RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 1 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1930: Dankzij de goedgekeurde wet van 18 juni kan het Belgisch Nationaal Instituut voor de Radio-omroep starten. Het NIR is de voorloper van de BRT, BRTN en de VRT.

1979: Radio Mi Amigo start om 12.00 uur op de ‘MS Magdalena’. Ton Schipper presenteert het openingsuur.

1981: Radio Kompas start vanuit een in 10 dagen tot studio omgebouwde boerderij in het landelijke West-Vlaamse Zande op 101,7 MHz met 100 W. Men zou met 1000 W beginnen. De omgewaaide mast dwarsboomde het voornemen.

1999: De twee Vlaamse federaties van particuliere etherradio’s publiceren een gezamenlijk memorandum, dat de belangrijkste bekommernissen in hun domein verduidelijkt. Zo pleit men voor het levensvatbaar maken van de lokale radiosector en een gelijke concurrentie met de openbare radio’s.  

2001: De 45-jarige Johan Persyn, licentiaat in de rechten en in de communicatiewetenschappen, wordt de nieuwe hoofdredacteur van 4FM. Hij werkte in het verleden onder meer als journalist voor de BRT, het West-Vlaamse regionale televisiestation WTV en voor Radio 1.

2003: Werchter FM, de evenementenzender die de VRT tijdens de duur van het popfestival via 95.4 MHz in de lucht had gebracht, brengt de lokale en netwerkradio’s uit de omgeving van Leuven voor een meeting samen. Men vraagt mediaminister Marino Keulen om de mogelijkheden tot het toewijzen van vrije frequenties beneden de 104.8 MHz te onderzoeken.   

2004: Roos Van Acker, die Studio Brussel voor VT4 verliet, start een wekelijks programma van één uur via Skynet online. 

2005: Mediaminister Geert Bourgeois (N-VA) wil de commerciële praktijken van de openbare omroep begrenzen en de macht van de gedelegeerd bestuurder verminderen. Van de drie digitale themazenders maakt voorlopig enkel een cultuurkanaal een kans. De ministerraad keurde de discussienota over de rol van de publieke omroep in het digitale tijdperk goed.

1970: Dick Bol wordt als technicus bij Radio Veronica aangeworven. HIj zal met Barend Blankenstein in de afgewerkte studio 5 vertoeven.

1973: Radio Veronica met Lex Harding en Klaas Vaak brengt in het kader van ‘Alarm voor Veronica’ het ‘Alarmschijven weekend’ rechtstreeks vanop de ‘Norderney’. Men vraagt om via de storting van 5 gulden (2,27 euro) lid te worden van de ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’). Klaas Vaak zal echter naar de nacht verhuizen omdat hij bezwaar had om de jeugd 5 euro te vragen omdat deze groep niet zou meetellen.   

1987: De ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) heeft de dubbele A-status en telt 1,5 miljoen leden.

1994: Eurojazz wordt ontkoppeld. Het station is van 7.00 uur tot en met 19.00 uur de ‘Gouwe Ouwe Zender’. Bekende dj’s als Peter Teekamp, Meta de Vries en Stan Haag worden aangeworven.

2000: 50 Pop of een Envelop’, het populairste radiospel met Tom Mulder, keert bij Radio 10 Gold terug. De quiz werd in 1977 voor de eerste keer bij de ‘TROS’ op Hilversum 3 gespeeld.

2004: Radio 10 Gold begint om 10.08 uur op AM 1008 kHz. Na een toespraak van directeur Erik de Zwart, wordt ‘Celebration’ van Kool & The Gang gestart. Men meldt zelfs een prima ontvangt op het Britse eiland Man.

2005: Radio 227 voor de 40 plus-generatie, is in Zuid-Holland, Gelderland en in Z-O Brabant via de kabel te ontvangen. Sinds 1 april 2004 verovert dit station Limburg, Brabant, Zeeland, de Haaglanden, Midden-Holland, de Bollenstreek en bijna de gehele provincie Utrecht. Goed voor drie miljoen aansluitingen en een potentieel bereik van acht miljoen luisteraars.

2007:  Arrow Classic Rock zendt door de overname van Hitradio Caz! en van hun FM-frequenties nu landelijk uit. De directie plant op AM 1008 kHz een nieuw station. HItradio Caz! zendt verder online en via de kabel uit.

2016: Ruud de Wild start op 5/9/2016 bij BNR Nieuwsradio. ‘Ask Me Anything’ wordt vanaf dan tussen 15.00 uur en 15.30 uur uitgezonden.

1995: Wolfman Jack zakt na een boekpromotie in Belvidere (North Carolina) in elkaar. Hij overlijdt aan een hartaanval.

2019: Zangeres Madonna opent om 18.00 uur via de digitale radioleverancier Sirius XM het tijdelijke multimediakanaal ‘Madame X’ als ondersteuning van de wereldtour. Fans krijgen buiten muziek een terugblik op haar 35-jarige carrière.  

1992: Radio France International breidt uit. Er zijn programma’s op de kabel in Chicago en op Radio Ropainfo.

1996: Radio France International wordt voor 64% eigenaar van het Portugese Radio Lissabon.


1966: De vermoorde eigenaar van Radio City, Reg Calvert, wordt in het Britse dorp Durnchurch nabij Rugby Warwickshire begraven.

1970: Radio Northsea International keert terug op SW 6210 kHz.

1994: BBC Radio 1 verdwijnt van AM 1053 kHz en van AM 1089 kHz. TalkRADIO UK zal deze frequenties innemen. De laatste song voor 9.00 uur Britse tijd is ‘Kiss Me’ van Stephen ‘Tintin’ Duffy.

2003: Ierland

De eerste Ierse regionale commerciële zender start om 13.02 uur. Beat 102-103 opent met ‘Beautiful Day’ van U2.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Het Radiodagboek van 30 juni

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 29 juni

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 3 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 2 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Jingle-fan maakte van hobby zijn beroep (audio & video)

We duiken dit keer in de aantekeningen en artikelen uit de maand maart 1979. Zo Lees verder

Het Radiodagboek van 16 januari

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

NPO Radio 5: Erik gaat, Angela komt

De zoektocht  naar de ideale opvolger(ster) van de afscheidnemende Tineke de Nooij bij NPO Radio Lees verder

Het Radiodagboek van 15 januari

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x