fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het radiodagboek van 1 december – 334 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1975

De MV Mi Amigo die enkele weken geleden op een zandbank strandde en door de Britse marine werd bestormd, keert naar de oorspronkelijke ankerplaats terug. Radio Mi Amigo en Radio Caroline beginnen opnieuw uit te zenden.

1976

Radio Mi Amigo start op 192 meter, terwijl Radio Caroline via 259 meter de uitzendingen vervolgt.

1977 

Radio Mi Amigo en Radio Caroline delen de AM-frequentie 963 kHz of 319 meter.

1997 

Het eerste Belgische internetradiostation start. Bij Axxes Radio worden programma’s en items zoals kunst en media aangeboden. Het opzet wordt door een Belgisch-Nederlandse combinatie gefinancierd. Belgacom en de dochteronderneming Skynet verlenen tevens hun medewerking.

1998 

De Franstalige Radio Contact Gold zendt enkel nog op 106.1 MHz uit.

1999 

Radio Vlaanderen Internationaal start via de Astra-satelliet.

2002 

Het netwerk van C-Dance start, na het oplossen van de laatste technische problemen, een totaal nieuwe programmering. Op zondagavond is er ondermeer een talkshow voorzien.

2003 

Radio Del Sol uit Ninove en Radio Brouwer treden tot het netwerk van Maeva FM toe.

2004 

– Oud-BRT-medewerker Rudi Sinia (foto bovenaan) overlijdt in Oostende op 75-jarige leeftijd. De voormalige pianist/organist, die op 15 april 1963 bij de nationale omroep begon, was de bedenker van de ‘BRT-Top 30’, ‘Rudi’s Club’ op woensdagnamiddag en de ‘Hitrevue’. Deze drie programma’s kwamen er onder invloed van zeezenders als Radio London en Radio Caroline.

– Radio OT in Turnhout stopt met C-Dance. De site meldt dat ‘de gemaakte afspraken niet werden nagekomen’.

2005 

– Diverse bronnen voorspellen het einde op 1 januari 2006 van Traffic FM. Het station dat in de plaats van Radio Antigoon kwam, concentreerde zich op de verkeersproblemen in de Scheldestad Antwerpen als gevolg van de werkzaamheden aan de Ring. Als mogelijke overnemers worden Be One, Radio Nostalgie en Radio Contact genoemd.

– Radio Retie stopt de uitzendingen definitief op 31 december. Het station, ook bekend als Radio Sint Job, startte op 5 februari 1982.

2006

Guy De Vynck begint als muziekverantwoordelijke bij 4FM. In het verleden presenteerde hij de ‘BRT Top 30’ en stond hij mee aan de wieg van het kabelstation Radio Flandria.

1964

De Nederlandse regering keurt een wet goed die uitzendingen vanaf een zeeplatform verbiedt. De toekomst van Radio en TV Noordzee wordt nu wel heel onzeker.

1972 

De aanwezige DJ’s op de MV Mi Amigo starten met gesproken proefuitzendingen maar vermelden gaan stationsnaam.

1973 

Arend Langeberg , de populaire nieuwslezer van Radio Veronica, verlaat het station en vertrekt naar het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).

1985 

Alle radiostations uit het publieke omroepbestel krijgen een nieuw schema. De naam Hilversum valt weg. Radio 1 wordt de nieuws- en sportzender, Radio 2 is het lichte muzieknet, Radio 3 krijgt het etiket van popzender, bij Radio 4 neemt de klassieke muziek een prominente plaats in, terwijl Radio 5 het station voor de minderheden wordt.

1997 

Na een testperiode krijgt Nederland het allereerste internetstation. TROS Cyberradio is een initiatief van Peter de Mooij. In het verleden verzorgde hij het productie- en regiewerk voor bekende 3FM-programma’s als de ‘Megatop 50’ en de ‘Soulshow’ met Ferry Maat.

2001 

Het monument Stan Haag, ooit werkzaam bij Radio Luxemburg, Radio Veronica, Radio Monique, Radio Mi Amigo en vele Vlaamse lokale zenders, sterft op 81-jarige leeftijd. Verder werd hij bekend als mede-componist van hits als ‘Ik Sta Op Wacht’ (Joop de Knegt) en ‘Surabaya’ (Anneke Grönloh). Velen wisten echter niet dat hij ooit voetbalde als rechtsbuiten bij de eerste elftallen van PSV Eindhoven en Feyenoord Rotterdam.

2003 

Radio 10 verandert om 10:10 uur, na een korte toespraak van directeur Erik de Zwart (Talpa Radio), in Radio 10 Gold. ‘It’s My Party’ van Leslie Gore zorgt voor het passende muzikale begin. 

2007 

Groot Nieuwsradio, dat op 31 augustus Radio 10 Gold op 1008 kHz verving, start met gepresenteerde religieuze programma’s. Programmadirecteur Evert ter Ham schakelt onder meer Ed Arons, Wilfred Hardeman, Wim Pols en weerman Jan Versteegt in. Jorieke Fredrikze wordt nieuwslezeres.

1977

Radio Mi Amigo en Radio Caroline delen de AM-frequentie 963 kHz of 319 meter.

1986

Nadat de zender aan en weer uit ging om 17:40, 18:20, 20:17 en om 20:30 uur wordt op 576 kHz ‘Thank Your For The Music’ van Abba gestart, gevolgd door jingles van Laser Hot Hits. De terugkeer van het Amerikaanse station wordt helemaal duidelijk als om 21:15 uur een door Bill Mitchell ingesproken aankondiging wordt uitgezonden. Na ruim drie kwartier non-stop muziek start de Amerikaanse DJ John Anthony de eerste show. Kort voor 01:00 uur wordt het zendvermogen op de MV Communicator flink opgedreven.

2003

– Douglas Cameron stopt na 42 jaar met het maken van radioprogramma’s. De 70-jarige veteraan, die tijdens het afgelopen jaar bij het Londense commerciële LBC News op 1152 kHz de ochtendshow presenteerde, wil meer tijd aan zijn gezin besteden.

– De omstreden DJ Steve Penk keert na vijf jaar werken bij ondermeer Virgin Radio en Capital FM terug naar Key 103.

– BBC6 Music, BBC7 en 1Xtra zijn digitaal beschikbaar in en rond Poole en Bournemouth. De BBC plaatste onlangs in deze regio een nieuwe DAB-zender.

2005

Sir Jim Savile, een van de meest geliefde Engelse presentatoren, komt nog éénmaal terug. In opdracht van Real Radio zal hij op Eerste Kerstdag een drie uur durende show verzorgen. Tijdens de jaren ’60 en ’70 verwierf hij nationale bekendheid dankzij zijn werk voor BBC Radio One en zijn wekelijkse televisieshow ‘Jim’ll Fix It’.

1966: Nieuw Zeeland

De nieuwe testuitzendingen van Radio Hauraki beginnen om 20:12 uur. De pas gebouwde zendmast en de bijhorende antenne zorgen voor een betere ontvangst. De officiële start is gepland voor komende zondag.

1997: Verenigde Staten

KORB (93.5 MHz) start in Davenport, Iowa met de dagelijkse ‘Howard Sternshow’.

2003: Ierland

RTE stelt de start op 252 kHz opnieuw uit. Men zegt nu op 17 maart  te willen beginnen.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 19 september (263)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 18 september – 262 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 17 september – 261 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 602: DH Radio, TOPradio, DAB+ (video)

Gespierde (radio)taal, daar houden we wel van, al komt die dan uit Wallonië. Bij TOPradio Lees verder

2008: VivaCité tijdelijk met (oude) Radio 2-zender

De RTBF maakt voor haar uitzendingen, dit in tegenstelling tot de VRT, nog wel gebruik Lees verder

Het radiodagboek van 15 september – 259 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 14 september – 258 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 10 september – 254 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, groot-brittannië, internetradio, lokale radio, middengolf, nederland, netwerkradio, offshore, satelliet, usa
Blad 344: Teveel onderwerpen voor één regel (video)

UK: Absolute Radio viert tiende verjaardag (audio)

Het is vandaag 30 november… 1977 (audio)

2007: Reünie Seven: radionostalgie in Asse

2008: Inschrijven Q-Academy gestopt

Het radiodagboek van 30 november – 333 (audio)

Sluiten