RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 1 september – 245 (audio & video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1974

–  Met de tender Onrust wordt de Jeanine, het zendschip van Radio Atlantis naar de haven van Vlissingen gebracht. De Mebo II van waarop Radio Noordzee Internationaal tot gisteren uitzond, keert pas later naar Nederland terug. De gure weersomstandigheden verplichten de bemanning om nog een week langer op zee te blijven.

– Via de zender van Radio Mi Amigo en Radio Caroline, die ondanks het ingaan van de anti-zeezenderwet in de lucht is, vraagt men rond 17:20 uur om hulp. Het kleine motorschip Moonraker dat in de buurt van het zendschip vaart en niet op eigen kracht naar de haven kan terugkeren, wordt na de oproep door een reddingsboot naar de Engelse badplaats Walton-On-The Naze gebracht.

1979

Vanwege vervuilde brandstof kunnen de generatoren aan boord van de MS Magdalena niet voldoende spanning leveren om de 10 kW-zender van Mi Amigo in de lucht te houden. Het station moet daarom de uitzendingen onderbreken.

1983

De VZW Land Van Waas krijgt de toelating om legaal op FM uit te zenden. Gedurende een maand wordt er enkel getest.

2001

Zowel de RTBF als de Franse deelregering eisen via een kortgeding bij de Raad van State de schorsing van de procedure tot erkenning van twee Vlaamse, landelijke commerciële radiostations.

2002

Tijdens zijn laatste ‘Zondagclub’ bij Radio 2, doet Ro Burms een zeer opmerkelijke oproep. Hij vraagt het bestuur van de VRT niet alleen om de jeugd te koesteren maar ook om de luistergroep boven de 45 jaar niet te verwaarlozen. Het programma, dat rechtstreeks van op het Gordeltrefpunt in Dilbeek wordt uitgezonden, werd door honderden luisteraars bijgewoond. (Foto bovenaan: Ro Burms in 1977)

2003

Cool FM opent een afdeling in Aalst op 107.8 MHz.

2004

Fadila Laanan, de nieuwe mediaminister in de Waalse regering, laat verstaan dat het nieuwe frequentieplan vanaf september 2005 in werking zal treden. Het vorige, dat door haar voorganger Olivier Chastel was uitgewerkt, werd door de Raad van State van tafel geveegd. Zij verwacht in principe geen grote wijzigingen in het nieuwe voorstel.

1960

Bij Radio Veronica start de achttienjarige Tineke de Nooij als presentatrice.

1964

– Na Radio Noordzee dat van start ging op op 29 juli, worden vanaf het REM-eiland voortaan ook televisieprogramma’s uitgezonden. De 16 mm banden worden zeven dagen voor de geplande uitzending naar de studio gebracht. Het station zal in een minimum van tijd enorm populair worden.

– Jan van Veen, die tijdens zijn militaire dienst de programmaleider van Radio Veronica, Willem van Kooten alias Joost den Draaijer had leren kennen, gaat voor de zeezender werken, hij presenteert ‘Gouden Discotheek’.

1970

Na maanden van tegenslag beginnen eindelijk de officiële uitzendingen van Radio Capital vanaf de King David. Oprichter Timothy Thomasson verzorgt het openingsuur. Het format bestaat uit licht klassieke muziek, die met publiciteit wordt afgewisseld.

1982

De Norderney, het voormalige zendschip van Radio Veronica wordt in Zoutkamp, nabij Groningen als drijvend café gebruikt. Op het dek kan men zowel een drankje als een snack nuttigen.

1986

Radio Monique, dat sinds 16 december 1984 vanaf de MV Ross Revenge uitzendt, krijgt een nieuw postbusadres; P.O. box 600 in Gerona, Spanje.

1989

Cable One, dat sinds maart 1988 actief is, krijgt een uitzendverbod opgelegd. De Raad van State is immers van mening dat men niet te maken heeft met een buitenlands station en daarom moet men van de kabel verdwijnen. In een uitzending bij de KRO verklaart eigenaar Willem van Kooten dat de CDA-mediamaffia getriomfeerd heeft.

Cable One op 8 september 1989

1992

Radiodirecteur Lex Harding van de Veronica Omroep Organisatie wordt door het bestuur voor onbepaalde tijd geschorst. Men hekelt de combinatie van zijn functie met de oprichting van een nieuw station.

1994

Bart van Leeuwen start bij Radio 538. Hij wou dit reeds in 1993 doen maar zijn toenmalige werkgever Happy RTL hield hem aan zijn contract.

1995

Om middernacht verlaat Veronica het publieke omroepbestel en gaat commercieel. Het laatste programma, de film ‘Total Recall’ wordt deels via Nederland 2 uitgezonden om daarna via de eigen zender te worden vervolgd. De eerste avond wordt een succes, er wordt een marktaandeel van 21% gehaald.

1998

– Het Hilversumse Radio Gooiland waar enkele voormalige medewerkers van de zeezender Radio Veronica aan het werk zijn, start via het internet. Ad Bouman, Tineke, Eddy Becker en Krijn Torringa hopen snel in de ether te komen. Men mikt op de 45-plus generatie.

– Kink FM, dat uitsluitend via de kabel is te beluisteren, zal vanaf 1 november een programma bij de Veronica Omroeporganisatie krijgen.

1999

– De Nederlandse smartlappenzender Hollands Glorie, die uitsluitend via de kabel te horen is, wordt aan de BV Un-Dos-Tres Media van Rini Schrijenberg verkocht.

– Robert Jensen verlaat voor enkele maanden Radio Veronica. Hij keert als Creative Director terug.

2000

De ex-zangeres van de Nederlandse popgroep Earth & Fire, Jerney Kaagman vertrekt bij Noordzee FM. Ze wordt vanaf 1 november de directrice van Conamus.

2001

Het programma ‘Ruuddewild.nl’ op 3FM wordt uitsluitend door BNN gemaakt. Sinds het vertrek van Jurre Bosman en de komst van Jeroen Kijk in de Vegte was de redactionele invloed van de TROS reeds enorm verminderd.

2003

– Volgens de recentste luistercijfers van het bureau Intomart blijft Sky Radio de populairste radio met een marktaandeel van 12,3%. Op de tweede plaats volgt Radio 538 met 11,5%. Radio 2 is derde met 9,2%. Noordzee FM boekt een spectaculaire winst van 0,7% en staat op 6,4%.

– De publieke popzender 3FM start met ‘Serious Radio’. De horizontale programmering met onder meer Rob Stenders en Ruud de Wild blijft behouden. Tijdens de avonduren is er aandacht voor live muziek, alternatieve groepen en urban tracks.

– Menno Vroom ruilt Radio 10 voor Veronica FM. Daar wordt hij DJ en producer van ‘Goed Bij Kas’, ‘Goud Van Oud’ met Bart van Leeuwen en later ook van de namiddagshow met Jeroen van Inkel.

2004

– Rob Van Someren vervangt Jeroen van Inkel in de namiddag bij Radio Veronica. De F1-fanaat verhuist naar de ochtend (06.00 – 09.00 uur).

– Radio 2 stopt de gepresenteerde nachtuitzendingen tussen 01:00 en 06:00 uur. Er is voortaan non-stop muziek te horen.

– Radio Noordzee FM wordt een feel good-station met een flinke lading entertainment en muziek. Gordon, Martijn Crabbé, Sjaak Swart, Albert Verlinde en Winston Gerschtanowitz zijn de voornaamste presentatoren.

2005

Jeroen van Inkel is de eerste presentator van Qmusic in Nederland. Hij start om 06:00 uur met de ochtendshow.

1989: Verenigd Koninkrijk

Gary King begint om 09:00 uur de uitzendingen van Atlantic 252. Het lange golfstation, dat vanuit het Ierse plaatsje Trim uitzendt, moet de opvolger van de zeezender Laser 558 en Radio Luxembourg 208 worden. De eerste dj-ploeg bestaat uit onder meer Charlie Wolf, Gary King, David Lee Stone, Tony West en Henry Owens. Voorlopig wordt enkel tussen 07:00 en 19:00 uur uitgezonden.

2005: Denemarken

Sky Radio en 100FM zenden digitaal uit. Dit betekent flinke concurrentie voor de Deense openbare omroep DR.

2005: Verenigde Staten

– Mancow Muller, de shockjock uit Chicago, valt af als mogelijke opvolger van Howard Stern, die Infinity voor Sirius Satellite Radio omruilt. Hij blijft zijn tweejarig contract met Q101 (KWQX) respecteren.

– Clear Channel start het Spaanstalige netwerk La Preciosa. Er wordt een nieuwe afdeling in San Diego begonnen.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 4 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 3 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 2 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

40 jaar geleden: het drama van Dudelange

Het was gisteren – 31 juli – precies 40 jaar geleden dat een Belgische Mirage Lees verder

1981: Bepaalden videoclips het radiobeleid? (video)

Van mini-muziekfilms tot een niet te onderschatten promotie op YouTube voor de huidige muziekwereld, de Lees verder

1981: Van het ‘Paradijs’ naar de hel (audio & video)

Met het zinken van een totaal versleten zendschip - de MV Mi Amigo - bleef Lees verder

Kijk omhoog Sammy en nog veel verder (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar de maand februari 1979 De berichtgeving blijkt sindsdien heel Lees verder

Het Radiodagboek van 1 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 589: Jitske, Bjorn en een antennediefstal

Nieuw op StuBru: Sidekicks, Flo, Sander en jong talent

Klara: sterkhouders en nieuwkomers (video)

Sluiten