De troepen van Norkring komen langs
Hoe zit het intussen bij Norkring? De vraag stellen is ze beantwoorden. Zo zijn we. Onze Noorse vrienden maken het echter niet makkelijk om het meest recente nieuws te vinden. Hun meest actuele bericht op hun website dateert alweer van 9 november 2017. Persberichten worden nooit verstuurd. Van een dergelijke organisatie zou je het anders verwachten. Gelukkig is er nog zoiets als Twitter. Chief Sales & Marketing Officer Dominique Lievyns liet via het favoriete speeltje van de Amerikaanse president weten dat voor het centrum van Antwerpen zopas (gisteren woensdag 31 januari) een DAB-steunzender werd geactiveerd. De technische ploegen van Norkring zijn inmiddels onderweg naar Attenrode – Wever (een van de deelgemeenten van de gemeente Glabbeek), alwaar ze hun volgende opdracht gaan afwerken.
Zeezender stoorde de ‘foute’ politiek
Het eerste International Radio Report van 2018 is net verschenen. Auteur Hans Knot heeft het er onder andere over Ulf Posé, de Duitser die als Hannibal programma’s presenteerde voor de Duitstalige service van Radio Nordsee International (RNI) in 1970. En er is interessante achtergrondinfo over de Britse overheid die het toen noodzakelijk achtte om de uitzendingen van RNI te storen. En dat was veel minder omdat de Britten een hekel hadden aan offshore radio, dat ze trouwens in 1967 verboden hadden. Wel had het alles te maken met de gevoerde Britse Oostblok-politiek waar de Mebo II plots, onbedoeld en ongewild, tussen kwam varen. Ontluisterend. Het International Radio Report kan je hier lezen en/of gratis downloaden.
Wie heeft er een muntje voor de pick-up?
DJ’s bij een zeezender moesten het gewicht van de naald van hun platendraaiers bij ruwe zee verhogen, anders ging die op wandel. Dat gebeurde vaak met een muntstukje. Bij zware storm moest men noodgedwongen compact cassettes gebruiken, of werd een neutraal, vooraf opgenomen programma uitgezonden. Bij Veronica noemde men dit een ‘paniektape’. Op hun zendschip de Norderney was er in de boordstudio een balanssysteem gebouwd om de pick-ups zo stabiel mogelijk te houden. Op de Mebo 2 van Radio Noordzee had men een swing meter, een grote, lange stok met aan de onderkant een schaal met het nulpunt in het midden, waardoor die kon aangeven wanneer de zee te wild was om platen te draaien. Bij Laser 558 waren aan boord alleen NAB-cartridges waardoor men geen last van stormen ondervond.
Inderdaad! Van een Scandinavisch bedrijf als Norkring zou je een ander beleid en communicatie verwachten. Ik heb ook nog NOOIT antwoord op mails aan Norkring gekregen als hoofdredacteur van het blad van DX-Antwerp. In mijn laatste mail aan hen was ik trouwens erg kritisch over de gang van zaken. Je zou haast denken dat het een Zuid-Europees bedrijf is in plaats van een Noors.
In de tijd dat de VRT zijn zenders zelf beheerde was het verkrijgen van info ook niet ideaal maar na enige tijd wist je de weg en kon je een samenwerking opbouwen.