RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 1 november

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1926: Radio Belgique, de voorloper van de RTBF, zendt het eerste gesproken journaal met Theo Fleischman uit.

2000: Na Erwin Deckers kondigt Sven Ornelis zijn overstap naar de VMMa aan. Beiden zullen aan de start van Qmusic sleutelen.

2021: CityMusic en Radio Omroep Aalst (ex-Goeiedagradio 105,1 MHz) werken tijdens carnaval samen. Radio Omroep Aalst breekt met Oilsjt Mjoezik, dat als stream vervolgt en start met Radio Kamiel als ultiem eerbetoon aan de in juni 2021 overleden Keizer Kamiel Sergeant.

1925: De ‘VARA’, de (‘Vereniging Arbeiders Radio Amateurs’) ontstaat in het Amsterdamse ‘Parkzichthotel’. Levenus Van Rooi is de voorzitter van de omroep ‘van het vrije woord, van de geestelijke en van de zedelijke verheffing van de arbeidende bevolking en van het aangenaam en nuttig bezig houden.’

1963: Radio Veronica haalt Harmen Siezen en Gerard de Vries in huis. De latere nieuwslezer (Harmen Siezen) van de ‘NOS’ volgt Kees Jan Wiegers op, die slechts enkele maanden ‘Ook Goedemorgen’ en ‘Uit De Koers’ presenteerde. 

1966: Nieuwslezer Harmen Siezen verlaat Radio Veronica op de ‘Norderney’ en start bij de net opgerichte radioafdeling van de nieuwe aspirant-omroep ‘TROS’. 

1969:

– Radio Veronica stelt ‘Oh Well’ van Fleetwood Mac als eerste alarmschijf voor. Programmaleider Henk van Dorp baseerde zich op de ‘Powerplay’ van het Engelstalige Radio Luxembourg. Radio Noordzee Internationaal brengt de ‘Treiterschijf’. Hilversum 3 introduceert een ‘Troetelschijf’.

– Sytze Gardenier treedt als technicus bij Radio Veronica in dienst. Hij zal met Juul Geleick in studio 4 werken. We kennen hem eveneens als het opnamehoofd van cd’s en van lp’s voor onder meer The Dolly Dots en Helmut Lotti.

1970: Radio Veronica werft nieuwslezer Arend Langenberg aan. De markante persoonlijkheid zou, ondanks zijn talrijke versprekingen, tot een icoon uitgroeien.

1973: Nico Steenbergen neemt afscheid bij Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’. Dick de Graaf presenteert ‘Driemaster’ voor de laatste keer live.

1991:

– Power FM, het tweede station van de ‘Arcade’-mediagroep start om 07:00 uur met gesproken programma’s. Wim Rigter wordt programmaleider, Peter Belt bepaalt het muziekbeleid.

– Peter Holland start bij Radio 10 Gold.

1992: Hitradio begint. Het tweede station van de groep rond Sky Radio zendt op zondagnamiddag de ‘American Top 40’ met Casey Kasem uit.

1997: Edwin Evers verlaat Hitradio Veronica en stapt over naar de KRO. Hij zal de ochtendshow bij Radio 3FM overnemen.

2002: Radio Nationaal van eigenaar Ruud Hendriks op AM 1296 kHz stopt en zendt enkel nog via de kabel uit.

2003:

– Radio 2 van de publieke omroepen opent in het Zeeuwse Goes op 94,4 MHz een steunzender.

– Look Boden onthult plannen om de voormalige zeezender Radio 227 zo snel mogelijk in de lucht te brengen.

2004: Jeroen van Inkel is één van de vele onverwachte gasten in Rotterdam op een voorleesmarathon. Gedurende vier dagen lezen zowat 500 bekende en minder opvallende Nederlanders de nieuwe vertaling van de Bijbel voor.

2006: Peter Holland viert zijn 15de verjaardag als dj bij Radio 10 Gold. Hij kwam in 1991 van Radio Veronica. Hij werkte ook bij de zeezender Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’.

2020:

– Coco Hermans (30) is de nieuwe Radio Director van Radio 538. Zij volgt Menno de Boer op, die volgens ‘Talpa’ andere uitdagingen zoekt.

– Sky Radio draait ongebruikelijk vroeg op het jaar de eerste kersthit om 16.45 uur: ‘Last Christmas’ van WHAM!.

1988: Capital Gold in Londen zendt voltijds via 1548 AM uit. Capital FM op 95,8 MHz wordt een volledig jongerenstation.

2006: Jono Coleman verlaat BBC Radio London 94,9 MHz. Hij keert terug naar Australië om voor zijn 81-jarige zieke moeder te zorgen.

2013: Paul Gambaccini wordt gearresteerd vanwege mogelijke betrokkenheid bij het schandaal over sexueel misbruik van kinderen. BBC Radio 2 schorst zijn zaterdagavondshow ‘America’s Greatest Hits’ onmiddellijk.

2019: De lokale en de regionale commerciële radiostations hoeven niet langer meer een eigen lokale ochtendshow te brengen. Men kan in iedere regio hetzelfde landelijke programma brengen.

1977: Libië

Technicus Robin Banks op de ‘Mebo II’ krijgt van de Libische overheid de opdracht om hun programma’s tussen 16.00 uur en 21.00 uur enkel via FM 90 MHz uit te zenden.

1991: Frankrijk

Radio France International start op FM voor de omgeving van Parijs op 89,0 MHz.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx