RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 1 februari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2021.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1931: Het ‘NIR’ start tweetalige radio-uitzendingen op AM 322 m (Nederlands) en op AM 484 m (Franstalig). Het vermogen van beide zenders in Veltem bedraagt slechts 15 kW waardoor men België niet volledig bestrijkt. De eerste uitzendingen zijn tussen 17.00 uur en 22.00 uur. Mon De Goeyse is de eerste nieuwslezer. De Vlaamse redactie wordt geleid door Gust De Muynck.

1974: Paul Severs en Frans van der Drift starten bij Radio Mi Amigo.

1977: Een goedgekeurde wet schaft het instituut van de gemeenschappelijke diensten van de BRT en de Franstalige RTB af. De BRF (‘Belgisches Rundfunk und Fernsehzentrum der Deutschsprachigen Gemeinschaft’) wordt meteen opgericht.

1978: Herman de Graaf brengt op de ‘MV Mi Amigo’ een ‘Baken 16’ gewijd aan de punk. 

1989: VTM, het eerste Vlaamse commerciële tv-station, start om 19.00 uur. De feestelijke opening gebeurt in het Oostendse Casino. 

1995: Het commerciële televisiestation VT4 start vanuit een studio in Londen. Zangeres Isabelle Adam is één van de presentatoren. 

2001: Eric Aedelbrecht wordt de nieuwe algemene directeur bij NRJ België. Hij vervangt Pieter Larmuseau, die het bedrijf verlaat.

2002: In ‘De Morgen’ bekent de griffier van het Vlaamse Commissariaat voor de Media, Roland Masyn dat er een lek was i.v.m. de toekenning van de licentie aan 4FM. Volgens hem hebben één of meerdere personen veel geld verdiend door op grote schaal aandelen van de maatschappij ‘Think Media’ te kopen om ze daarna tegen een veel hogere koers van de hand te doen.

2004: De zware storm zorgde er voor dat Qmusic en 4FM in West-Vlaanderen sinds gisteren zwegen. Beiden kunnen, na de nodige werkzaamheden, de uitzendingen hervatten.

2005: Het Vlaamse Commissariaat voor de Media neemt enkele beslissingen over een aantal in 2004 ingediende klachten. De procedures van ‘vzw Stichting Communicatie Waasland’ tegen Radio Select, Goldies Radio en Radio Klein-Brabant, Radio Capitol Gold tegen Radio Martinique, Radio H’Tals FM en Radio Decibel, Radio Pop Rock Hits 107.4 MHz tegen Radio RL en de klacht van Radio Ham tegen Radio Formule 1 worden onontvankelijk verklaard. De ‘vzw Radio Activity’ in Borsbeek echter krijgt door het niet respecteren van het toegestane zendvermogen een schorsing van zes dagen en een boete van 1250 euro. Ook de ‘vzw Radio Welkom’, die de luchtvaartband stoorde, moet vanaf 21/3/2005 gedurende drie dagen de uitzendingen staken.

2006: Radio Contact in Brussel neemt in Antwerpen op 102,2 MHz het signaal van Multipop over. 

2008: 4FM start met haar ochtendnieuwsshow ‘Actueel’. Bert Geenen informeert drie uur lang over de laatste gebeurtenissen in de wereld. Het programma is vanaf 4/2/2008 via Kanaal Twee te zien.

2018: Radio Tamara uit Steenhuffel is online. Ruim tweeduizend fans tekenden de petitie tegen de intrekking van de erkenning door Mediaminister Sven Gatz. Deze wordt binnenkort overhandigd.

1961: Cees van Zijtveld en Joost den Draaijer (Willem van Kooten) starten bij Radio Veronica.

1966: Hans Mondt, een ex-steward op de grote vaart, wordt als nieuwslezer bij Radio Veronica op de ‘Norderney’ aangeworven.

1968: Willem van Kooten (Joost den Draaijer) stopt als programmaleider bij Radio Veronica. Hij trekt naar de publieke omroepen in Hilversum.

1977: Het ex-zendschip van Radio Noordzee Internationaal, de ‘Mebo II’ en de tender ‘Angela’ (de ‘Mebo I’) bereiken de Middellandse Zee.

1980: Radio 1, de nieuws- en sportzender van de publieke omroepen, start een 400 kW sterke AM-zender op 747 kHz in Flevoland.

1993: Radio 3, de publieke popzender, verlaat AM 675 kHz en is nu enkel via FM te ontvangen.

1994: Sky Radio moet op bevel van Minister Hedy d’Ancona stoppen op 102,7 MHz voor de wijde Rotterdamse omgeving. Het non-stop muziekstation vervolgt via de kabel.  

2000: Edwin Evers is weg bij 3FM. Hij werkt vanaf 17/4/2000 bij Radio 538.

2002: Naar aanleiding van het huwelijk tussen Kroonprins Willem Alexander en Máxima wordt Sky Radio voor twee dagen Máxima FM. Nieuwslezer Arend Langenberg zal tijdens de bruiloft om het halfuur verslag van de ceremonie brengen. 

2005: 

– Het Christelijke Bright FM start op de kabel, online en via DAB. Men verspreidt voor de doelgroep van 20 tot 45 jaar het Katholieke geloof met aangepaste muziek. 

– Het Commissariaat voor de Media belet de ‘Top 2000’ via DAB als extra opdracht voor de ‘NOS’. Het ontbreken van duidelijke informatie over de invulling van het themakanaal beïnvloedde deze beslissing. De publieke omroep dient een bezwaarschrift in.

2006: De ‘Telegraaf Media Groep’ (TMG) neemt samen met de investeringsmaatschappij ‘ING Corporate Investments Participaties’ alle Sky radiostations van het Amerikaanse mediaconcern ‘News Corporation’ over voor 190 miljoen euro. 

2008: Radio Maria start op AM 675 kHz nadat Arrow Classic Rock naar de FM-frequenties uitweek.

1954: Een barkoude winter en het trieste einde van de Tweede Wereldoorlog inspireren de Franse Pater Pierre tot een nationale solidariteitsactie. Hij roept om 13.04 uur via Radio Luxembourg op om de daklozen en om de arme landgenoten te helpen. De reacties zijn overweldigend. Nog geen half uur nadien worden ongeveer 5000 lakens, veel geld, kleding en honderden tenten naar het Parijse hotel ‘Rochester’ gebracht. Door de drukte ontstaan er gigantische verkeersproblemen.

1983: 22 voormalige Parijse FM-piraten zoals Radio Gilda, Radio Juives, Radio Des Eglises Chrétiennes, Fréquence Immigrés Maghreb Afrique en NRJ-Métropolys krijgen een wettelijke vergunning. 

1992: De omschakeling van Maxximum FM naar M40 wekt de woede van talrijke sympathisanten op. Zij uiten hun ongenoegen voor het ministerie van Cultuur en Communicatie.

1987: De testen van Laser Hot Hits op de ‘MV Communicator’ eindigen om 12.00 uur met ‘Radio’ van Elvis Costello and The Attractions. Andrew Turner meldt dat men morgen om 6.00 uur met een programmaschema en met Amerikaanse presentatoren uitpakt. 

1994: De drastische verjonging bij BBC Radio 1 valt in zeer slechte aarde. Men verliest in nauwelijks een jaar 2,2 miljoen luisteraars zodat men onder de grens van 14,5 miljoen fans belandt. Capital FM, Jazz FM en Virgin Radio profiteren van deze terugval om hun marktaandeel te verhogen.

1995: TALKradio, dat zich op het brengen van nieuws richt, begint. Men werkt samen met het bedrijf ‘IRN’ (‘Independant Radio News’).

2003:

– Aanhoudende geruchten melden de verkoop van het zendschip ‘MV Communicator’ door ‘Clear Channel Communications’ aan ‘Dangerous’ Dave Miller.

– Mid 106 begint om 6 minuten over 1 in de namiddag (1.06 PM) als lokaal commercieel station. De eerste song was ‘Beautiful Day’ van U2.

2005: Heart 106.2 haalt Jamie Theakston als ochtendjock binnen. Vanaf einde maart 2005 zal de ex-‘Top of the Pops’ presentator en de vervanger van ‘Jono Coleman’ met Harriet Scott elke werkdag vanaf 6.30 uur starten.

2008: Heart 106.2 is met 6,2% de best beluisterde Londense zender. Dit blijkt uit de luistercijfers van RAJAR over het vierde kwartaal van 2007. Magic 105,4 volgt als tweede met 6,1%. Capital FM 95,8 bleef stabiel terwijl het zusterstation Gold zakte naar 0,7%. BBC Radio 2 blijft landelijk het meest geliefd. BBC Radio 4 en BBC Radio volgden op nummer twee en drie.

2012: De ‘Guardian media Group’, die Smooth Radio, Real Radio en Real XS bezit, bezuinigt in de nieuwsvoorziening. Een derde van de 39 jobs staat op de helling. Men zal enkel nog de eigen redactie tijdens de ochtend- en avondspits inzetten. De overige uren worden door het ‘Independent Radio News’ (‘Skynews’) opgevuld. 

1992: Israël

De ‘mv Polaris’ strandt nabij het Israëlische Haïfa. Dit betekent het einde van de zeezender Radio 1.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx