RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 1 december

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1972: De dj’s op de ‘MV Mi Amigo’ testen op AM maar zonder vermelding van een naam voor het station.

1976: Radio Mi Amigo zendt op AM 192 m uit. Radio Caroline vervolgt op AM 259 m.

1977: Radio Mi Amigo en Radio Caroline delen 319 m (AM 963 kHz).

1997: Het eerste Belgische internetradiostation start. Bij Axxes Radio worden programma’s en items zoals kunst en media aangeboden. Het opzet wordt door een Belgisch-Nederlandse combinatie gefinancierd. Belgacom en de dochteronderneming Skynet verlenen tevens hun medewerking.

1998: Eén van de elf verzegelde stations, Contact Gold in Brussel, keert via de eerder gebruikte 106,1 MHz terug. Men zendt gelijktijdig op 101,1 MHz en 106,1 MHz uit. Een nieuwe communautaire rel is in de maak.

1999: Radio Vlaanderen Internationaal start via de ‘Astra’ satelliet.

2003: Radio Del Sol uit Ninove en Radio Brouwer treden tot Maeva FM toe.

2004: 

– Ex BRT-medewerker Rudi Sinia sterft in Oostende op 75-jarige leeftijd. De voormalige pianist en orgelist, die op 15/4/1963 bij de nationale omroep begon, was de bedenker van de ‘BRT-Top 30’, ‘Rudi’s Club’ op woensdagnamiddag en de ‘Hitrevue’. Deze drie shows kwamen er door de zeezenders als London en Caroline.

– Radio OT in Turnhout stopt met C-Dance. De site zegt in een boodschap dat ‘de gemaakte afspraken niet werden nagekomen’. 

2005: 

– Diverse bronnen voorspellen het einde op 1/1/2006 van Traffic FM. De opvolger van Radio Antigoon richtte zich hoofdzakelijk op de problemen tijdens de werken aan de Antwerpse ring. Be One, Radio Nostalgie en Radio Contact zijn de mogelijke overnemers.

– Radio Retie stopt op 31/12/2005. Het station, bekend als Radio Sint-Job, startte op 5/2/1982.

2006: Guy De Vynck begint als muziekverantwoordelijke bij 4FM. In het verleden presenteerde hij de ‘BRT Top 30’ en stond hij mee aan de wieg van het kabelstation Radio Flandria. 

2007: De website Pub.be beweert dat Vlaanderen 1, de tijdelijke naam voor de samenwerkende provinciale radios in Oost-Vlaanderen, in Antwerpen en in West-Vlaanderen voor Radio Nostalgie kiest. Het oldiesnetwerk van Corelio, dat tevens Vlaanderen 1 bezit, is al in Wallonië actief.

2017: 

– De Antwerpse Radio Minerva (98 MHz), Radio Centraal, Radio Stad en 65 andere stations krijgen tijdens de tweede erkenningsgolf een nieuwe vergunning. Mediaminister Sven Gatz zegt dat ‘deze herverdeling tot een groter luisterpubliek en tot meer economische leefbaarheid zal leiden’.

– Het Gentse Radio Plus krijgt een verlenging van de vergunning voor 9 jaar op 107,7 MHz in Gent en via 106,8 MHz in Merelbeke.

– Talloze medewerkers vernemen dat stations als Katanga (Aalst), Lorali, Pros (Heldergem), Ariane, Beiaard (Dendermonde), Apollo, Capitol Gold, Max, Caraad, Lichtaart, Delta, Holiday (Peer)… uit de boot vallen en op 31/12/2017 moeten stoppen.

2019: Vlaamse Ardennen 1 (Oudenaarde 106,3 MHz en Ronse 105 MHz) start.

1960: Het populaire jongerenblad ‘Muziek Express’ publiceert voor de eerste maal de programmering van Radio Veronica.

1961: ‘Veronica teenager’s Muziek Express’ met Bob en Brenda (Rob Out en Brenda de Keuker) is, volgens een luisteronderzoek onder de jongeren, de 2de populairste radioshow. ‘Tijd voor Teenagers’ met Dick Duyster bij de ‘VARA’ staat op de eerste plaats.

1964: De Nederlandse Eerste Kamer keurt de anti-‘REM’ wet goed.

1969: Atze Veenstra wordt als technicus bij Radio Veronica aangenomen. 

1973: Arend Langenberg, de populaire nieuwslezer van Radio Veronica, vertrekt naar het ‘ANP’ (‘Algemeen Nederlands Persbureau’).

1985: Alle radiostations in het publieke bestel krijgen een nieuw schema. De naam Hilversum valt weg. Radio 1 wordt de nieuws- en sportzender, Radio 2 start als het ontspanningsnet, Radio 3 is de publieke popzender, bij Radio 4 krijgt de klassieke muziek voorrang terwijl Radio 5 zich op de minderheden richt.

1997: Het eerste radiostation online start na een korte test. ‘TROS Cyberradio’ is een initiatief van Peter De Mooij. Hij deed het productie- en regiewerk voor bekende Radio 3 shows als de ‘Mega Top 50’ en de ‘Soulshow’ met Ferry Maat.

2001: Het radiomonument Stan Haag, ooit werkzaam bij Radio Luxemburg, Radio Veronica, Radio Monique, Radio Mi Amigo, de Gouwe Ouwe Zender en vele Vlaamse lokale zenders, sterft op 81-jarige leeftijd. Hij werd ook bekend als componist van hits als ‘Ik Sta Op Wacht’ van Joop de Knegt en ‘Surabaya’ van Anneke Grönloh. Velen wisten niet dat hij ooit voetbalde als rechtsbuiten bij de eerste elftallen van PSV Eindhoven en bij Feyenoord Rotterdam. 

2003: Radio 10 verandert om 10.10 uur na een korte toespraak door directeur Erik De Zwart van ‘Talpa’ in Radio 10 Gold. ‘It’s My Party’ van Leslie Gore zorgt voor een passende inleiding.  

2006: Radio 10 Gold meldt dat de door ziekte gevelde Tom Mulder binnenkort terug keert.

2012: Arrow Jazz FM wordt Sublime FM.

2019: Het Noord-Brabantse 8FM komt handen van Radio 10 dat op de FM-frequentie een regionale afdeling begint. 8FM gaat door op DAB+, op Internet en via de kabel om vanaf 1/1/2020 Classics Only te worden.

2019: France Inter vergroot volgens de Parijse luistercijfers de voorsprong op de eerste achtervolger RTL. Ook NRJ boekte een opvallende winst terwijl Europe 1 de zoveelste teleurstelling op rij beleeft.

2020: Door een gigantische brand uit op de tweede grootste zendersite ‘Grand Etoile’ bij Marseille verdwijnen de DAB+ mux 7A, 19 FM-radiostations en 25 digitale televisiezenders uit de lucht. Het gaat zeker om een aanslag vermits men inbraaksporen aantreft. De interne camera’s tonen ook de aanwezigheid van verschillende personen.     

1966: Nieuw Zeeland

De nieuwe testuitzendingen van Radio Hauraki beginnen om 20.12 uur. De pas opgezette zendmast en de bijhorende antenne zorgen voor een betere ontvangst. 

1986: Verenigd Koninkrijk

Een draaggolf gevolgd door muziek en presentaties van dj John Anthony  duikt om 18.00 uur op AM 576 kHz op. De terugkeer van Radio Laser nadert. 

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018

RadioVisie op deze dag in 2017


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 3 december

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 2 december

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 30 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 29 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 27 september

Vandaag in 1999: In Nederland wordt de ‘Avondspits’ (Hilversum 3/ Radio 3) verkozen tot het Lees verder

Het Radiodagboek van 26 september

Vandaag in 2006: Johan Henneman ruilt Radio Donna voor 4FM. Na Johan Bosman is hij Lees verder

Frank Conrad vond commerciële radio uit (audio)

Hij begon met de eerste reguliere radio-uitzending vanuit zijn garage in Wilkinsburg en richtte de Lees verder

Het Radiodagboek van 25 september

Vandaag in 2001: XM Satellite Radio start in Dallas en in Fort Worth. Men kan Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx