RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 1 mei

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1981: Radio Kompas in Oostende test met een 1W zender. De ontvangst valt tegen.

1990: Het Franse netwerk Fun Radio vervangt op 103,7 FM Radio Micro-Climat in Brussel.

1991: Mark Holemans richt in Rotselaar RGR FM op. Radio Groot Rotselaar zou zich snel ontwikkelen tot een ‘Real Generation Radio’ met aandacht voor house, dance en r&b. Vanaf 1997 wordt de term ‘Boenkradio’ ingevoerd. Tegenwoordig staat het station online bekend als ‘The Power Station’. 

1998: Het Antwerpse Radio Expres is door Mediaminister Eric Van Rompuy gestraft. Het zendvermogen lag hoger dan toegelaten.

2000: Omer Grawet is de voorzitter van de Vlaamse Geschillenraad voor Radio en Televisie. Karel Rimanque wordt ondervoorzitter.

2001: De VBRO zendt de programma’s via VRT (‘Vrije Radio Torhout’) op 107,9 MHz uit. Het komt de stijgende populariteit ten goede.

1960: Tony Vos wordt de eerste programmaleider bij het pas gestarte Radio Veronica. De studio’s komen op de Hilversumse Zeedijk 27a. 

1969: Eddy Becker (zanger Eddy Jones) verlaat de zeezender Radio Veronica en trekt naar Hilversum 3 om voor de ‘VARA’ te werken.

1970: 

– Radio Veronica zendt tijdens het weekend de klok rond uit. 

– Radio Capital test op de ‘MV King David’. Men zendt een band van de BBC World Service uit. De technicus werkte immers bij de afdeling BBC Monitoring.

1973: Bart van Leeuwen en Vader Abraham starten bij Radio Veronica. 

1984: Erik de Zwart verlaat Radio Veronica voor de ‘TROS’ bij Hilversum 3. Hij wordt met Ferry Maat de co-presentator van de ‘TROS Top 50’. Verder verzorgt de treinliefhebber het televisieprogramma ‘TROS Popformule’.

1986: Erik de Zwart stopt bij de ‘TROS’ met ‘Hello Goodbye’ van The Beatles. Hij komt terug naar de ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’).

1989:

– Om 11:52 uur onderbreken Radio Caroline en Radio 819 hun programma’s. De ‘MV Ross Revenge’ krijgt een grondige schoonmaakbeurt. De twee stations zullen de komende dagen slechts sporadisch uitzenden.

– Joop van den Ende richt TV10 op. Het commerciële televisiestation start echter nooit omdat de zender niet als ‘buitenlands’ staat ingeschreven.

1990: Rob Hardholdt, in 1984 bij Radio Monique op zee en later bij Cable One, heeft twee jobs. Buiten nieuwslezer voor het ‘ANP’ is hij ook freelancer bij de Wereldomroep. 

1991: RTL Radio start via de transponder van RTL-Véronique.

1992: Nauwelijks een jaar na de start wordt RTL Radio Happy RTL.

1995:

– Radio London start In Laren. In tegenstelling tot de vroegere zeezender wordt er wereldmuziek gedraaid. Het station, dat met organisaties als ‘Foster Parents’ en ‘De Kleine Aarde’ samen werkt, is een initiatief van de 49-jarige Peter Jansen. 

– Erik de Zwart wordt directeur bij Radio 538. Hij volgt Lex Harding op.

– TV10 Gold en TMF beginnen. Hun signaal wordt voorlopig door enkele kabelnetten overgenomen.

1999: Oud-staatssecretaris Aad Nuis van cultuur start als presentator bij het Sliedrechtse MerweRadio. Hij brengt een opgenomen cultuurrubriek, waarin hij ook zijn eigen gedichten voor draagt.

2000: Radio Gooiland wijzigt z’n naam in Radio Okay. Dit omdat men nu ook ver buiten Het Gooi is te beluisteren. In Groot-Amsterdam, Purmerend, Weesp, Zaanstad, Ouder-Amstel, Muiden via 90.0 MHz en in alle gemeentes van het Gooi en de Vechtstreek via de kabel op 98.0 MHz. Medewerkers zijn o.a. de ex-medewerkers bij de ex-zeezender Radio Veronica: Tineke, Will Luikinga, Eddy Becker en Krijn Torringa. 

2001: Radio 2 krijgt Bo van der Meulen als ochtendpresentator. 

2004: John de Mol, de eigenaar van Noordzee FM, verlaat het productiebedrijf ‘Endemol’. Hij had dit in 1994 met Joop van den Ende opgericht. In 2000 nam de Spaanse reus ‘Telefonica’ het bedrijf voor 5,5 miljard euro over.

2006: 

– Radio 1 mag tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in Duitsland op 16/6 in Stuttgart en op 21/6 Frankfurt op FM uitzenden. De publieke omroep ontvangt een vergunning van de mediaraden in de deelstaten Hessen en Baden-Württemberg. Zo kan men uitgebreid verslag brengen van Nederland – Ivoorkust en Nederland – Argentinië.

– Arrow Rock Radio en Jazz FM krijgen nieuwe studio’s. Samen met de eigenaar, ‘Uitgevers PCM’ zullen beide stations van Ad Ossendrijver en van Willem van Kooten in het Amsterdamse ‘Initgebouw’ vertoeven.

– Niek van der Bruggen verlaat Qmusic voor Radio 538. Buiten het nodige productiewerk krijgt hij één of twee nachtuitzendingen.  

2007: Gerard Ekdom start om 9.00 uur bij 3FM de marathonuitzending van 13 uur naar aanleiding van 61 jaar Arbeidsvitaminen. Club dj Lucien Foort zorgt met een mix tussen 21.00 uur en 22.00 uur voor de apotheose.

2008: Adam Curry is terug op de landelijke radio. Vanaf 12/5/2008 verzorgt hij vanuit het Engelse Guilsford met Alexander Stevens de ochtendshow bij Arrow Classic Rock.

2011: Het dance gerichte regionale XFM verdwijnt en wordt Radio Hollandio.

2021: Hallokids Radio start online en brengt een mix van actuele popmuziek afgewisseld met de leukste kids hits. Een belangrijke rol is weggelegd voor de interactie met de luisteraars. Radio met, voor en door kinderen, waarbij entertainment en educatie hand in hand gaan. 

1945: Duitsland

Radio Liberty begint in de Beierse hoofdstad München. Het station zal zich tijdens de Koude Oorlog als anticommunistisch station opwerpen.

1970: Zwitserland

De overheid verbiedt radioprogramma’s en televisie-uitzendingen vanop schepen of vanuit vliegtuigen zonder een vergunning.

1988: Israël

‘The Voice of Peace’ gaat om 17.00 uur uit de lucht. Het zendschip zet koers naar de haven van Haïfa waar een grote onderhoudsbeurt wacht. Amerikaanse technici plaatsen een nieuwe FM zender.

1964: Radio Caroline zendt de eerste publiciteit namelijk voor ‘Woburn Abbey’ uit. De groep van de platenmaatschappijen ‘Phonographic Perfomances Ltd.’ begint een juridische procedure tegen de zeezender. Men oordeelt dat men illegaal de producten van de leden gebruikt. Enkele dagen later echter wordt Ronan O’Rahilly door de ‘Performing Right Society’, die de belangen van zowat alle zangers, zangeressen, groepen en componisten verdedigt, uitgenodigd om lid te worden.

1965: The General Overseas Service wordt de BBC Worldservice.

1966: Radio Caroline South stopt via 199 m op de ‘Cheeta II’. De ‘MV Mi Amigo’ neemt alles over via 253 m (AM 1187 kHz).

1974: Door hun enorme populariteit krijgen de Engelse dj’s bij Radio Atlantis op de ‘Jeanine’ zendtijduitbreiding. Ze beginnen om 18.00 uur in plaats van om 19.00 uur terwijl men in de ochtend tot 7.00 uur mag doorgaan.

1989: Classic Gold start op de AM-frequenties van Viking FM, Penine Radio en Radio Hallam.

2006: Het Londense dancestation Kiss FM zet de ochtendjock BamBam (Peter Boulton) op straat. Zijn ontslag is het begin van de hervormingen. Tot een vervanger wordt gevonden, neemt Robin Banks de show over. 

2019: Baby Spice Emma Bunton keert niet meer in de ochtend bij Heart FM terug. Amanda Holden van de tv-shows ‘Britain’s Got Talent’ en ‘This Morning’ wordt haar opvolgster. Zij zal aan de zijde van Jamie Thickston vanaf 3/6/2021 voor 3 miljoen pond (3.475.666 euro).

2020: Kleine lokale commerciële radiostations mogen tijdelijk het nieuws van de lokale stations van de BBC uitzenden. De staatsomroep komt hiermee tegemoet aan een dreigende lacune tijdens de huidige coronacrisis.

2003: Albert Frère volgt de eerder deze maand overleden Jean Drucker op aan het hoofd van de toezichtsraad bij het Franse commerciële M6. De zender wordt voor 47% gecontroleerd door de ‘RTL-Groep’, die tevens in zijn handen is.

2018: De mediagroep Lagardère verkoopt haar radiostations in Oost-Europa aan ‘Czech Media Invest’ voor een bedrag van 73 miljoen euro. Het gaat over veertien stuks in Polen, Slowakije, Roemenië en in Tsjechië zelf. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx