fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 1 januari – 001 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1920

Leopold Bracony presenteert een programma voor Radio Belgique.

1930

De minister van PTT en de Kamer van Volksvertegenwoordigers keuren een wet goed die een belasting van veertig frank op het bezit van een radiotoestel heft.

1935

De distributie wordt mee in de berekening van de jaarlijkse radiotaks opgenomen.

1937

Op het Brusselse Eugène Flageyplein wordt de bouw van het Nationale Omroepgebouw voltooid. De werken waren op 3 november 1935 begonnen.

1947

De belasting op het bezit van een radiotoestel wordt tot 144 frank opgetrokken.

1967

BRT 2 krijgt evenveel zendtijd als BRT 1. Er zullen tal van amusementsprogramma’s worden uitgezonden.

1973

Bij een nieuwe poging om de MV Mi Amigo naar zee te brengen, grijpt de Nederlandse kustwacht weer in. Men krijgt exact twee uur om een lek in de machinekamer te dichten.

1974

De gepresenteerde programma’s van Radio Mi Amigo starten om 12:00 uur. Will van der Steen trapt af. Bert Bennett, Joop Verhoof, Peter Van Dam en Ad Petersen die eerder bij Radio Caroline en bij Radio Atlantis werkten, maken deel uit van het team. Na een goed uur verdwijnt de nieuwe zeezender reeds uit de lucht wegens problemen met de generator.

1981

– Radio Noordzee uit Oostende krijgt concurrentie. Radio Carina start om 12:00 uur vanuit de Aartrijkestraat in Eernegem. Er wordt enkel op zondag tussen 09:00 en 19:00 uur uitgezonden. Noël Cordier, Jo Silver, Marc Van Gent (Marc De Coster) en Maarten Broekman zijn de initiatiefnemers.

– Het door storingen geplaagde Radio Annick onderbreekt, na de herhaling van de ‘Top 100 Aller Tijden’, de uitzendingen.

1998

De BRT wordt de VRT.

1999

De Radio 2-programma’s worden gecentraliseerd. De ontkoppelde uren blijven echter vanuit de diverse provincies komen.

2001

Plannen van TOPradio Primera in Dendermonde om naar NRJ-Vlaanderen over te stappen, worden na een ‘krachtige’ tussenkomst van de Vlaamse Mediamaatschappij in Vilvoorde tijdelijk opgeborgen.

2002

Radio Contact dient bij het parket van Antwerpen een klacht tegen Frank Verstraeten in. Een en ander houdt verband met de erkenning van 4FM tot landelijk commercieel station. Volgens het netwerk kende het aandeel van Think Media, dat voor 50% eigenaar van 4FM is, één dag voor de toekenning van de beruchte licenties, een spectaculaire koersstijging met 20%. Zodoende bestaan er, volgens het perscommuniqué, aanwijzingen dat Frank Verstraeten, aandeelhouder van Think Media, met voorkennis handelde.

2003

– De laatste nog uitzendende Vlaamse afdeling van het Franse netwerk NRJ in Lanaken stopt op 104.8 MHz. De VZW wordt dadelijk ontbonden.

– De Antwerpse afdelingen van Contact en Contact 2 verdwijnen zonder verdere uitleg uit de ether.

2004

– Tijdens een inbraak in de studio van Radio Scorpio in Leuven worden een mengpaneel en een montagecomputer gestolen.

– Radio Oud Turnhout (106.2 MHz) neemt de uitzendingen van TOPradio in Gent over.

1928

De Algemene Vereniging Radio Omroep – AVRO – zendt een eerste radioprogramma uit.

1966

Radio Veronica start met dagelijkse nieuwsuitzendingen. Tussen 08:00 en 20:00 uur, telkens twee minuten voor het tijdsein, brengen Harmen Siezen en Gerard de Vries de actualiteit in een notendop.

1972

DJ Felix Meurders verklaart dat, als Veronica en de zeezenders verdwijnen, Hilversum 3 in ‘een operettevoorstelling zal veranderen’.

1974

Een boekhouder onthult dat de Veronica Omroeporganisatie officieel 217.000 betalende leden telt.

1979

Veronica wordt C-omroep en krijgt meer zenduren. De luisteraars van Hilversum 3 horen op vrijdagmiddag tussen 16:00 en 18:00 uur de ‘Top 40’ met Lex Harding.

1980

Elke provincie krijgt een vast steunbedrag voor de regionale radio- en televisie-uitzendingen.

1988

Cable One, het station van Ad Ossendrijver en Willem van Kooten start op de voornaamste Nederlandse kabelnetwerken. Medewerkers zijn onder meer Linda de Mol, Tom Mulder, Benny Brown (ex-AFN en ex-Radio Luxembourg), Kas van Iersel (ex-Kas Collins bij The Voice Of Peace), Frits Mulder (ex-Frits Koning bij Radio Monique Internationaal), Amanda Redington (ex-Sky Channel) en Yvonne Keeley, de zuster van Patricia Paay.

1989

– Veronica telt als legale omroep één miljoen leden.

– De opvolger van Radio Stad Amsterdam, Radio Noord Holland begint op FM.

1996

Veronica Nieuwsradio start op 1395 kHz. De matige belangstelling is teleurstellend.

1997

Talkradio met presentatoren Theo van Gogh, Willem de Ridder, Willem Ekkel, Eddie Schekman en Paul Haenen vervangt de jazzmuziek op 1395 kHz. De praatradio mikt op de hoogopgeleide Nederlanders tussen 25 en 49 jaar.

1998

– Radio Veronica begint om 12:00 uur uit te zenden op een aantal FM-frequenties. Het gaat om Rotterdam (103.8 MHz), Den Haag, Maastricht, Zeeland (93.0 MHz) en Hilversum (88.1 MHz). Het eerste uur met Jeroen van Inkel wordt echter overschaduwd door de plotse dood van Alfred Lagarde (foto bovenaan – credits: Jingleweb.nl). Hij sterft aan een hersenbloeding. Het station besluit als eerbetoon om zijn net gemaakte jingles te blijven gebruiken. 

– Dankzij enkele nieuwe etherfrequenties groeit Jazz FM uit tot een semi-landelijk station. Radio 10 FM start voor Midden- en Noord-Nederland op 103.0 MHz.

1999

– Radio Noordzee Nationaal wordt Noordzee FM. De muziek klinkt veel moderner. Presentatoren als Conny Vandenbosch en Hans van der Togt moeten vertrekken.

– Nederland maakt kennis met Gospel FM. Tegen 2000 mikt men op 500.000 kabelaansluitingen.

2002

– Kink FM herdenkt het overlijden van hun ex-medewerker Alfred Lagarde (foto bovenaan – credits: Jingleweb.nl). Tijdens een extra Big Al’s Nite Flight, met programmafragmenten uit ‘Countdown Café’, komen zijn collega’s en vrienden aan het woord.

– Radio Caroline start via de kabelnetwerken in Groningen, Friesland, Drenthe en Twente. De officiële start volgt op 26 januari.

2004

Jurgen van den Berg begint op 2 januari als ochtendman bij RTLFM. In het verleden werkte hij bij de publieke radiozenders. Zo verzorgde hij het sportprogramma ‘Langs De Lijn’ bij Radio 1. Bij ‘Stenders Vroeg’ op 3FM was hij één van de vaste nieuwslezers.

2005

Froukje de Both stopt bij 538 met het zondagochtendprogramma ‘D’ruit’. Jens Timmermans blijft voorlopig de enige presentator.

1955

– Europe 1 start om 06:30 uur met muziek van Maurice Jarre, de vader van synthesizervirtuoos Jean-Michel Jarre, vanuit de voormalige studio’s van The Voice of America in Parijs. De 400 kW zender zorgt in Zuid-Frankrijk voor storingen met Radio Phare uit Génève waardoor men om 07:00 uur het openingsprogramma moet onderbreken.

– Radio Monte Carlo zendt met een vermogen van 500 kW uit.

1983

Radio France International wordt binnen Radio France een volledig onafhankelijk bedrijf dat zich uitsluitend op buitenlandse uitzendingen zal richten.

1993

Radio France International begint op FM in Praag.

1994

Bizz FM, het station van zakenman en producer Eddy Barclay wordt Chante France.

1997

Aanhoudende financiële problemen met het middengolfnetwerk verplichten France Inter om de uitzendingen op 1071 kHz definitief te staken.


1966

Radio Scotland start met een zender van 20 kW vanaf de MV Comet, de officiële programma’s. De uitstekende ontvangst in de hoofdstad Edinburgh zorgt voor meer sympathie van de lokale bevolking.

° The story of Radio Scotland

1979

De Britse politie valt bij de Liverpoolse geneeskundestudent Derek McCaumney binnen. Hij had met enkele vrienden de hulp van de Radio Caroline Road Show ingeroepen om geld voor een kinderziekenhuis op te halen. Zo verkocht men onder meer speelgoeduitvoeringen van het zendschip. De politie arresteert Derek en de vaartuigjes verdwijnen in de combi.

1984

BBC Radio One vervangt Tommy Vance als Top 40-presentator door Simon Bates. Bates presenteerde eerder al (tussen 2 april 1978 en 26 augustus 1979) de hitparade op zondagnamiddag.

2003

Tony Blackburn, ooit één van dé legendarische DJ’s van Radio Caroline en London start bij het digitale netwerk Classic Gold.

1902

Nathan Stubblefield introduceert tijdens een meeting het medium ‘radio’. Het is een absolute primeur in de Amerikaanse mediageschiedenis.

1968

Het ABC Radio Network krijgt vier afdelingen namelijk Informatie, Entertainment, AM en FM.

1971

De Amerikaanse tabaksindustrie krijgt het verbod om op radio en televisie te adverteren.

1974

NBC Network begint met een station dat de klok rond nieuws uitzendt.

1992

Het land maakt kennis met de radioversie van het televisiekanaal ESPN. Naast de populairste sporten zoals ijshockey, golf en de Nascar-competitie, bezit de zender ook de rechten voor de globale verslaggeving van de Indycar-competite, de tegenhanger van het F1-wereldkampioenschap.

1982: Europa

De WARC, de World Administrative Radio Convence, besliste in 1979 dat de Europese FM-band van 100 MHz tot 108 MHz zou worden uitgebreid. De middengolf begint op 526 kHz en stopt bij 1606,5 kHz. De lange golf loopt van 148,5 kHz tot en met 283 kHz. De korte golf krijgt een extra frequentieband; de 21-meterband. Alle wijzigingen gaan vandaag in.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 507: Festivals, Radio 5 en Nostalgie (audio)

U kan niet naar het festival, dan komt het festival tot bij u (in Wallonië)Een Lees verder

NRJ: Online-reclame verschillend van FM-spots

Er wordt steeds meer digitaal geluisterd. Ook in Wallonië. Via DAB+ en online. Volgens de Lees verder

Het radiodagboek van 27 mei – 148 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Wallonië: online radio maakt enorme sprong door lockdown

Tijdens de lockdown nam in Franstalig België het online naar de radio luisteren, zowel naar Lees verder

Het radiodagboek van 25 mei (146)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 24 mei – 145 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 23 mei – 144 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 21 mei – 142 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, lokale radio, middengolf, nederland, netwerkradio, offshore, usa, vrt
Blad 372: DJ-transfers, storingen en Minerva (video)

Ook in 1969 werd een decennium uitgewuifd

Kicken op radio en zo (62)

Het is vandaag 31 december… 1979 (audio)

2008: Hoe klinkt MNM? Een beetje zo dus…

Het radiodagboek van 31 december – 365 (video)

Sluiten