Radio niet in maar buiten de auto
Onze goede voornemens voor 2018? De meeste redactieleden hebben bij ons een vrije rol. Nu en toen. Bij offshore radio, vrije zenders, illegale stations en zelfs bij de ‘underground press’. Pardon? (zoek het maar eens op). Vrij is niet gelijk aan het ontbreken van plannen. Zo bereiden we een artikel voor over de ontwikkeling van de autoradio. Op onze zoektocht vonden we de foto bovenaan deze rubriek. Leuk als ’theater’, vonden we zelf. Kennedy Universal, een Amerikaanse producent van ontvangstapparatuur, introduceerde ‘portable radio’ al omstreeks 1923. Let op de Magnavox-versterker op de treeplank en de Magnavox R3-hoornluidspreker, samen met de hoofdtelefoon-sets die aan de bovenkant van de auto hangen en de lusantenne op de kap. Toen een eersteklas draagbaar ontvangststation. (Foto: Henry Ford Museum en Science & Invention Magazine)
Vlaanderen moet nog even wachten op VBRO
De onlangs erkende netwerkradio VBRO, die ook het beste frequentiepakket kreeg, zal pas in de loop van de maand januari stelselmatig het zendgebied uitbreiden waardoor men in grotere delen van Vlaanderen zal te beluisteren zijn. Eén en ander is het gevolg van het feit dat nog niet alle noodzakelijke vergunningen zijn afgeleverd door de Vlaamse Regulator voor de Media. En zoals u sinds gisteren weet, kijken ze daar tegenwoordig streng op toe. De fans van het Nederlandstalige repertoire, buiten de provincie West-Vlaanderen, moeten nog even geduld oefenen. (Patrick De Smit)
VRT is niet rijk genoeg
Belpop Bonanza bekijken via VRT.NU is niet (meer) mogelijk. De publieke omroep mag de uitzendingen niet langer via het internet aanbieden. In deze programmareeks waren vele videofragmenten te zien uit de rijke geschiedenis van de nationale popmuziek. Om die te tonen moest een vergoeding, zoals gebruikelijk trouwens, worden betaald aan de respectievelijke rechtenhouders. Maar die gelden uitsluitend voor de televisie-uitzendingen. Vertonen via het wereldwijde net, kost extra. En naar verluidt gaat het vaak om exuberante tarieven, die de VRT niet wil of kan ophoesten.