fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het radiodagboek van 1 november – 304 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1926

Radio Belgique, de voorloper van de RTBF zendt het eerste gesproken journaal uit van Theo Fleischman (foto bovenaan).

1980

Radio Reflex uit Mechelen, dat aanvankelijk tijdens de vakantiemaanden uitzond, start op semi professionele basis.

2000

– Minister van Telecommunicatie Rik Daems onthult dat het BIPT, het Belgische Instituut voor Post en Telecommunicatie in de toekomst onafhankelijker wordt. Er komt ondermeer een nieuw statuut.

– Marc Coenen wordt na het vertrek van Bert Geenen het nieuwe nethoofd van Radio Donna. Hij komt van Studio Brussel waar hij niet alleen muziek-verantwoordelijke en producer was maar ook een gelijkaardige functie uitoefende.

2002

Het webstation Toxic start met de uitzendingen.

2005

Het totaal vernieuwde Extra Gold start op 94.0 MHz een gesproken programmering. Chris Van Opstal, Serge Hadermann, Ronny Van Gelder en Dirk De Vries zijn de vaste presentatoren.

2006

– Onbevestigde geruchten melden een Luikse versie van het Brusselse Diwan FM op 89.7 MHz, de frequentie van Radio Sensations. Het verhaal lijkt uiteindelijk niet te kloppen.

– De RTBF start de viering van 80 jaar radio- en 50 jaar televisienieuws. Op 8 november is er een speciale TV-show.

2007

Wim Goessens, die tot 2006 algemeen directeur van de krant De Morgen was, start als nieuwe netmanager van Radio 1.

1925

In het Amsterdamse Parkzichthotel wordt de ‘Vereniging Arbeiders Radio Amateurs’ gesticht. Levenus J. Van Rooi wordt de eerste voorzitter van de omroep ‘van het vrije woord, van de geestelijke en zedelijke verheffing van de arbeidende bevolking en van het aangenaam en nuttig bezig houden.’

1963

Radio Veronica haalt Harmen Siezen en Gerard de Vries in huis. De latere nieuwslezer van de NOS volgt Kees Jan Wiegers op, die slechts enkele maanden ‘Ook Goedemorgen’ en ‘Uit De Koers’ presenteerde.

1966

Nieuwslezer Harmen Siezen verlaat Veronica en start bij de net opgerichte radioafdeling van de TROS.

1969

Radio Veronica stelt ‘Oh Well’ van Fleetwood Mac als eerste alarmschijf voor. Men haalde het idee bij Radio Luxemburg waar wekelijks een ‘Powerplay’ werd gekozen of een hit-in-wording. Radio Noordzee Internationaal zou hierop met de ‘Treiterschijf’ aanpikken terwijl Hilversum 3 later een ‘Troetelschijf’ introduceerde.

1985

De Amsterdamse lokale Radio Decibel krijgt na jarenlang aandringen via de kabelfrequentie 102.4 MHz een proefuitzending van twintig uur aangeboden, gespreid over vier dagen. Onder de medewerkers bevinden zich ex-Delmare dj’s René de Leeuw en Peter van der Holst.

1991

– Power FM, het tweede station van de Arcade mediagroep start om 07:00 uur met gesproken programma’s. Wim Rigter wordt programmaleider, Peter Belt bepaalt het muziekbeleid.

– Peter Holland start bij Radio 10 Gold.

1992

Hitradio, het nieuwste station van Sky Radio start. Op zondagnamiddag is de ‘American Top 40’ met Casey Kasem te horen.

1997 

Edwin Evers verlaat Radio Veronica. Vanaf 1 januari 1998 wordt hij medewerker van de KRO.

1999

Radio 10 Gold wordt Radio 10 FM. Het muziekformat ‘De Grootste Hits Allertijden’, de aanwezigheid op 103.3 MHz in Haarlem en in Rotterdam op 103.0 MHz voor Midden en Noord Nederland liggen aan de basis van deze naamswijziging.

2000

Rob Stenders, Fred Siebelink en Paul de Leeuw overleggen met de VARA. De cabaretier wil bij 3FM opnieuw een wekelijkse show verzorgen.

2002

De middengolfuitzendingen van Radio Nationaal op 1296 kHz stoppen. Het station van eigenaar Ruud Hendrickx is enkel nog te horen via de kabel.

2003

– Radio 2, de ontspanningszender van de publieke omroepen, start in Goes op 94.4 MHz een steunzender.

– Look Boden onthult de plannen om de voormalige zeezender Radio 227 zo snel mogelijk in de lucht te brengen.

2004

Jeroen van Inkel is één van de talrijke en onverwachte gasten tijdens een voorleesmarathon in Rotterdam. Gedurende vier dagen lezen vijfhonderd bekende en minder opvallende Nederlanders de nieuwe vertaling van de Bijbel voor.

2006

Vijftien jaar Peter Holland bij Radio 10 Gold wordt met een speciale uitzending gevierd.

1991 

Radio France International begint FM-uitzendingen voor de Parijse omgeving op 89.0 MHz.

1992

Radio France International is ook in het Amerikaanse Minneapolis te ontvangen. Dit gebeurt via een lokaal kabelnetwerk.

1985

De MV Sirius het schip van de milieuorganisatie Green Peace bevoorraadt de MV Ross Revenge van waarop Radio Caroline en Radio Monique uitzenden. Tijdens het overladen van voedsel en benzine filmt een ploeg van Veronica een documentaire over de groene beweging.

2000

Radio Caroline start om middernacht uitzendingen vanaf het schip LV18. Gedurende enkele weken mag de zeezender legale uitzendingen verzorgen.

2006

BBC Radio London moet op zoek naar een nieuwe ochtendpresentator. Jono Coleman keert terug naar zijn vaderland Australië om voor zijn 81-jarige zieke moeder te zorgen.

1946

Het radiostation WABC in New York wordt WCBS. WEAF wijzigt de naam in WNBC.

1993

Atlantic Radio, een groep van twintig stations wordt American Radio Systems. 

2005

Tot en met 31 januari 2006 kunnen de fans van ‘The Boss’ non stop van zijn zeer uitgebreide repertoire via E Street Radio op Sirius Satellite Radio genieten. Het station zal het allerbekendste materiaal, met zeldzame nummers en vele interviews afwisselen. Het initiatief komt er ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van ‘Born To Run’. Op 15 november 1975 werd dit legendarische album uitgebracht. Het zou de internationale doorbraak van Bruce Springsteen betekenen. 

2002: Curaçao

Radio Dolfijn start als commercieel station met een hitradioformat.

Eén jaar geleden op deze dag bij RadioVisie

Twee jaar geleden op deze dag bij RadioVisie

drie jaar geleden op deze dag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 29 november – 332 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 27 november – 330 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2013: KPMG radiostudie van Tom Evens

Op 4 november werden de resultaten van het KPMG onderzoek naar het Vlaamse radiolandschap voorgesteld. Lees verder

Het radiodagboek van 26 november – 329 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Radiocampagnes om de horeca te ondersteunen

Sinds cafés en restaurants op 19 oktober opnieuw moesten sluiten, heeft de middenstand opnieuw ernstig Lees verder

Het radiodagboek van 23 november – 326 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 21 november – 324 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Belg leidt Europese DAB+-lobby

De (Waalse) Belg Francis Goffin is benoemd tot voorzitter van de European Digital Radio Alliance Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Keijzer geeft commerciële radio’s toch verlenging

Blad 642: Henk, de Sint en Patricia (audio & video)

Het Boekenfeest van Radio 1

Sluiten