fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Het radiodagboek van 1 maart – 060 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (plus af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1974

Radio Atlantis voert het vermogen van de zender op de Jeanine op van 2 naar 10 kW.

1979

BRT 2 start op de middengolffrequentie 540 kHz. Een zender met een vermogen van 150 kW vergroot de ontvangst in grote delen van Nederland.

1980

De officiële tweetalige stereo-uitzendingen van Radio Contact starten op 101.3 MHz. De voormalige Vlaamse medewerkers van Radio Plus en van Radio Huguette trekken naar dit nieuwe station.

1996 

Vlaanderen krijgt een nieuw radiostation dat zich op het betere danswerk richt. C-Dance start met officiële uitzendingen.

1998 

De radiostations van de RTBF worden grondig hervormd. De uitzendingen beginnen elke ochtend om 05:00 uur met een journaal. Vervolgens zorgt het regionale Fréquence Wallonie (Hainaut Matin, Liège Matin en Sud-Info Matin) voor een blik op de actualiteit. Radiolène, de lokale ontkoppeling van de Luikse RTBF voor Verviers brengt om 06:30 uur een eerste nieuwsuitzending.

2000 

Radio 538 stopt de kabeluitzendingen voor Vlaanderen.

2002 

De Vlaamse en Franstalige ministers voor media plegen weer overleg over de verdeling van de FM-frequenties. Dirk Van Mechelen en Richard Miller komen samen op het kabinet van premier Guy Verhofstadt. Ook minister Rik Daems van Telecommunicatie en vice-premier Louis Michel zijn aanwezig. Men komt snel tot een compromis.

2003 

Na een marathonvergadering, die een hele dag duurde, benoemt de RTBF een totaal nieuwe top. Er worden maar liefst 42 directeuren aangesteld. Voor de radioafdeling komt de leiding in handen van François Goffin, de voormalige topman van Bel RTL. Alain de Gerlache, de ex-woordvoerder van premier Guy Verhofstadt, wordt directeur van de televisieafdeling.

2004 

– Radio 2 wordt licht gewijzigd. Een nieuw tijdsein en een verwijzing naar de inhoud van het volgende programma moeten de familiezender verder profileren.

– Radio Contact beëindigt de samenwerking met Jurgen Verstrepen, de presentator van ‘Zwart of Wit’. Liberty TV blijft het discussieprogramma op zondag wel uitzenden.

2005 

– Een aantal wijzigingen aan de top van de VRT-radio moet de weg naar een nieuw digitaal hoofdstuk effenen. Radio 2-nethoofd Paul De Wijngaert concentreert zich op de algemene programmering. Mark Coenen (foto bovenaan) van Studio Brussel wordt marketingverantwoordelijke. Jan Knudde en Bart De Prez van de televisie worden de bazen van Radio 2 en Radio Donna.

– De 25ste vejaardag van Radio Contact wordt met een aangepaste programmering gevierd. Tussen 06:00 uur en middernacht worden alle nummer één hits uit de geschiedenis van het station gedraaid. De redactie brengt aangepaste nieuwsuitzendingen waarbij alle hoogtepunten uit de actualiteit van toen worden herhaald.

2006 

– FM Limburg wordt Hit FM Limburg. Het jeugdige muziekformat wordt via vijf van de negen toegewezen FM-frequenties uitgezonden.

– Volgens de krant Het Laatste Nieuws werkt Club Brugge in navolging van Anderlecht en Racing Genk aan een televisiestation.

2007

De resterende frequenties van het ter ziele gegane C-Dance in Wuustwezel, Brecht en Essen worden door het Nederlandse mini netwerk Suc6, dat uitzendt oor de provincie Brabant, overgenomen. Er zijn voorlopig nonstop muziek en enkele jingles te horen.

1937

Gouverneur Wouters opent op de Nederlandse Antillen het eerste radiostation.

1962

De uitzendingen van de zeezender Radio Veronica beginnen één uur vroeger. De dag start nu om 08.00 uur met Cees van Zijtveld en ‘Ook Goeiemorgen’.

1966 

Cees van Zijtveld verlaat Radio Veronica en keert terug naar de AVRO als muzieksamensteller van ‘10+ en 20-‘, een programma dat wordt gepresenteerd door Audrey van der Jagt. Rob Out, die al in september 1960 bij de zeezender ‘Teenage Music Express’ verzorgde, presenteert voortaan ‘Dinsdagmiddagspecial’ en ‘Hits A Gogo’.

1968 

Voor de eerste maal in de Nederlandse radiogeschiedenis worden de reclameblokken van de STER (Stichting voor Etherreklame) tijdens de werkdagen rond het nieuws op de hele uren uitgezonden.

1999 

Ruud de Wild verlaat Radio 538. Hij had tegen het station een rechtszaak aangespannen omdat directeur Erik De Zwart zijn combinatie met het televisiewerk voor BNN afkeurde. Daarom werd hij al begin oktober 1998 geschorst.

2003

– Business Nieuwsradio wordt door de groep rond ‘Het Financieel Dagblad’ overgenomen.

– Er zijn geruchten over een verkoop van Radio 538 aan Clear Channel Communications.

2004 

Het online popmagazine van de VPRO ‘3voor12’ start acht radiokanalen via het internet. Genres als dance, hip-hop en rock komen de klok rond aan bod.

2005 

Radio 538 en RTLFM beginnen een rechtszaak tegen Slam!FM. Beide stations vinden dat hun concurrent zich niet aan de afspraken houdt. Er was immers overeen gekomen dat het station slechts 7% hits en bijzondere nieuwe dansmuziek zou draaien. Volgens Radio 538 en RTLFM lapt Slam!FM die regels aan zijn laars door talrijke remixes en speciale edits van de Top40-hits te laten voorbij komen. Een uitspraak wordt op 30 maart verwacht.

1970

Roger Day presenteert de allereerste RNI Top 40.

1979

Een van de oprichters van Radio Scotland, de 47-jarige Tommy Schields overlijdt aan een nierziekte.

1990

Marc Goodier stopt vrij onverwacht de presentatie op zondagnamiddag van de BBC Top 40. Na een invalsbeurt op 8 maart van Tommy Vance, zal Bruno Brookes terug keren.

2006

Johnny Walker start zijn laatste maand als presentator van het namiddagblok tussen 17:00 en 19:00 uur bij BBC Radio 2. Als opvolger van John Dunn wist hij de ‘drivetime’ tot een druk beluisterd programma op te tillen. Waarschijnlijk wordt ofwel Chris Evans ofwel Stuart Maconie zijn opvolger.

1987: Frankrijk

De Parijse afdeling van Radio France, Radio 7 stopt. Het vrijgekomen geld wordt in de oprichting van de eerste volwaardige Franse nieuwsradio, France-Info gestopt.

1998: Israël

Volgens het comité ‘Zuckerman’, dat de luistercijfers onderzoekt, is de zeezender Arutz 7 (Arutz Sheva) het populairste onafhankelijke radiostation. 

2005: Verenigde Staten 

Voor het pand van het New Yorkse hip-hop en r&b-station Hot 97 raakt een man tijdens een schietpartij gewond. Over de aanleiding tot het incident wordt met geen woord gerept. Zelfs over de identiteit van het slachtoffer tast de pers compleet in het duister. Sommigen hebben het over een lid van de groep rond rapper 50 Cent. Anderen beweren dan weer dat een lid van het gezelschap rond rapper The Game bij het voorval zou zijn betrokken.Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Wie zit er nog op FM te wachten als de digitale mogelijkheden onbeperkt zijn? Bekende
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
In de Waalse luistercijfers van CIM RAM blijft Nostalgie stabiel op kop in termen van
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Net nu ze een degelijke wedstrijd konden bedenken, doen ze het niet! Omdat we het
De Raad van State schort in hoogdringendheid een reeks beslissingen van de Waalse Conseil supérieur
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Radiodagboek
Het radiodagboek van 28 & 29 februari – 059 (audio)

Het radiodagboek van 27 februari – 058 (audio)

Het radiodagboek van 26 februari – 057 (video)

Het radiodagboek van 25 februari – 056 (audio)

Het radiodagboek van 24 februari – 055 (video)

Het radiodagboek van 23 februari – 054 (audio)

Sluiten