Het ‘overlijden’ van gratis antenne-TV Het ga je goed, maar tv-kijken zal nooit meer hetzelfde zijn !

Leestijd: 3 minuten

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Deze bijdrage is van Jonathan Cazaerck.

Het ga je goed, maar tv-kijken zal nooit meer hetzelfde zijn !

Vandaag is helaas de dag aangebroken die er nooit had mogen komen. De VRT (onze geliefde publieke omroep die met ons belastinggeld wordt betaald) is vanaf morgen niet meer vrij te ontvangen. De VRT heeft de manier van televisie kijken via antenne nooit gepromoot waardoor de naam onbekend blijft. Ik begrijp niet dat we nog steeds belastingen betalen om de VRT te sponsoren en daarbovenop nog een duur abonnement moeten afsluiten om er daadwerkelijk gebruik van te maken.


Lees verder onder de advertentie


Het feit dat de antenne wordt afgeschakeld is een grote stap achteruit in deze moderne maatschappij. De mensen willen zoveel mogelijk mobiel zijn. Echter laten 3G of 4G het nog niet toe dat er via VRT NU wordt gestreamed. De abonnementen hiervoor zijn gewoonweg te duur. Wetende dat VRT NU (dat steeds door de VRT als alternatief wordt beschouwd) 1,5 GB/uur verbruikt. Ik wil echter wijzen dat je met je datalimiet van de lichtste internetabonnementen zelfs niet rondkomt.


RadioVisie

OK, je kan nog blijven kijken met TV Vlaanderen’s digitenne-abonnement, maar dat is niet hetzelfde. Dit abonnement bevat ook een reeks aan commerciële zenders. Dit is juist hetgeen wat de doorsnee antennekijker niet wil. De doorsnee antennekijker wil op een eenvoudige manier kunnen kijken, zonder al te veel moeite te moeten doen. Hij wil gewoon voor een eenmalige kost staan om televisie te ontvangen.

In Zwitserland is hetzelfde probleem aan de gang. Er is daar echter wel een goed alternatief! De Zwitserse overheid besliste om gratis (maar gecodeerd) over satelliet uit te zenden. De decoderkaart kan elke Zwitserse burger gratis afhalen in de elektro/telecomwinkel.

Het beeld dat we hebben bij de Ronde van Vlaanderen, waar de supporters met tv-tjes langs de weg de koers volgen, zullen we vanaf  nu niet meer zien. Daarom heb ik een overlijdensbericht geschreven. Er worden namelijk heel veel mensen in de kou gezet, meer dan dat de VRT via hun IPSOS-onderzoek heeft laten onderzoeken.

Het resultaat  is in geen geval correct. Een website over dit onderwerp die ik regelmatig volgde is antennekijker.be. Daar staan goede uiteenzettingen over hoe onze Vlaamse overheid en de VRT op een belachelijke ondoordachte manier is omgegaan met de uitschakeling.Lieve antenne,

Sedert 1930 doe je al dienst voor onze geliefde publieke omroep. Je hebt vele mooie, maar ook triestige en wetenswaardige audiovisuele inhoud de huiskamers binnengebracht.

Je hebt mensen kunnen blij maken met je fantastische technologie die gebaseerd is op elektromagnetisme. Op 31 mei 2004 brak voor jou een kantelpunt in je mooie leven aan. Je verzorgde niet alleen de analoge televisiesignalen, maar je kon sinds dan ook overweg met de digitale signalen die door de lucht werden gestuurd. Op 5 maart 2009 kreeg je alleen nog maar digitale signalen te verwerken. De gebruiker kocht speciaal voor jou een bakje van ongeveer 30 euro zodat je kon blijven dienst doen. Later werd dit bakje al standaard ingebouwd in alle TV’s

Hoe ouder je werd, hoe mobieler je werd. Je kreeg naast je rijke omvang, ook broertjes en zusjes. Inderdaad, naast de grote Yagi-antenne werden (naarmate de tijd evolueerde) talrijke varianten zoals de Omni-antenne geïntroduceerd. Men nam je mee op reis, installeerde je in de caravan, in auto’s, op boten en zelfs in de touringcars, vrachtwagens en langs de Ronde van Vlaanderen. Jij was flexibeler dan eender welk alternatief.

Iedereen had je graag. Jij kon een signaal opvangen waarbij de gebruiker niet afhankelijk was van een commerciële maatschappij. Jij kon een signaal ontvangen waar je geen abonnement voor nodig had. Jij bleef altijd werken, zelfs bij een uitval van Proximus of Telenet. Jij was betrouwbaar!

Lieve antenne, jij gaf ons vrijheid. Jij gaf ons privacy.
De VRT heeft nooit naar je omgekeken. Ze hebben nooit reclame voor je gemaakt, waardoor je onterecht onbekend bleef.
Helaas heeft onze geliefde publieke omroep (VRT) en minister Gatz je een gif toegediend zodat je nog maar tot 1 december 2018 te leven hebt.
Ik zeg het met grote droefenis: het ga je goed en TV kijken zal nooit meer hetzelfde zijn zonder jou!

Jonathan Cazaerck – Trouwe antennekijker tot op het laatste moment!

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

DVB-T: schakelt VRT drie maanden te vroeg uit? VRT roept ‘technische procedure’ in Op 1 december stopt de VRT, zoals bekend, met de gratis tv-uitzendingen via antenne. Volgens het actieplatform "Red de antennekijker" is dat meer dan drie maanden vroeger dan de ei...
De ‘kracht van de verandering’ in tv-land Op 1 december stopt VRT z'n digitale... RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
Beschouwingen bij de ‘Week van de digitale radio’ Internetradio zal nooit de bovenhand hal... RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
Dank dat u bij ons was VRT antenne TV wordt TV-Vlaanderen antenne-tv RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
Niet zoveel “plus” aan Vlaamse DAB Het lijkt alsof de geschiedenis van de radi... RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele radiogebonden thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te h...
De Zomerhit is een vorm van discriminatie Het selecte aanwezig zijn Een must Het is elk jaar een feest, een strandparty eigenlijk, want de Zomerhit moet zo nodig aan zee worden uitgereikt. Waarom niet? Moet kunnen. Elk jaar is het strandfeest va...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
1 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
marcLuc Van Coillie Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Luc Van Coillie
Lid
Luc Van Coillie

Via een omweg is het “kijk- en luistergeld” terug ingevoerd. Comfortabel kijken is enkel nog mogelijk als betalend abonnee bij een provider. Providers staan op hun beurt een deel van die inkomsten af aan de VRT. Van Proximus ontvangt de Belgische Staat jaarlijks ook een flink dividend daarbovenop.
En wat krijgen we ervoor terug?: een publieke omroep die steeds verder wordt afgeslankt.
Voor volwassenen is er overdag amper een aanbod, die de naam “dagtelevisie” waard is. (NB: bij de RTBF lopen 3 volwaardige TV-zenders 24/7).
In het Brussels Gewest en gedeeltes van Wallonië zijn straks enkel noch Franstalige programma’s in de ether. Mooie promotie van het Nederlands voor de vele anderstaligen die hun Nederlands willen verbeteren!!
Triestig gebeuren…..

marc
Gast
marc

Men is belastingen aan het omzetten naar spaargeld, en dan komt er een dividend bij. Is dat goedkoper? (Is dat correct?(°) Als de dvbt 1 miljoen euro per jaar kost, en de kijker moet straks het goedkoopste nemen, dan wordt dat … 45000 kijkers x 12euro (=10 + 2, de electriciteit dat het bakje gebruikt) x 12 maand=6,48 miljoen euro.
Als de kijker het gemiddelde neemt van de pakketten, zit ie gauw aan 40euro per maand, wat wordt dat dan? 40x12X45000=21,6mijoen euro. Dat is een mooi postje, en hoeveel is het dividend, als er een mnister in het bestuur zit mee te stemmen?

– Het komt er dus op neer dat het volk meer zal “lijden” om TV te kijken.

– Nu leven we in Belgie, en wat is het verschil Wallonie-Brussel en Vlaanderen? Het valt op: de Vlaming wordt armer! Minstens 150 euro per jaar dus!

Bestaat er nog een weg terug? Neen (ik zou het hardleers preken om alles aan diggelen te gooien), we gaan nu Klara en MNM VAN DE FM EN DAB proberen te gooien, met hetzelfde argument: iedereen heeft internet! We gaan proberen Vlaamse subsidies voor Cultuur in Brussel af te schaffen!

(°)(Is dat correct? Ken jij parlementsleden met een jobje in een raad van bestuur of zoiets, t moet nu niet Telenet of Proximus zijn, Astra SES is ook goed: schrijf, wens ze een proficiat met hun penningen, hun aandelen. Bovendien: betoog niet, ga liever om een kalmeermiddel!

PS: je kunt BVN VRIJ nemen op Hotbird, daar zitten wel wat programma’s van de VRT op, zoals het nieuws van 19u. Zo’n kit hoeft niet echt veel te kosten: een treinrit naar Adinkerke, waarna je de gratis bus naar Duinkerke neemt: https://www.castorama.fr/kit-satellite-numerique-80-cm-optex/3327967921900_CAFR.prd Het verschil tussen deze kit, en een abo hoef ik je niet uit te leggen? “Je bent de computer de baas.”

Meer in Opinie
Beschouwingen bij de ‘Week van de digitale radio’
Erkenningen van alle netwerken ernstig in gevaar
De ‘kracht van de verandering’ in tv-land
Gatz en de verliezers
Crisiscommunicatie à la Sven Gatz
Symposium over DAB+, maar wanneer mogen de lokalen mee aan tafel?
Sluiten