Ook televisie verliest steeds meer terrein
Nederlands onderzoek heeft zopas uitgewezen dat in het mediagebruik de rol van kranten en tijdschriften steeds verder afneemt. De televisie als alternatief moet echter ook steeds meer terrein prijsgeven. Dit ondanks het feit dat 88% van de Nederlandse huishoudens digitale tv-ontvangst heeft. Het aantal huishoudens met een ‘connected tv’, een televisie met directe internettoegang, is de afgelopen jaren zelfs sterk gestegen: van 17,3% in 2013 tot 36,7% in 2016. Nog steeds kijken Nederlanders van zes jaar en ouder veel televisie: in 2016 gemiddeld 183 minuten per dag, ruim drie uur dus. In 2015 ging het om 190 minuten, in 2014 zelfs om 200 minuten per dag. Meer over dit onderzoek lees je bij Spreekbuis.nl.
De podcast van Check Dees
Podcasts, zijn verwant met radio, daarom berichten we er over. Ze worden ook nog steeds (volkomen onterecht overigens) ondergewaardeerd. Een reden des te meer om er aandacht aan te besteden. Ook nog niet echt mee vertrouwd? Dannmoet je zeker eens Check Dees proberen. Een Vlaamse podcast, gemaakt door Toon Van de Putte, die in elke aflevering met iemand praat over wat hem/haar bezig houdt. Deze week bijvoorbeeld spreekt Toon met een imker, en kom je dus heel wat te weten over bijen, koninginnen, honingraten, ‘volkjes’ en meer. De podcast is professioneel gemaakt en van prima geluidskwaliteit. Abonneren op de podcast via je favoriete podcast-app of beluister de afleveringen via Soundcloud op de pagina van Checkdees.be .
Lokaal DAB+-experiment gestopt in Nederland
In Nederland zijn gisteren, 1januari 2018, een groot aantal lokale DAB+-netwerken gestopt met hun uitzendingen. Agentschap Telecom heeft immers besloten om dit experiment niet te verlengen. In totaal zonden afgelopen anderhalf jaar een dertigtal lokale netwerken uit middels een experimenteer-vergunning via DAB+. Die publieke lokale stations zijn momenteel enkel nog te beluisteren via de FM. Daarnaast waren er ook een groot aantal zenders exclusief te horen in de digitale ether, hun luisteraars zijn nu voor een groot deel uitsluitend aangewezen op internet. Mediamagazine.nl geeft een klein overzicht van de stations die niet langer in de ether zijn te beluisteren.