Het radiodagboek van 8 februari (39) Belgische regering in ballingschap in Londen richt BNRO op

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1943

In oktober 1942 richtte de Belgische regering in ballingschap in Londen de ‘Belgische Dienst voor Radio-omroep (BNRO)’ op. De eerste uitzending is vandaag te horen via de European Service van de BBC. 


Lees verder onder de advertentie


1978 

Dick Verheul (foto bovenaan – credits: SMC) uit Den Haag versterkt de DJ-ploeg van Radio Mi Amigo. Hij start tussen 07:00 en 09:00 uur met het programma ‘Ook Goeiemorgen’.

2003

Op de voormalige frequentie van Radio Nostalgie in Mechelen, 105.5 MHz, start de non-stop muziekzender Cool FM.

2004

Radio NRJ uit Doornik keert na een onderbreking van een dag terug. Radio Sympathiek in Izegem en Radio Go in Deerlijk, uitzendend op 107.6 MHz worden opnieuw gestoord.

2006

Miss Belgian Beauty 2005, de Limburgse Cynthia Reekmans, begint op 10 februari bij FM Limburg. De Herkse zal elke vrijdag, tijdens de dagelijkse ochtendshow ‘De Wakkere Limburger’, een ruime sportbijdrage presenteren.

2007

Jan D’Haese stapt op als gedelegeerd bestuurder van Emmis, de eigenaar van Be One. Hij wordt vervangen door David Daggelinckx, die zijn voorganger ook vervangt bij de VZW’s van de lokale stations die bij het netwerk zijn aangesloten.

1971

Radio Veronica brengt tussen 17:00 en 18:00 uur een nieuwe sportshow met Henk van Dorp.

1973

Het kabinet Biesheuvel verleent bij een eventuele invoering van een anti-zeezenderwet geen voorkeursbehandeling aan Radio Veronica vanwege de jarenlange populariteit.

1998 

Hollands Glorie, een vertakking van Radio Noordzee Nationaal, start via de kabel voor Amsterdam, Gouda, Rotterdam, Culemborg en de kop van Nederland. De liefhebbers van het Nederlandstalige lied komen uitgebreid aan bod.

2001 

Een aantal websites start een actie om Country FM financieel overeind te houden. Onder de slagzin ‘Nu Of Nooit Meer Country’ worden de gulle bezoekers verwezen naar een betaalformulier dat ze kunnen invullen.

2006 

100%NL, dat snel als FM-station wil beginnen, start de zoektocht naar DJ’s en producers.

1922: Verenigde Staten 

President Warren G. Harding koestert plannen om het medium radio te gebruiken. Hij laat de nodige apparatuur naar het Witte Huis in Washington brengen.

1967: Verenigd Koninkrijk 

De Magistraten van Rochford in Essex veroordelen de eigenares van Radio City, tevens de echtgenote van de vermoorde Reginald Calvert, tot honderd pond boete. Dit op basis van een wet uit 1949 die het bezit van zendapparatuur verbiedt. Tijdens het nieuws van 18:30 uur vernemen de luisteraars dat Radio City om middernacht definitief zal ophouden.1968: Nieuw Zeeland

Nadat de eigenaren van Radio Hauraki de MV Kapuni kochten, beginnen vrijwilligers met de snelle verbouwing tot een zendschip. In een droogdok wordt de bodem uitgebreid gecontroleerd en geschilderd.

1977: Libië 

Het voormalige zendschip van Radio Noordzee Internationaal, de Mebo II en het bevoorradingsschip de Angela komen aan in Tripoli.

1986: Spanje 

Motorproblemen dwingen de bemanning van de MV Nannell om een Spaanse haven te bezoeken. De plaatselijke autoriteiten weigeren echter om het schip nadien vrij te geven.

1996: Verenigde Staten

De Telecommunications Act wordt in de Verenigde Staten goed gekeurd. Deze regelt en bepaalt het aantal televisie- en radiostations dat mediagroepen mogen bezitten.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
De soldaten van de nationale omroep (audio) Verzoekprogramma werd kweekvijver voor radiota... In een ander stukje leest u vandaag over de theater revival van het ’Solatenhalfuurtje’. Het programma wordt er omschreven als legendarisch. Ouder luisteraars zullen dit zonder pro...
Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Aangepaste vormgeving bij Studio Brussel 'Life Is Music' Alle toonaangevende radiostations ruilden inmiddels hun zomerse outfit voor een aangepaste herfst- en winter-inkadering. NRJ, Sky Radio, RTL en vele anderen gaven de aanzet. Studio...
Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Opvolger Donna wordt op 5 januari geboren Peter Van de Veire wordt een van de drijve... VAR, de reclameregie van de VRT maakte vandaag in haar periodieke nieuwsbrief eVaria, weliswaar tussen twee lijnen door, bekend dat de opvolger van Radio Donna, per 5 januari 2009 ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
Gazet van Antwerpen, vrijdag 10 februari 2006
2012: Qmusic start met Visual Radio
Het radiodagboek van 7 februari (38)
De Standaard: vrijdag 10 februari 2006
2013: Goedele Liekens sterft in radiospot (audio)
Het radiodagboek van 6 februari (037)
Sluiten