fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 1 mei – 122 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1974

Door hun populariteit krijgen de Engelse jocks van Radio Atlantis zendtijduitbreiding. Zo beginnen hun programma’s voortaan om 18:00 uur in plaats van om 19:00 uur terwijl men in de ochtend tot 07:00 uur mag doorgaan. Overdag wordt in het ‘Vlaams’ uitgezonden.

1991 

In Rotselaar starten de officiële uitzendingen van RGR FM op 104.5 MHz. Van 06:00 uur tot middernacht zijn er in een eerste fase bandprogramma’s te horen van Jan Molenaar, Peter Vincent, Hans Sanders, Wim Janssens, Wim Van Egmond, Peter De Groot en eigenaar Mark Holemans.

1998 

Het Antwerpse Radio Expres wordt door Mediaminister Van Rompuy gestraft. Het zendvermogen lag hoger dan toegelaten.

2000

Omer Grawet is de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Geschillenraad voor Radio en Televisie. Karel Rimanque wordt ondervoorzitter.

2001

– Radio Mango start in Dendermonde een lokale afdeling op 107.4 MHz.

– Guy Depré (foto bovenaan) brengt naar aanleiding van de ‘Jaren 80 week’ bij Radio Donna het populaire ‘Funkytown’ opnieuw tot leven. Het bekende onderdeel ‘Funkyphone’ wordt voor de gelegenheid door ‘Funkymail’ vervangen.

– Radio Contact start met een licht gewijzigde programmering. Een van de belangrijkste nieuwigheden is de terugkeer van Rudi Van Vlaanderen met de ‘Super 50’.

2002

Bij de stations in Vlaanderen die eigendom zijn van Radio Contact Brussel, worden de lokale ontkoppelingen geschrapt. Ludo Wynen volgt Rudi Dierickx op als algemeen directeur, terwijl Geert Schalck, Ludwig Verduyn als hoofdredacteur vervangt. Na het schrappen van de nachtuitzendingen tijdens het weekend, worden ook de programma’s na middernacht tot 03:00 uur ingekort.

2004 

Crazy FM start in Poperinge op 104.5 MHz met testuitzendingen. De ontvangst beantwoordt echter niet aan de gestelde verwachtingen. Het station wordt vooral door Classic 21 op 104.6 MHz gestoord.

1969 

Eddy Becker, ooit zanger onder het pseudoniem Eddy Jones, verlaat de zeezender Veronica en trekt naar Hilversum 3 om voor de VARA te werken.

1970

– Radio Veronica zendt tijdens het weekend de klok rond uit.

– De testuitzendingen van Radio Capital vanaf de King David starten. Er wordt een tape van de BBC Worldservice gedraaid. Een technicus had vroeger bij de BBC Monitoring afdeling gewerkt.

1984

Erik de Zwart verlaat Veronica voor de TROS en Hilversum 3. Hij wordt met Ferry Maat de presentator van de TROS Top 50. De liefhebber van treinen verzorgt ook ‘TROS Popformule’ op televisie.

1986 

Erik de Zwart neemt om 15:55 uur afscheid van de TROS met ‘Hello Goodbye’ van The Beatles. Hij keert naar de Veronica Omroep Organisatie terug.

1989 

Om 11:52 uur onderbreken Radio Caroline en Radio 819 hun programma’s. De MV Ross Revenge krijgt een grondige schoonmaakbeurt. De twee stations zullen de komende dagen slechts sporadisch in de lucht zijn.

1989 

Joop van den Ende meldt de oprichting van TV10. Het commerciële televisiestation komt er echter nooit omdat de zender niet als ‘buitenlands’ staat ingeschreven.

1991 

RTL Radio start via de transponder van het commerciële televisiestation RTL4.

1992

Nauwelijks een jaar na de start maakt RTL Radio plaats voor Happy RTL.

1995

– In Laren start Radio London. In tegenstelling tot de vroegere zeezender wordt er vooral wereldmuziek gedraaid. Het station, dat met organisaties als Foster Parents en De Kleine Aarde samen werkt, is een initiatief van de 49-jarige Peter Jansen.

– Erik de Zwart volgt Lex Harding op als directeur van Radio 538.

– TV10 Gold en TMF starten via enkele kabelnetten.

1996 

De Concertzender wordt een onderdeel van de commerciële omroepvereniging Veronica.

2000 

Radio Gooiland wijzigt z’n naam in Radio Okay. Dit omdat men nu ook ver buiten Het Gooi is te beluisteren. InGroot-Amsterdam, Purmerend, Weesp, Zaanstad, Ouder-Amstel, Muiden via 90.0MHz en in alle gemeentes van het Gooi en de Vechtstreek via de kabel op 98.0 MHz. Medewerkers zijn o.a. Tineke, Will Luikinga, Eddy Becker en Krijn Torringa.

2001 

Radio 2 krijgt Bo van der Meulen als ochtendpresentator.

2002 

Het bureau Intomart geeft de luistercijfers voor de periode maart-april 2002 vrij. Sky Radio scoort als marktleider 13,6%. Op de tweede plaats wordt Radio 2 bijgehaald door Radio 538 dat tevens 9,6% haalt.

2004 

John de Mol, de eigenaar van Noordzee FM, verlaat de productiemaatschappij Endemol. Hij had die in 1994 samen met Joop van den Ende opgericht. In 2000 nam de Spaanse telefoonreus Telefonica het bedrijf voor 5,5 miljard euro over.

2006 

– Radio 1 mag tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in het Duitse Stuttgart op 16 juni en op 21 juni in Frankfurt via de FM-band uitzenden. De publieke omroep kreeg een vergunning van de mediaraden in de deelstaten Hessen en Baden-Württemberg. Zo kan men uitgebreid verslag doen van de wedstrijden Nederland – Ivoorkust en Nederland – Argentinië.

– Arrow Rock Radio en Jazz FM krijgen nieuwe studio’s. Samen met de nieuwe eigenaar PCM zullen de stations in het Init-gebouw in Amsterdam ondergebracht worden.

– Niek van der Bruggen ruilt Qmusic voor Radio 538 in. Naast het productiewerk krijgt hij tevens één of twee nachtuitzendingen.

1964

Via Radio Caroline is de eerste reclamespot, publiciteit voor de firma Woburn Abbey te horen. De organisatie van platenmaatschappijen Phonographic Perfomances Ltd. spant een proces tegen de zender aan omdat men illegaal producten van hun leden gebruikt. Enkele dagen later wordt het station echter door de Performing Right Society, die de belangen van de bekendste zangers, zangeressen en componisten verdedigt, uitgenodigd om lid te worden.

1966

Op de Cheeta II eindigen de uitzendingen van Radio Caroline South. De MV Mi Amigo had immers de taken van weleer opgenomen.

1989

Het netwerk Classic Gold start op de AM-frequenties van Viking FM, Penine Radio en Radio Hallam.

2006

Het Londense dance-station Kiss FM ontslaat ochtendpresentator Bambam ofwel Peter Boulton. Zijn vertrek is het begin van een reeks hervormingen. Tot een geschikte vervanger wordt gevonden, neemt Robin Banks de show over.

1945: Duitsland

Radio Liberty begint vanuit de studio’s in München. Het station zal zich vooral tijdens de Koude Oorlog als anti-communistisch propagandastation opwerpen.

1988: Israël

The Voice Of Peace stopt om 17:00 uur. Het zendschip zet daarop dadelijk koers naar de haven van Haïfa voor een onderhoudsbeurt. Amerikaanse technici plaatsen er een nieuwe FM-zender.

2003: Frankrijk

De Brusselse zakenman Albert Frère volgt de eerder deze maand overleden Jean Drucker op aan het hoofd van de toezichtsraad van M6. Deze commerciële televisiezender wordt voor 47% gecontroleerd door de RTL Group, die ook in handen is van Frère.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 30 april – 121 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Retro-interview: Geert Segers (audio)

‘Voice overs’, de stemmen die je hoort bij documentaires, video en andere filmpjes waarbij extra Lees verder

Het radiodagboek van 28 april – 119 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2011: Bart Suy wordt vaste verkeersstem

Bart Suy wordt het allereerste verkeersanker van de VRT. De voormalige supervisor van het Brusselse Lees verder

Het radiodagboek van 20 oktober – 292 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

De Amerikaanse verkiezingen bij VRT Radio

Op dinsdag 3 november kiezen de Amerikanen een nieuwe president. Wordt het opnieuw Donald Trump Lees verder

2009: RVi stopt uitzending via kortegolf (audio)

De respectievelijke Belgische publieke omroepen zijn in een eng besparingsstraatje gesukkeld. Eerder kon je al Lees verder

Het radiodagboek van 19 oktober – 291 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, lokale radio, luistercijfers, middengolf, nederland, netwerkradio, offshore, tv, usa
Blad 484: Spotify, evenementenradio, podcasts

‘Twee tinten grijs’ volgt Radio Minerva

Het is vandaag 30 april… 1978 (audio)

2014: ZOE.FM verhuist naar Lindepaviljoen

Het radiodagboek van 30 april – 121 (video)

Blad 483: MNM, SRV en NRJ (video)

Sluiten