Het ‘fotomomentje’ van vandaag
Een zijsprongetje naar de tv-wereld. Maar toch niet helemaal, dat ontdek je in de laatste zin. Het was 15 mei 1951 toen de Polygoon-cameraploeg in Eindhoven de onthulling van het standbeeld van Anton Philips, de bouwer van het huidige Philips-concern, vastlegde. In de jaren 30 gaf hij de aanzet tot de ontwikkeling van Philips tot multinational. Op de steiger staat de Philips camera van de experimentele televisie Eindhoven. Op het dak van hotel Atlanta staat een andere camera. In die tijd kon het de mensen niet veel schelen wat er op tv was. Het ding op zich was een wonder, soms stonden tientallen mensen voor een etalage waar de winkelier een toestel had neergezet. Een soortgelijke bus was ingericht voor… radioreportages en was herhaaldelijk te bewonderen bij voetbalwedstrijden in Eindhoven.
e-Depot moet een digitaal zwart gat voorkomen
Wellicht wist je het niet, maar elke uitgever moet van zijn krant, tijdschrift, magazine, … een exemplaar bezorgen aan de Koninklijke Bibliotheek van België. De bedoeling is dat op die manier het culturele erfgoed bewaard blijft voor het nageslacht. Deze bepaling geldt ook voor proefschriften, jaarverslagen, kinderboeken, stripverhalen… en sinds kort ook voor publicaties verschenen op cd of dvd. Voor online publicaties geldt deze verplichting niet. Op termijn dreigde er dus een digitaal zwart gat te ontstaan. Daarom heeft de Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid nu beslist dat er komt een e-depot komt om àlle digitale publicaties bij de KBB te deponeren. Hoe dat moet gebeuren, is nog niet beslist. Er komen ‘overlegmomenten’ met de uitgeverssector. Maar de vraag die bij ons rijst is: geldt deze verplichting voor àlle online publicaties? Ook wat op Twitter verschijnt? En zal RadioVisie binnenkort ook in de digitale archieven van de Koninklijke Bibliotheek terug te vinden zijn? (Hilde Vangool)
De sterkste FM-antenneconstructie ooit?
Radio 24, daar hadden we het gisteren over in onze rubriek ‘De radiodagboek van 28 november’. Alhoewel het avontuur van dit station zich afspeelde in Zwitserland en Italië, haalde het project ook in de Lage Landen de pers omdat het een technisch huzarenstukje betrof. Zwitserland kende een nationaal omroepmonopolie. 24 doorbrak dit door net over de grens, vanuit Italië te gaan uitzenden vanaf de Groppera (2948 meter hoog). Met twee zenders van 25 kW, maar vooral een gigantische antenneconstructie (volgens kenners de sterkste FM-antennes ooit), slaagde men erin om zowat het hele alpenland op één enkele frequentie te bereiken. De Zwitserse overheid stond erbij en keek er naar. Het was de aanzet om het hele omroepmonopolie te herdenken. Radio 24 werd uiteindelijk legaal, al was het inmiddels 1982 geworden. Tijd dus voor een extra en imposant filmpje. Filip Bomberna wees ons de weg.