Politieke correctheid. De kracht van het individu. Het recht op een eigen mening. Begrippen die we zowat dagelijks zien voorbijkomen. Het kan leiden tot bizarre situaties, zoals onlangs in Nederland toen het bekende en populaire laatavond-programma van NPO Radio 1, ‘Met het oog op morgen’, in het… oog van een mediastorm terechtkwam.
Frans Koevoets uit Dieren, in de provincie Gelderland, stuurde eerder een brief naar de krant ’Trouw’, waarin hij z’n beklag deed over de tune van de uitzending. ‘Gute Nacht Freunde’ van Reinhard Mey vond hij niet meer geschikt omdat er een zinnetje in voorkomt waarin de zanger ‘een sigaret opsteekt’. In het bewuste nummer klinkt dat als volgt: “Wat ik nog te zeggen heb, duurt een sigaret”.
Dat zou volgens de briefschrijver het roken ‘normaliseren’ en het doet hem terugdenken aan de vele mensen in zijn omgeving die stierven aan kanker. De NOS liet weten de tune niet te gaan wisselen. Volgens hen gaat het meer om de sfeer van het nummer dan om de sigaret zelf. “Als we op het verzoek zouden ingaan betekent dit dat het Oog… het Oog niet meer is. Echt een stap te ver, vinden we”, aldus de omroep in de krant AD.
Trouwe luisteraars reageerden cynisch op de brief. Met de hashtag #detunemoetblijven lieten ze dit massaal blijken op sociale media. Radio 1-presentator Chris Kijne, een man met een prachtige stem – maar dit terzijde -, liet maandagavond bij de start van het programma met enige humor weten wat het Oog-team van de ophef vond: “Luisteraar, we hebben u lief. Het is niet onze bedoeling dat u nu een sigaretje opsteekt.” De tune wordt al 43 jaar gebruikt.
Koevoets zelf liet weten de brief niet te hebben geschreven om mensen een onplezierig gevoel te geven; “Sterker nog, ik vind het zelf een heel mooi lied. Ook de zanger vind ik sympathiek. Ik schreef de brief omdat ik net als velen van dichtbij mensen heb verloren aan kanker”. (PvB)