fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het radiodagboek van 1 juni – 153 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1980

Antwerpen krijgt met Radio Annick een nieuwe lokale radio. De eerste uitzendingen komen vanuit een appartement aan de Prins Boudewijnlaan in Wilrijk.

1982

De jonge journalist Kuider verzorgt om 06:30 uur het eerste journaal bij Radio Contact. Het station start bovendien met publiciteit.

2002

Qmusic start op de voormalige kabelfrequentie van Radio 538 in Vlaanderen, 106.8 MHz.

2003

– TOPradio Hasselt op 103.4 MHz wordt Cool FM. De non-stop muziek wordt met een ruim informatief aanbod afgewisseld.

– Radio Canteclaer in Deinze wordt door een hevig onweer getroffen en moet om 11:30 uur de uitzendingen onderbreken.

2004

– Antwerpen 1, het regionale station van de groep Concentra, start met testuitzendingen op 102.9 MHz. De eerste muziek is van de elpee ‘Tubular Bells’ van Mike Oldfield. Uit diverse rapporten blijkt dat de zender tot in Oost-Vlaanderen en Limburg goed te beluisteren is.

– Het zuiden van West-Vlaanderen krijgt er Crazy FM als dansradio bij. Het station zal in Staden (nabij Roeselare) op 105.5 MHz en in Poperinge op 104.5 MHz starten.

2005

Radio Magdalena, dat ooit via de kabel uitzond, start als webradio. Zoals vroeger ligt het accent qua muziek op oldies.

1978

Nadat de TROS gedurende twee jaar via Hilversum 3 op donderdag en via Hilversum 2 op zaterdagnamiddag de ‘Europarade’ uitzond, wijkt deze lijst voor de ‘TROS Top 50’ met Ferry Maat.

1993

De Concertzender, een initiatief van Hans Frankfurther en Jan Wolff, de directeur van het centrum voor moderne muziek De IJsbreker in Amsterdam, gaat van start via de satelliet en via de diverse Nederlandse kabelnetten.

1996

De Nederlandse Wereldomroep begint met Zomer TV, een televisiezender die speciaal voor de landgenoten en de Vlamingen in het buitenland in het leven is geroepen. De uitzendingen die bestaan uit herhalingen van bekende en populaire programma’s, zijn enkel te bekijken via de Astra-satelliet.

1998

Het contract tussen RTL4 en Tineke De Nooij (foto bovenaan) loopt af. Zij genoot vooral bekendheid als presentatrice van het enorm populaire ‘Koffietijd’ bij de zeezender Radio Veronica.

2000

Het station dat in 1998 als Radio Caroline Nederland werd aangekondigd en spoedig zou beginnen, maar telkens weer met tegenslag kampte, komt vandaag in de ether. 1584 The Bells begint om 15:00 uur met de officiële programmering.

2004

Door het vertrek van Rob Stenders en Ruud de Wild wil zendercoördinator Florent Luyckx 3FM herschikken. Hierdoor moet Cobus Dosscha, de namiddagpresentator (14:00 en 16:00 uur) op 1 september 2004 stoppen. Het programma past niet binnen het nieuwe profiel van het popstation.

2005

Het radio- en televisiestation Yorin, een onderdeel van RTL Nederland krijgt vanaf medio augustus een Luxemburgse licentie. Zo valt de hele onderneming onder soepelere reclameregels.

2006

– De Nederlandse satellietprovider Canal Digitaal neemt Studio Brussel, Radio Donna, VRT Radio 1, VRT Radio 2 en VRT Klara in het aanbod op.

– Een Amsterdamse rechter bepaalt dat Talpa, het televisiestation van mediaondernemer John de Mol, het logo 10 mag gebruiken. TV10 van SBS gaat tegen deze uitspraak in beroep.

– Sky Radio Group benoemt Uunco Cerfontaine tot Creative Director van Sky Radio en Radio Veronica. Hij zal de programmering van Sky Radio en Radio Veronica in goede banen leiden.

1970: Nieuw Zeeland 

Na een verblijf van 1111 dagen op zee, verzorgt Radio Hauraki de allerlaatste uitzending vanaf de Tiri II. De bemanning schakelt om 22:00 uur, na het themalied ’Born Free’ van Matt Monroe, de zender definitief uit. Het zal tot 26 september 1970 duren eer Hauraki als legaal station terug keert.

1977: Frankrijk

Op 4 maart 1977 nam de overheid de Franse vissersboot Saint-André Des Flandres, wegens het bevoorraden van de MV Mi Amigo, in beslag. Een rechtbank veroordeelt vandaag eigenaar Onogh Huggor tot het betalen van een boete van 10.000 Francs. Drie andere bemanningsleden worden met 1500, 2000 en 4000 Francs beboet.

1979: Duitsland

De Westdeutsche Rundfunk 2 zendt via AM 720 kHz uit. Dit is een extra steun voor de automobilisten die de verkeersinformatie gemakkelijker en vooral verder kunnen ontvangen.

1987: Frankrijk

Frankrijk krijgt de langverwachte non-stop nieuwsradio. France Info. Het radiostation werd opgericht door Jerome Bellay en Roland Faure.

1990: Duitsland 

De uitzendingen van Rias 2 (Rundfunk in Amerikanische Sector) die in 1953 op 855 KHz waren begonnen maar in 1985 naar de FM-band verhuisden, maken plaats voor het commerciële radiostation RS2 op 94.3 FM. Er wordt vanuit Berlijn uitgezonden.

1993: Joegoslavië 

Radio Brod start op de MV Droit De Parole. De uitzendingen zijn vooral op het in oorlog verkerende Joegoslavië gericht.

2004: Verenigde Staten 

Volgens de recentste luistercijfers behouden Lite FM, de gesproken Sky Radio in New York en Power 106 FM in Los Angeles hun posities als marktleider met 5,9% en 5,1%. Spaanstalige zenders zoals La Mega en La Raza blijven spectaculair vooruit gaan en worden een vaste waarde in de top 5.

2005: Denemarken

Dankzij een winst van 1,5% blijft Sky Radio de best beluisterde radio. Met 7,3% groeit de voorsprong op de Talpazender 100 FM, dat strandde op 6,3%, maar eveneens vooruitgang boekte.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 616: VRT NWS, OEM & DPG Media (video)

Thuis of op pad. Altijd de beste gesprekken en podcasts op zak. Het zeezenderverhaal is Lees verder

2008: Radiopionier Marc Moulin overleden (video)

Marc Moulin (66), begenadigd auteur, tv- en radiomaker en talentvol muzikant is vrijdag jongstleden overleden Lees verder

Het radiodagboek van 1 oktober – 274 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 29 september – 272 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 28 september – 271 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2012: Webradio’s boeken nauwelijks vooruitgang

De Vlaming luistert gemiddeld slechts acht minuten per dag via internet naar de radio. Ook Lees verder

2008: Donna’s David wil naar StuBru

David Van Ooteghem mag niet overstappen naar de opvolger van Donna. Hij hoort niet thuis Lees verder

Het radiodagboek van 24 september – 268 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, hitlijst, internetradio, kabelradio, lokale radio, luistercijfers, middengolf, nederland, netwerkradio, offshore
Blad 509: Barbier, StuBru en Qmusic

Klara kroont Eliane tot Koningin (video)

Joe: Kürt Rogiers opende Huis van Hanssen (video)

Het is vandaag 31 mei… 1979 (audio)

2005: Uniek radio-experiment in Antwerpen (video)

Het radiodagboek van 31 mei – 152 (video)

Sluiten