RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 1 april

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1965: De officiële uitzendingen van Oostende Radio voor de vissers beginnen.

1974: Fred Van den Bos wordt programmaleider bij Radio Atlantis. Er duiken tevens twee nieuwe namen op: Elie Prins en Victor Van Rijn.

1976: Radio Mi Amigo zorgt voor opschudding door als Radio Veronica uit te zenden. Tim Ridder wordt opnieuw Bart van Leeuwen.

1977: De aangekondigde sluiting van Radio Mi Amigo was een grap. Die viel echter door een storing (een kapotte generator) in het water waardoor het station met Frank van der Mast pas om 12.25 uur terug keert. Hij laat de laatste 5 minuten van het zogenaamde afscheidsprogramma met Ron van der Plas, Marc Jacobs en Stan Haag horen. De normale programmering wordt nadien meteen hervat.

1979: Radio Mi Amigo brengt een aprilvis. Vooraf opgenomen promo’s melden dat de Nederlandstalige programma’s niet live zijn. Men geeft als reden dat de jocks naar de fanclub in Wevelgem zijn. Daar wordt de nieuwe Solex brommer van matroos Otto voorgesteld. Rond 15.00 uur eindigt Rob Hudson de grap door te vertellen dat iedereen wel degelijk aan boord zit. 

1980: Radio Aktief (Gent, 103,5 MHz) wordt Radio Toestel. Tommie Thienpont, Patrick Cohen en Bob Driege zijn de initiatiefnemers. Men zendt uit vanuit de Sint-Pietersnieuwstraat nabij De Brug. 

1981: De reclameboodschappen op de Brugse vrije radio’s worden door het parket getolereerd.

1982: Radio Maeva misleidt de luisteraars met een aprilvis. Einde maart was in de pers uitgelekt dat het station het ‘aan land niet meer zag zitten’ en plannen had om vanop zee uit te zenden. Daarom werden de luisteraars uitgenodigd om aan de Pier in Blankenberge het nieuwe zendschip te bekijken.

1983: De start van Studio Brussel op 102,8 MHz valt bij de lokale radio’s in slechte aarde. Het station richt zich enkel op de Belgische hoofdstad en zendt tijdens de beginperiode enkele uren in de voor- en in de namiddag uit.

2004: 

– Met de start van Classic 21 door de opsplitsing van Radio 21 wordt de complete hervorming van alle RTBF radiostations voltooid. Men brengt meestal pop en rock van de voorbije 40 jaar afgewisseld met informatie.

– Met de goedkeuring van het frequentieplan voor Wallonië verschijnt er in het Staatsblad een oproep om zich kandidaat te stellen voor één van de beschikbare pakketten. Men verwacht dat Bel RTL, Radio Nostalgie en Radio Contact het leeuwendeel van de prijzen zullen opeisen.

– ‘Belga Audio’ levert nieuwsuitzendingen aan een vijftigtal radiostations.

2009: Joe FM volgt 4FM op. De presentatoren treden meer op  het voorplan.  Om de identiteit te benadrukken, worden verschillende acties gepland. Men wilt zo een concurreren met het in 2008 gestarte Nostalgie.

2020: 

– Het regionale ‘TROS FM in Dendermonde lanceert een kleuractie om vuilnisophalers te steunen. De tekening kan men op de site downloaden om na het voltooien een plaats aan het raam te geven. Dit om aan te tonen dat men ook aan hen denkt.

– Radio Pros uit Heldergem start in het Pajottenland en in de omliggende gemeenten op 106.4 MHz (vanuit Asse), op 105.9 MHz (in Schepdaal) en op  103.9 Mhz (rond Gooik). Het station werkt samen met Pajot 1.

2021: X-Ray FM (Torhout, 106.8 FM) keert met het retro dance-format ‘100% Retro Power’ terug. Het station koos nochtans op 1/8/2020 plots voor Nederlandstalige schlagers.  

1964: Diverse bekende artiesten zoals Anneke Gronlöh, Willy Alberti en Rob de Nijs overvallen als grap de ‘Borkum Riff’ van Radio Veronica. Het evenement haalt zelfs het bekende Franse tijdschrift ‘Paris Match’.

1968: Joost den Draaijer (Willem van Kooten) stopt bij Radio Veronica als programmaleider. Hij start met Peter Koelewijn, Freddy Haaijen, Philips en ‘Phonogram’ zijn productiebedrijf ‘Red Bullet’. ‘Kom uit de Bedstee m’n Liefste’ van Egbert Douwe (Rob Out) wordt het eerste grote succes. De als mop bedoelde nummer één hit krijgt een gouden plaat van Jan Theys in het Brusselse Noordstation na een feestelijke treinreis.

1970: Radio Veronica werft Will Luikinga aan voor de nachtprogramma’s zoals ‘Nachtklup’. Met ‘Will Wil Wel’ zal hij zeer bekend worden.

1971: Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ laat iedereen schrikken wanneer als grap een live verslag van de ingestorte pier in Scheveningen wordt uitgezonden.

1973:

– Radio Noordzee Internationaal kondigt aan om op FM in stereo uit te zenden. Het gaat om een aprilvis.

– ‘Meneer de Groot’ uit de ‘Dik Voormekaar Show’ krijgt onder impuls van Jacob van Kokswijk een fanclub.

1979: 

– De radiozenders van de publieke omroepen krijgen een eigen karakter. Hilversum 1 klinkt familiaal met informatieflitsen en sportberichten. De nachtuitzendingen worden van Hilversum 3 overgenomen.

– Veronica start als C-omroep. Door de meerdere uren zendtijd vergroot de bekendheid.

1981:

– De ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) dient een tweede aanvraag voor de status van B-omroep in.

– De Nederlandse tv zendt een documentaire over de Vlaamse vrije Radio Gemini uit.

1983: Hilversum 5 verhuist naar AM 747 kHz en wordt Radio 747. Het gebrek aan een FM-frequentie en de enorme verscheidenheid aan programma’s van Griekse muziek tot wetenschap en ‘Het Roze Rijk’ van de ‘NPS’ voor homo’s en lesbiennes leveren teleurstellende luistercijfers op.

1984: De ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) vraagt voor de tweede keer de A-status aan. 

1985: Radio Monique Internationaal heeft een leuke aprilmop. Sinds enkele dagen meldde een promospot dat het station om 14.00 uur op 104,5 MHz zou beginnen.

1988: Peter Teekamp en de 29-jarige Barry Pitch (Jan Lochtenberg) starten bij de ‘TROS’ op Radio 3. Laatstgenoemde neemt de ‘Soulshow’ van Ferry Maat over.

1995: Hitradio Holland FM wordt Hitradio 1224. De laatste voorbereidingen tot de terugkeer van Hitradio Veronica beginnen.

2001: De piepjes, die het ‘NOS’ radiojournaal inluiden, worden geschrapt en voor de publieke omroeptune omgeruild. De raad van bestuur wil zo de bekendheid van de publieke omroep op de radio vergroten.

2002: Er groeien geruchten over een onverwachte, snelle terugkeer van Radio Veronica. Diverse kabelfrequenties zenden de geluiden van een onweer uit. Men gelooft aanvankelijk in een grap. 

2003: Er lopen 61 aanvragen voor een etherfrequentie binnen. 21 daarvan zijn voor de landelijke commerciële radiostations. Men verwacht dat een onafhankelijke commissie op 23/5/2003 een advies bij de minister zal uitbrengen. Op 1/6/2003 wil men deze zaak afronden.

2020: 3FM heeft een nieuwe programmering. Timur Perlin keert na drie jaar afwezigheid terug. Eva Koreman en Frank van der Lende presenteren de namiddagshow van 16.00 uur tot 18.00 uur. Roosmarijn Reijmer verzorgt de muziekredactie en zal het beleid helpen bepalen.

1938: Het radiostation Le Poste Colonial, dat op 6 mei 1931 begon uit te zenden, wijzigt de naam in Paris Mondial.

1977: Radio France International zendt vanaf nu ook voor Oost-Europa uit.

1964: De Britse pers meldt, enkele dagen na de start van Radio Caroline, de komst van een nieuwe zeezender namelijk Radio Atlanta.

1966:

– Na het dichten van het lek keert de ‘Cheeta II’ naar zijn ligplaats terug om Radio Caroline South te helpen.

– De plannen om vanop de ‘Oceaan 7’ Radio 270 in de lucht te brengen, lopen serieuze vertraging op. Het te laat aankomen van de technische apparatuur uit de Verenigde Staten en het sneuvelen van de zendmast gooien roet in het eten. 

1967: Radio London wordt bij wijze van grap Radio East Anglia. De dj’s Keith Skues, Ed Stewart, de technici Ian West en Dave Hawkins slagen er in om de luisteraars volledig te verrassen.

1970: Radio Northsea International via de korte golf wordt tijdelijk gestopt.

1984: De ankerketting van de ‘MV Communicator’ breekt zodat het zendschip op drift slaat.

2009: De Britse speelfilm ‘The Boat That Rocked’ gaat in première. Het verhaal, gebaseerd op Radio Caroline, schetst de gebeurtenissen bij een denkbeeldige zeezender. De opnames gebeurden op het voormalige kerk- en hospitaalschip ‘De Hoop IV’.

1962: Zweden

Radio Syd van eigenares Britt Wadner start op de aangekochte ‘Cheeta I’ van Radio Mercur in de omgeving van Malmö op 89,62 MHz.

2001: Griekenland

Om te vermijden dat de gesprekken tussen de verschillende lijnvluchten en de controletoren van de geopende luchthaven ‘Eleftherios Venizelos’ gestoord worden, opent de Griekse regering een klopjacht op potentiële boosdoeners. Zowat zestig van de honderd bestaande FM-stations in de omgeving van Athene lopen het risico om eerstdaags bezoek te krijgen met de vraag om de uitzendingen te staken.

2003: Duitsland

Megaradio sluit de site. Er is op de diverse AM-frequenties wel muziek.

RadioVisie op deze dag in 2022

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
1 april 2022 - 09:43 09:43

De film “The boat that rocked” kwam totaal ongeloofwaardig over als verhaal, ze lieten alléén de mooie kanten zien bij het runnen van een zendschip terwijl het einde van de film het zinken dus, lachwekkend overkwam…..
Het enige goede aan deze flop, was de uitstekende soundtrack waarbij de sfeer van die jaren opnieuw tot uiting kwam !

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx