MV Sirius, het schip van de milieuorganisatie Green Peace bevoorraadt de MV Ross Revenge van waarop Radio Caroline en Radio Monique uitzenden. Tijdens het overladen van voedsel en benzine filmt een ploeg van Veronica voor een documentaire over de groene beweging.

– Veronica behaalt als omroep de A-status. Directeur Rob Out voorspelt dat de voormalige zeezender al in 1987 de grootste van Nederland zal worden.

1993

RTL4 krijgt er een zusterstation bij. RTL5 richt zich op jongeren en op hoger opgeleide mannen. Talrijke gemeenten voegen het station versneld aan het kabelaanbod toe omdat een paar dagen later de voetbaltopper tussen Nederland en Engeland op het programma staat.

1995

– Holland FM, uitzendend vanaf de MV Communicator wordt Veronica FM.

– Het alternatieve station Kink FM start als vervanger van RTL Rock Radio.

1997

Er dreigen spontane acties bij de publieke en regionale omroepen. De onderhandelingen over een nieuwe algemene arbeidsovereenkomst zitten muurvast.

2000

Veronica FM neemt de FM-frequenties 103.8 MHz voor Friesland en 87.9 MHz voor Den Bosch in gebruik.

2001

– Gijs Staverman duikt in de programmering van Yorin FM op. Verder is hij op televisie te zien met de programma’s ‘Love test’, ‘TV Babes’ en ‘One Way Ticket’.

– Ondanks het verlies van 0,2% verstevigt Sky Radio, volgens de pas vrijgegeven luistercijfers van het bureau Intomart, de marktleiderspositie. Met 14,8% blijft het station op de eerste plaats terwijl Radio 3FM met 10,2% en Radio 2 met 9,1% de top drie vervolledigden. Radio 10 staat op de vijfde plaats met 8,3%.

– Na een onderbreking van twee weken keren de uitzendingen van Business Nieuwsradio terug op AM 1395.

2005

– Mark Labrand presenteert bij Yorin FM tussen 15:00 en 18:00 uur de allereerste Top 50, die enkel met gedownloade muziek rekening houdt.

– Colin Banks wordt weekendpresentator bij Radio Veronica. De voormalige medewerker van onder meer C-Dance, Radio 538 en Noordzee FM, presenteert elke zaterdag en elke zondag ‘Ook Goedemorgen’ tussen 06:00 en 09:00 uur.

2006

De kabelfrequenties van RTLFM worden eigendom van Sky Radio. RTL zal enkel nog via internet uitzenden.

1966 

De gedagvaarde eigenaar van Radio Essex wordt door een rechtbank beschuldigd van illegaal uitzenden. Hij krijgt een boete maar het station blijft in de lucht.

1967

Alan Freeman presenteert de eerste hitparade bij BBC Radio One. Enkel de nieuwe platen en de complete Top 20 uit de toenmalige Top 30 worden gedraaid.

1972

De BBC Top 30 krijgt een nieuwe presentator. Tom Browne volgt Alan Freeman op. Het format laat de stijgers en de nieuwe releases horen, gevolgd door de complete Top 20 tussen 19:00 en 20:00 uur.

1973

Tijdens een zware Noordzeestorm sneuvelt het grootste deel van de zendmast op de MV Mi Amigo. Radio Seagull moet noodgedwongen uit de lucht.

1974

De streek rond de Engelse plaatsen Rotterham en Sheffield krijgt een lokaal commercieel station; Radio Hallam.

1989

Peter Chicago blijft op de MV Ross Revenge mirakelen verrichten. Met reserveonderdelen, die tijdens de raid op 19 augustus net niet in handen van de politie vielen, slaagt hij er in om een zender in elkaar te knutselen. De oudste drijvende popzender herbegint terstond met een laag vermogen.

2004

Na maanden van aanhoudende speculaties komt de bevestiging van de nakende fusie tussen de radiogroepen Capital en GWR. Er wordt op een jaarlijkse omzet van 722 miljoen pond gemikt. De eigenaren van Capital, binnen de nieuwe holding, mogen 52% aandelen verdelen terwijl GWR de resterende 48% behoudt. Capital Radio bezit acht lokale radiostations waaronder Capital FM en Capital Gold in Londen terwijl Broadland 102 en Classic FM, het enige klassieke muzieknetwerk in Engeland, eigendom van GWR zijn.

2005

Wes Butters, die in februari de presentatie van de BBC Top 40 aan het duo Jason Griffith en Nol Hogg moest overlaten, krijgt de ontbijtshow bij het netwerk Galaxy aangeboden. Hij vervangt er Simon Nicksy Nicks, die een week eerder aan de kant werd gezet.

1991 

WJFK AM uit Baltimore start met de ochtendshow van Howard Stern. 

2003

De conservatieve presentator Rush Limbaugh neemt ontslag bij het nationale sportstation ESPN na controversiële uitspraken over de bekende quarterback Donovan Mc Nabb van de Philadelphia Eagles.

2004

De Amerikaanse radiolegende Scott Muni overlijdt op 74-jarige leeftijd. Donald Allen Munez startte zijn loopbaan in de jaren 50 bij AFRTS en bij de Top 40-stations WMCA en het New Yorkse WABC. Hij werd later programmaleider bij WOR-FM en WNEW-FM. Een telefonisch gesprek in 1972 met een bankrover dook later op in de film ‘Dog Dog Afternoon’ met Al Pacino.

2007

Bruce Morrow of Cousin Brucie verlengt zijn contract met Sirius Satellite Radio. Daardoor blijft hij bij de diverse oldieskanalen ondermeer ‘Cousin Brucies Saturday Night Party’ verzorgen. Tijdens zijn indrukwekkende loopbaan werkte hij eerder bij WINS, WABC, WCBS en WNBC. In 1994 gaf de toenmalige New Yorkse burgemeester Gulliani de toelating om een straat naar hem te noemen: de Cousin Brucie Way.

1992

Radio France International is nu ook in het Amerikaanse Minneapolis te ontvangen. Dit gebeurt via een lokaal kabelnetwerk. 

2006

De nieuwe resultaten van het onderzoeksbureau Médiametrie over het Franse luistergedrag brengen geen spectaculaire veranderingen aan het licht. NRJ en RTL blijven op de eerste en tweede plaats. France Inter stoot Europe 1 van de derde plek. France Info en Nostalgie handhaven zich als nummers vier en vijf. Skyrock en Europe 1 delen de zesde positie met gemiddeld 3.858.748 luisteraars.

1977: Europa

Radio Free Europe en Radio Liberty, die voor het Oostblok uitzenden, versmelten tot één enkele onderneming.

1993: Israël

Om 14:57 uur worden de uitzendingen van de drijvende vredeszender The Voice Of Peace definitief gestopt. Tijdens het afscheidsprogramma ontvangt stichter Abie Nathan de belofte van de burgemeester van Tel Aviv, Schlomo Lamat dat het schip een ligplaats in de haven zal krijgen.

2005: Duitsland

Udo Feser, de curator van het noodlijdende Hundert 6 in Berlijn, geeft de licentie aan de mediaraad van Berlijn (MABB) terug. Dit leidt tot de herverdeling van de lokale frequentie 100.6 MHz. Een opmerkelijke beslissing, want eerder hadden zich enkele kopers voor het station hebben gemeld.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 27 oktober – 299 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 25 oktober – 297 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 24 oktober – 296 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 23 oktober – 295 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 22 oktober – 294 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 20 oktober – 292 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, hitlijst, kabelradio, lokale radio, luistercijfers, middengolf, nederland, netwerkradio, offshore, tv, usa, vrt
Blad 615: Noordzee, DAB+ in Wallonië, Radio Streaming (video)

Kristel en Daniël bij Jumbo Radio (video)

Giel Beelen reageert op Patrick Kicken

BBC Radio 1: opvolger Britse offshore radio (audio)

Het is vandaag 30 september… 2000 (audio)

Het radiodagboek van 30 september – 273 (audio)

Sluiten