Het raadsel van de 26
Mediaminister Sven Gatz gaf gisteren, donderdag 18 januari op een parlementaire vraag van Karin Brouwers (CD&V), in de Commissie Media, toe dat er 26 FM-frequenties ongebruikt blijven in Vlaanderen. Voor sommige kan nog een onderzoek worden opgestart, maar het merendeel zal onbenut blijven. Enerzijds als bescherming tegen mogelijke storingen uit Wallonië, anderzijds omdat ze worden voorbehouden door buitenlandse strijdkrachten. Tot slot zijn er ook nog dit niet bruikbaar zijn omwille van hun lage vermogen. Gatz hoopt tussen april en de zomer wel enkele nieuwe lokale frequenties te kunnen toewijzen. Het gaat om de overgebleven twintig pakketten uit de eerste ronde. Bij zes daarvan waren er sterke vermoedens dat ‘iemand’ stiekem probeerde om een, nu verboden, keten op te richten. Bijkomend onderzoek volgde.
Amerikaanse studentenradio’s zijn niet onbelangrijk
Af en toe is er wat minder nieuws, dat geeft ons de kans om weer eens het foto-archief af te stoffen. We bevinden ons (foto bovenaan) aan de Truman State University in Kirksville, Missouri en kijken binnen in de studio van 88.7 The Edge KTRM. De dj is Nick Freeman. Hij presenteerde iedere vrijdag de drive time uren. Wat vooral opvalt, is het feit dat Amerikaanse universiteitradio’s best aardig geëquipeerd waren. Geef toe, voor een station dat toch voor een beperkt publiek uitzendt en rekening houdend met de periode waarin deze foto is gemaakt, kan het de vergelijking met een doorsnee lokale omroep in de Lage Landen, bijna moeiteloos doorstaan. Amerikaanse studentenradio’s waren en zijn niet onbelangrijk, zo ontdekten ze bands als R.E.M. en They Might Be Giants. Groepen die eerst bij de traditionele stations geen poot aan de grond kregen.
Ruim elf miljoen mensen volgden de Top 2000
De Top 2000 van NPO Radio 2 (een beetje vergelijkbaar met de ‘1000 Klassiekers van VRT Radio 2, qua opzet), is door 76% van de Nederlandse bevolking (tien jaar en ouder), voor korte of langere tijd gevolgd via radio, televisie, online en sociale media. Deze negentiende editie bond, volgens de cijfers van RadioCall, iets meer vrouwen aan zich te dan in 2016. Ook in leeftijdsgroep 35-54 jaar is het totale bereik ten opzichte van vorig jaar weer gestegen met liefst 8%. Die groep luisteraars koppelt de Top 2000 vooral aan begrippen als ’liefde voor muziek’, ’authentiek’ en ’verbindt de samenleving’. Het totale bereik was 11,3 miljoen mensen. Jan-Willem van Engelen (zendermanager): ”Goed om te zien dat ons publiek is gegroeid. De Top 2000 is echt van en voor iedereen. Een mooier compliment kan een publieke radiozender zich eigenlijk niet wensen.”