RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

(Het) Paradijs is op YouTube te zien (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio Paradijs was vermoedelijk de zeezender met het kortste bestaan ooit. Op 1 augustus 1981 werd het zendschip, de MV Magda Maria, overvallen door de Nederlandse Rijkspolitie. De drie bemanningsleden die toen aan boord zaten, werden gearresteerd en het schip werd naar binnen gesleept.

Er bleek geen kapitein aan boord te zijn en de naam kwam niet overeen met de scheepspapieren. Officieel heette het schip ‘Lieve’. Onderweg van Ierland – waar het zendschip was uitgerust – naar de Nederlandse kust, had men de naam nog gewijzigd in Magda Maria. De Nederlandse officier van Justitie gaf het bevel het schip binnen te slepen, waarvoor de marine werd ingeschakeld.

Toch een ‘piratendaad’ van de Nederlandse overheid, vonden de eigenaren van het zendschip. De in Panama ingeschreven rederij eiste het schip terug, met een schadevergoeding er bovenop. Er volgde een jarenlange juridische strijd die de staat uiteindelijk verloor.  De rechter besliste op 26 mei 1986 dat de Magda Maria aan de rechtmatige eigenaren moest worden teruggegeven.

Vier maanden later, na een eveneens gewonnen hoger beroep, werden ook de zendapparatuur en de generatoren teruggegeven. Het schip werd door de eigenaren verkocht en versleept naar Zeebrugge waar het in 1987 helemaal werd gesloopt (foto bovenaan). In de video ‘Offshore Radio Files’ wordt nu het complete verhaal verteld. 

° Tekst gaat verder onder de foto’s (copyright Ben Bode)

Met heel veel uniek audio-, video- en fotomateriaal. Onder andere de reportage die de Veronica Omroep Organisatie (V.O.O.) maakte over Radio Paradijs in 1981. Het kortgeding van de organisatie achter Paradijs tegen de Nederlandse staat. Het bezoek van de initiatiefnemers van dit project Ben Bode en Kees Borrell, jaren later aan het verwaarloosde zendschip. Het staat er allemaal heel keurig op.

Alex van den Hoek heeft deze video zopas op zijn YouTube kanaal gezet. Jan Hariot produceerde de ‘Offshore Radio Files’ oorspronkelijk voor de videostream van de Stichting Norderney.

Alex van den Hoek: “Door copyrightproblemen met de opgenomen muziek hebben we de videostream van de Stichting Norderney helaas moeten sluiten. Maar het is zonde om deze videofiles zomaar te laten verstoffen, dus hebben we de muziek eruit gehaald en alleen de info overgehouden. Ooit zullen we de videostream weer actief krijgen. Tot die tijd doe ik de oproep om de Stichting Norderney te blijven steunen”.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

1981: Van het ‘Paradijs’ naar de hel (audio & video)

Met het zinken van een totaal versleten zendschip - de MV Mi Amigo - bleef Lees verder

A.J.: Van het Paradijs naar de hel – Deel 1

Zoals het hoort en RadioVisie het altijd doet, staan we langer dan één enkel ‘In Lees verder

A.J.: Van het Paradijs naar de hel – Deel 2

Zoals het hoort en RadioVisie het altijd doet, staan we langer dan één enkel ‘In Lees verder

Plaatje maar weer – 70 (video)

BBC zou volgens Boris zenders moeten verkopen Het wordt steeds leuker met die Brexit. Omdat Lees verder

Plaatje maar weer – 69 (video)

Storm raast door medialand De Ciara-storm raasde door West-Europa met af en toe orkaankracht. Ja, Lees verder

Plaatje maar weer – 68 (video)

Find Love! Dating online. Tof, leuk en spannend. Maar waarom eigenlijk? Alleen omdat je met Lees verder

Plaatje maar weer – 67 (video)

Hilversum 3 bestond nog niet In de Begijnenstraat, de beruchte gevangenis in Antwerpen, zijn twee Lees verder

Plaatje maar weer – 66

Radio kopen? Morgen geleverd! Had ik dat geweten, dan had ik wel een ander beroep Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx