RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het ‘nieuwe luisteren’ doet duur stijgen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

IP Belgium, dat is de reclameregie van onder andere Radio Contact, Bel RTL, Funradio en Nostalgie presenteerde een update van zijn Audio Observer die voor het laatst verscheen in 2017. In afwachting van de CIM-studie waarvoor de field eind dit jaar van start zou gaan, werd dit onderzoek in april gevoerd door Kantar (2.500 webinterviews op de 18-64-jarigen). Men keek naar negen types van luistermomenten van de vorige dag van live radio. FM, DAB+, TV set, internet, apps, podcasting (replay en originals), streaming op muziekplatformen en eigen muziek (CD, mp3, downloads, etc.).   

Eerste vaststelling: door de nieuwe luisterwijzen is de luisterduur aanzienlijk toegenomen, van 04:22 uur in 2017 tot 05:29 uur nu.  Live radio vertegenwoordigt 70% van de audio consumptie (FM, DAB+, via televisie of via internet) tegenover 81% in 2017. Podcasts zijn goed voor 6,9% van het audio volume (versus 1% in 2017). Muziekstreaming blijft het luisteren naar muziek op fysieke dragers verder vervangen (van 12 naar meer dan 15%).

Hoewel het aandeel van live in het audiototaal gedaald is, is het totale luistervolume toch sterk gestegen. De dagelijkse luisterduur van de radio steeg zelfs met 19 minuten ten opzichte van 2017. De 66 extra luisterminuten van het totaal zijn gelijk verdeeld over muziekstreaming, digitale radio en podcasts.

Het onderzoek bevestigt ook dat het gedrag verschuift naar meer live naar de radio luisteren zodra consumenten in het beroepsleven stappen: van 39% bij de jongeren onder de 25 jaar, stijgt live radio naar 75% bij de 35-plussers en 89% bij de 55-plussers. Wat podcasts betreft stelt de Audio Observer vast dat hun maandelijkse bereik 24% bedraagt: dat sluit aan bij het niveau in het Digital News Report van het Reuters Institute (26%).   

Inzake toestellen overheerst nog steeds de traditionele radio-ontvanger, met 34%, gevolgd door smartphone (16%) en de computer (13,5%). Die laatste zijn vooral populair bij de jongeren, gevolgd door de autoradio (13,2%) en … het televisietoestel (11,7%).   

De favoriete plek om naar de radio of muziek te luisteren is en blijft thuis, en in mindere mate de auto. Digital heeft ervoor gezorgd dat ook op andere plaatsen geluisterd wordt: het openbaar vervoer en tijdens het sporten. Het is trouwens in het openbaar vervoer en bij het sporten dat het engagement bij het beluisteren van podcasts het grootst is.

Natuurlijk hebben de coronaperiode en de ervan neveneffecten – zoals telewerken – een impact gehad op bepaalde studieresultaten, zoals het toegenomen luistervolume thuis. Bij de gestreamde presentatie van het onderzoek, merkte Marco Marini, head of research bij IP, op dat de gekozen periode om de enquête te herlanceren vrij representatief was voor de achttien laatste maanden en dat ze duidelijken zullen herinneren aan wat we beleefd hebben, te vergelijken met de volgende ‘share of ear’ metingen van het CIM. (Bericht: MM)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luistercijfers Wallonië: met vier op een zakdoek

In Wallonië worden de verschillen tussen de vier leidende radiostations steeds kleiner, maar de nummer Lees verder

Analyse Vlaamse luistercijfers maart – juni 2021

De VRT-radio krijgt in de nieuwste luistercijfers van CIM RAM een tik van jewelste, in Lees verder

TOPradio dropt bommetje: Jeroen & Koen terug in de ochtend

Het bleef vooralsnog stil over de nieuwe najaarsprogrammering bij TOPradio. Zopas werd echter een eerste Lees verder

VRRO maakt zich zorgen over Belga-radionieuws (update)

In een e-mail aan Belga en DPG Media uit de VRRO (Vereniging Regionale Radio Omroepen) Lees verder

Nieuwe landelijke radio-erkenningen: het aftellen is gestart

In het Belgisch Staatsblad verscheen maandag (16 augustus) de oproep tot kandidaatstelling voor erkenning als Lees verder

Lang wachten op nachtelijke radio (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar de maand december 1970 Meer dan een halve eeuw Lees verder

Is Stationhead de (zoveelste) toekomst van radio?

We hadden het de laatste tijd al vaker over de snel oprukkende social audio-apps, als Lees verder

UK: BBC Radio 2 herdacht de Britse zeezenders (audio)

Lang voor de Britse mediaregulator Ofcom de deuren opende naar een meer pluralistisch radiolandschap, moest Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx