Het radiodagboek van 1 april (091) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 6 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1965

De officiële uitzendingen van Oostende Radio, de leidraad voor de visserij, beginnen.

1974 

Fred Vandenbos wordt programmaleider van Radio Atlantis. Er duiken tevens twee nieuwe presentatoren op; Elie Prins en Victor Van Rijn.

1976 

Radio Mi Amigo zorgt voor enige opschudding door een hele dag onder de naam Radio Veronica uit te zenden.

1979

De luisteraars van Radio Mi Amigo worden met een gigantische aprilvis om de tuin geleid. Vooraf opgenomen promo’s lieten verstaan dat de Nederlandstalige programma’s niet live zouden worden uitgezonden. Men gaf als reden op dat de medewerkers naar de fanclub in het West-Vlaamse Wevelgem waren afgezakt. Daar zou ook de nieuwe Solex-brommer van matroos Otto worden voorgesteld. Rond 15:00 uur maakt Rob Hudson een einde aan de grap door te vertellen dat iedereen wel degelijk aan boord zat.

1981
 


Lees verder onder de advertentie


De VOO zendt via Nederland 2 een documentaire uit over de West-Vlaamse vrije Radio Gemini.

1982 

Radio Maeva weet de luisteraars met een gigantische aprilvis te misleiden. Einde maart was in de pers uitgelekt dat het station het ‘aan land niet meer zag zitten’ en plannen koesterde om van op zee uit te zenden. Daarom worden de luisteraars uitgenodigd om ter hoogte van de pier in Blankenberge het nieuwe zendschip te bewonderen.

1983 

De start van Studio Brussel op 102.8 MHz valt bij de lokale radio’s in slechte aarde. Het station richt zich uitsluitend op de Belgische hoofdstad en zendt tijdens de beginperiode slechts enkele uren in de voor- en in de namiddag uit.

1985 

De reclameboodschappen op de Brugse vrije radio’s worden door het plaatselijke parket getolereerd.

2002

– Een aantal niet-medewerkers neemt naar aanleiding van 1 april de programma’s van Studio Brussel over. Siegfried Bracke, Filip Dewulf, Geena Lisa, Adriaan Van den Hoof, de broertjes ‘Soulwax – Zaki jr’ Dewaele en Giel Beelen worden gelegenheidspresentatoren.

– De West-Vlaamse pionier Radio Gemini onthult de gevorderde plannen voor een reünie van oud-medewerkers op 27 april. Tegelijk zal het station gedurende één dag op een nog nader te bepalen frequentie terug uit zenden.

2003 

De Ieperse stadsradio Vrie dient bij de Franstalige Raad een klacht in tegen La Première van de RTBF. Het station ondervindt enorme hinder van het zware zendvermogen van de publieke zender.2004 

– Met de start van Classic 21 als onderdeel van de opsplitsing van Radio 21, wordt de complete hervorming van de RTBF-radio voltooid. Het station brengt hoofdzakelijk pop en rock van de voorbije veertig jaar, afgewisseld met informatie.

– Met de goedkeuring van het frequentieplan voor Wallonië verschijnt er in het Staatsblad een oproep naar kandidaten voor één van de beschikbare pakketten. Men verwacht dat vooral Bel RTL, Nostalgie en Contact met het leeuwendeel van de prijzen aan de haal zal gaan.

– Belga Audio start met de levering van nieuwsuitzendingen aan een vijftigtal radiostations. De klanten zijn o.a. in samenwerking met RadioVisie gezocht en gevonden.

2005 

Het nieuwe netwerk MFM, bestaande uit drie voormalige Radio Maeva-stations, start.

1961

Diverse bekende Nederlandse artiesten zoals Anneke Gronlöh, Willy Alberti en Rob de Nijs overvallen bij wijze van grap de Borkum Riff, het zendschip van Radio Veronica. Het voorval haalt zelfs het bekende Franse tijdschrift Paris Match.

1970 

Rob Out wordt officieel programmaleider van Radio Veronica. Hij vervangt de ontslagen Jan van Veen.

1971

Radio Noordzee Internationaal laat zijn luisteraars behoorlijk schrikken wanneer plotseling een rechtstreeks verslag van de ingestorte pier in Scheveningen wordt uitgezonden.

1979 

Veronica krijgt als C-omroep de woensdagavond als vaste televisieavond.

1981

De Veronica Omroeporganisatie dient voor de tweede keer een aanvraag in om B-omroep te worden.

1985 

Radio Monique Internationaal heeft een leuke aprilmop in huis. Sinds enkele dagen meldde een promospot dat het station om 14.00 uur ook op 104.5 MHz zou beginnen uitzenden.

1988 

Peter Teekamp en de 29-jarige Barry Pitch alias Jan Lochtenberg beginnen bij de TROS op Radio 3. Laatstgenoemde neemt de Soulshow van Ferry Maat over.

1995: 

Hitradio Holland FM wordt Hitradio 1224. De laatste voorbereidingen tot de terugkeer van Hitradio Veronica beginnen.

2000: 

Het noodlijdende Concertradio wordt door de groep rond Sky Radio ingelijfd waardoor Classic FM als het enige private klassieke muziekstation overblijft. 

2001 

– Tijdens de voorbereiding op de komende algemene frequentieverdeling wisselen Radio 1 en Radio 5 hun frequenties. De informatiezender van de publieke omroep verhuist naar 1008 kHz en de 891kHz (voor Limburg). Radio 5 neemt tijdelijk de 747 en 1215 kHz in.

– De biepjes die het NOS Radiojournaal vooraf gingen, worden afgevoerd en door de publieke omroeptune vervangen. De Raad van Bestuur wil zo de bekendheid vergroten.

2002 

Er zijn geruchten over een onverwachte, snelle terugkeer van Radio Veronica. Op diverse kabelfrequenties is geen muziek te horen maar het geluid van een angstwekkend onweer. Men gelooft aanvankelijk in een 1 aprilgrap.

2003 

Bij het Ministerie van Cultuur lopen er 61 aanvragen voor een etherfrequentie binnen, 21 daarvan zijn voor de landelijke commerciële radiostations. Men verwacht dat een onafhankelijke commissie op 23 mei een advies bij de minister zal uitbrengen. Op 1 juni wil men deze zaak afronden.

1964

De Britse pers meldt, nauwelijks enkele dagen na de start van Radio Caroline, de komst van een concurrent, namelijk Radio Atlanta.

1966

Nadat het lek in de Cheeta II is gedicht, kan het schip naar zijn ankerplaats terugkeren om de uitzendingen van Radio Caroline South verder te zetten.

1967

Radio London wijzigt bij wijze van grap de naam van het station in Radio East Anglia.

1970

De uitzendingen van Radio Northsea International via de korte golf wordt tijdelijk gestopt.

1938

Het radiostation Le Poste Colonial, dat op 6 mei 1931 begon uit te zenden, wijzigt de naam in Paris Mondial.

1977

Radio France International zendt vanaf nu ook voor Oost-Europa uit.

1999: 

Het door NRJ aangekochte Radio Nostalgie verlaat de studio’s in de Parijse Rue Franquet. Het oldiesnetwerk verhuist naar gloednieuwe kantoren in de Rue Boileau waar tevens NRJ, Chérie FM en Rire & Chansons zijn gevestigd. Het lege gebouw wordt door Radio Notre Dame gehuurd.

2001: Griekenland 

Om te vermijden dat de gesprekken tussen de lijnvluchten en de controletoren van de pas geopende luchthaven Eleftherios Venizelos gestoord worden, begint de Griekse regering een ware klopjacht op potentiële boosdoeners. Zowat zestig van de honderd bestaande FM-stations die actief zijn in de wijde omgeving van Athene lopen het risico om eerstdaags de bevoegde diensten op bezoek te krijgen met de vraag om de uitzendingen te staken.

2003: Duitsland 

Megaradio sluit de homepage en de website. Op de diverse middengolffrequenties is nog wel muziek te horen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 20 oktober – 292 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: RVi stopt uitzending via kortegolf (audio) Alweer een stukje radiogeschiedenis dat d... De respectievelijke Belgische publieke omroepen zijn in een eng besparingsstraatje gesukkeld. Eerder kon je al lezen dat de RTBF haar satelliettelevisie gaat opdoeken, nu is de VRT...
Het radiodagboek van 19 oktober – 291 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets Acht pakketten voor DVB-T en drie voor ... Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod v...
Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Radio Scorpio wordt vandaag 30 (video) Vaak dood verklaard, toch nog altijd springle... Radio Scorpio viert vandaag zijn dertigste verjaardag. 'Een prima gelegenheid om het luisterbereik te vergroten', oordeelde men en dus is 's lands oudste 'vrije zender' nu ook via ...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2000: Radio 3: de lappenmand of de strijkplank?
Het radiodagboek van 31 maart (090)
2001: De kanaries van Radio 2 vliegen in de prijzen
Het radiodagboek van 30 maart (089)
2012: StoryFM officieel van start (audio)
Het radiodagboek van 29 maart (088)
Sluiten