Het radiodagboek van 27 maart (086) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1987

In de omgeving van de Basiliek van Koekelberg starten de uitzendingen van de Brusselse religieuze zender Radio Spes.

2003

– CD&V-specialist Carl De Caluwé interpelleert mediaminister Dirk Van Mechelen over de stand van zaken bij de lokale radio’s. Aanleiding hiervoor is het feit dat het decreet over de erkenning van de betrokken stations nog steeds niet kan worden uitgevoerd bij gebrek aan uitvoeringsbesluiten en vooral door het uitblijven van een nieuw frequentieplan.


Lees verder onder de advertentie


– Cool FM uit Kruibeke (107.2 MHz) zendt nu in stereo uit.

– Radio Contact blijft verder besparen en zet kopstuk Didier Van Malder en nieuwslezeres Sofie Santermans op straat.

2006 

De Raad van State schorst zestien FM-frequenties van de VRT. Het verzoekschrift werd in 2004 door de Franse Gemeenschap en door de RTBF ingediend.

2007 

– In het kader van de herstructureringsplannen van de VRT overweegt de openbare omroep om het complete zenderpark aan de Franse maatschappij TDF, het voormalige filiaal van France Télé te verkopen. Om dit mogelijk te maken, wordt de oprichting van een aparte vennootschap overwogen.

– Radio Donna start een nieuwe veiling voor ‘Kom Op Tegen Kanker’. Via de internetsite eBay worden tussen 26 maart en 6 april waardevolle zaken van onder meer Beyoncé, Clouseau, Natalia en Gouden Schoenwinnaar Mbarek Boussoufa aangeboden.

2001 

– Radio 3FM en Radio 538 zijn de winnaars van het jongste luisteronderzoek van het Bureau Intomart. Sky Radio blijft, ondanks een verlies van 1%, marktleider met 13,7%. De publieke popzender boekt 0,4% winst en staat nu op 10,2%. Dankzij een sprong van 0,3% haalt Radio 538 nu Radio 1 in waardoor beide stations 7,8% scoren.

– Door de verjonging bij Noordzee FM, moet het medium Yomanda op 28 april, na een afscheidsprogramma, verdwijnen. Programmaleider Michaël Weber zoekt met haar naar een oplossing.

2002 

Via de Astra-satelliet op 19,2° Oost is de testtoon van Radio Veronica te horen. Meteen worden de geruchten bevestigd als zou de voormalige zeezender opnieuw starten.

2006 

– Marisa Heutink stopt met ‘Nachtmiss Marisa’ bij Yorin FM. Zij stapt over naar Caz.

– Stefan Brau neemt bij RTLFM de uren van Gijs Staverman over. Hij vertrekt naar Radio Veronica, maar zal uiteindelijk bij Qmusic belanden.

2007 

– Tweeduizend luisteraars uit de omgeving van Utrecht, Amsterdam, de Veluwe, Arnhem, Nijmegen, Rotterdam en Den Haag klagen in een petitie over de slechte ontvangst van Radio 4. Het programma ‘Viertakt’ had hiervoor een oproep gelanceerd.

1899

Pionier Gulgiermo Marconi brengt een radioverbinding tussen Engeland en Frankrijk tot stand.

1964

De MV Fredericia laat het anker vallen nabij de Engelse badplaats Felixtowe. Na een korte proef met de zender beginnen om vijf minuten voor middernacht de testuitzendingen van Radio Caroline op 201 meter of 1495 kHz. Als eerste plaat wordt ‘Around Midnight’ van Jimmy Mc Criff gedraaid.1970

Radio Northsea International moet als gevolg van problemen met de kustwachtradio van Walton-On-the Naze, de programma’s onderbreken.

1994

Het verouderde BBC Radio 5 stopt om middernacht de uitzendingen en maakt plaats voor BBC Five Live waarbij sport, nieuws en muziek primeren. De uitzendingen zijn te beluisteren via 693 en 909 kHz. Jane Garvey en Peter Allen zijn de eerste presentatoren.

1928: Verenigde Staten

Zoals alle Amerikaanse steden krijgt San Diego (Californië) een radiostation. Het is KGB-AM.

1930: Verenigde Staten

Vanaf een Amerikaans schip wordt voor de eerste maal een radio-uitzending verzorgd.

1936: Nieuw Zeeland 

Er wordt volop met radio geëxperimenteerd. Bij wijze van test wordt een debat uit het parlement rechtstreeks uitgezonden.

1960: Frankrijk 

France IV wordt France IV FM en richt zich op de uitbouw van de uitzendingen op FM.

1998: Portugal 

Radio Portugal brengt een laatste uitzending voor Franse toeristen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2001: Samenwerking redacties Radio 2 (video) Regionale info moet nationaal doorstromen Radio 2 ontkoppelt verschillende keren per dag haar uitzendingen en gaat dan louter regionaal uitzenden. Eigenlijk is het 'provinciaal', maar blijkbaar klinkt dit van geen meter. W...
Het radiodagboek van 24 januari – 024 (audio) Audio: Laser Hot Hits - Brandon Lee (1... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Radio Caroline hengelt naar AM-vergunning Politici en artiesten scharen zich achter ... Diverse bronnen melden dat Radio Caroline actie voert om een zendvergunning te krijgen om op de middengolf uit te mogen zenden. Er wordt gemikt op het zuid-oosten van Engeland...
Het radiodagboek van 23 januari -023 (audio) Audio: Radio Nordsee International - Testuitz... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2001: VRT radionieuws krijgt nieuwsankers Publieke omroep wil anticiperen op commerciële z... VRT Radio gaat de presentatie van de nieuwsbulletins hervormen en wil per 21 maart graag een opgefriste progammering voor Radio 1 lanceren. Over deze twee onderwerpen heeft de kran...
Het radiodagboek van 22 januari – 022 (audio ) Audio: Pioniere, Piraten und der Fall... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2002: Radio Energy stopt ermee
Het radiodagboek van 26 maart (085)
2011: Sabam dringt door tot in truckercabines
Het radiodagboek van 25 maart (084)
2008: Imde baalt van VRT-zendmasten
Het radiodagboek van 24 maart (083)
Sluiten