fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het Ochtendblad van 1 januari (video)

België is nu helemaal AM vrij

Dat de RTBF vanaf vandaag, dinsdag 1 januari 2019, de uitzendingen via de 621 kHz voor La Première, vanuit Waver met een vermogen van 300 kW, zou gaan stopzetten was al een tijdje bekend. Onduidelijk bleef evenwel wat er met de 1125 kHz zou gebeuren. De frequentie die werd ingezet voor het landelijk te ontvangen Viva Cité (Houdeng, 10 kW). De voorgaande zin is geschreven in de verleden tijd, meteen is dus duidelijk dat ook deze AM-frequentie gisteren officieel is afgeschakeld. Het DAB+ netwerk dat in volle opbouw is, biedt voldoende alternatieven voor nationale ontvangst, aldus de Waalse openbare omroep. Internationale luisteraars kunnen op het internet terecht. (PVB)

Het AM-zendergebouw van de RTBF in Waver.

U kon er gif op innemen

Queen staat met ‘Bohemian rhapsody’ voor de achtste keer op de eerste plaats van de ‘1000 Klassiekers’ van Radio 2. ‘Dancing queen’ van ABBA is goed voor een tweede plek, ‘Thriller’ van Michael Jackson voor een derde. Queen duikt vijftien keer op (eenmaal met David Bowie) in de lijst, ABBA dertien keer. Ook Vlaamse artiesten doen het goed: Will Tura is vertegenwoordigd met negen, Clouseau en Marco Borsato met acht nummers. 1984 is de absolute hitjaar met 45 liedjes. Het oudste nummer is ‘In the mood’ van Glenn Miller uit 1939. Er staan 162 Vlaamse producties in de lijst en 159 Nederlandstalige. Alle duizend nummers, in de juiste volgorde, vindt u hier. (JLB)

Ook bij Q sloten ze af

Ook bij Qmusic sloten ze 2018 af met een lijst, iets minder ambitieus misschien, maar wel een stuk recenter. De muziek dan toch. ‘De Favoriete 100’, dat zijn de liedjes die het afgelopen jaar het meest aantal duimpjes kregen in de Q-app, was te horen tussen 12:00 en 19:00 uur. De absolute nummer 1 werd Tom Walker met ‘Leave a Light On’. Regi strijkt met ‘Ellie’ neer op een verdienstelijke tweede plaats, en mag zich daarmee de hoogst genoteerde Belg noemen. Niels Destadsbader, Lost Frequencies, Emma Bale en Milo Meskens zijn de andere landgenoten van dienst. De Canadees Shawn Mendes stond vorig jaar op nummer 1 met ‘There’s Nothing Holdin’ Me Back’ en sluit dit jaar de top 3 af met ‘In My Blood’. Het volledige overzicht staat hier.

Een vergiftigd geschenk voor Frank?

U zal maar een monument als Edwin Evers bij Radio 538 moeten opvolgen. De man die meer dan twee decennia met z’n ochtendshow het goede humeur en bijgevolg de dag goed hielp inzetten voor vele honderdduizenden Nederlandse luisteraars, die daarna nog een hele tijd bij het commerciële station bleven hangen. Met meestal een eerste plaats in het maandelijkse marktaandelen overzicht, als gevolg. Frank Dane kreeg de eer om in zijn voetsporen te treden. Uit een poll van AD.nl blijkt evenwel dat een meerderheid van de 538-luisteraars voor een ander radiostation zal kiezen. Bijna 29.000 mensen namen deel. Slechts 37% procent koos voor de optie ‘Ja, Frank Dane is een waardige opvolger’. Liefst 63% denkt daar anders over: ‘Nee, ik stap over naar een andere radiozender’. Morgen, woensdag 2 januari presenteert Dane zijn eerste show. (JLB)


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

‘De Wereldtop’ van Radio 1 op Pinkstermaandag

Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Italië: RMC Sport gestopt, RMC2 terug

Er is na ruim een jaar alweer een einde gekomen aan het radioproject RMC Sport Lees verder

Dit is Mi Amigo 40. Mijn naam is Ferry (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
2 januari 2019 - 10:35 10:35

RTBF is wel zeer optimistisch met de bewering dat -na het stopzetten van 621 & 1125 kHz- de RTBF-radio’s “nationaal” (= België) voldoende te ontvangen zijn via DAB+. Dit is, in het noorden van het land, onmogelijk via de huidige DAB+ zenders.
Zelfs via FM is ongestoorde ontvangst (vb. in de wagen) niet overal mogelijk.
Via het mobiele internet is dit -met de hoge Belgische tarieven- een dure grap.
Het voorstel, om -op wederkerige basis- 1 of 2 programma’s van de andere taalgroep in de eigen DAB+ multiplex op te nemen, werd door de VRT afgewezen. Met een beetje goede wil technisch wel mogelijk!
Jammer voor o.a. de Vlamingen op bezoek in de Ardennen en voor de Franstaligen die Vlaanderen en onze kust verkennen. Dit is (was?) België….
In Zwitserland pakt men dergelijke taalsituaties beter aan: in het voordeel van alle luisteraars, waar ze zich in Zwitserland ook mogen bevinden. Echte publieke radio!

Meer in deejays, middengolf, nederland, podcast, techniek
1974: Vlaanderen heeft nieuwe zeezender (audio)

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

JLB gaat (soms) naar zee – 31 (RV 26 & audio)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 50 (video)

Het Ochtendblad van 29 december (audio)

Het Avondblad van 28 december (video)

Sluiten