Het (voorlopig?) laatste woord van Bruno Heyndrickx
Dat Bruno Heyndrickx een doorwinterd radioveteraan is, is een understatement. De directeur van TOPradio heeft tientallen radio-oorlogen uitgevochten en meestal ook gewonnen. ‘Zijn’ TOPradio moet alweer verdwijnen. Niet helemaal, wel als ketenradio. Vanaf 1 januari 2018 is er geen plaats meer voor het station op de FM-band. En dat viel uiteraard niet goed. Niet bij de luisteraars, niet bij de mensen van TOPradio zelf. Dat mocht Heyndricx zelf nog een keertje herhalen tijdens de laatste uitzending van RebelRadio, het woensdagse programma van en met Jurgen Verstrepen. Heyndrickx blijft erbij dat de politiek weet dat er fouten zijn gemaakt en dat de minister wordt beschermd. Hij is ook boos dat er niet wordt geluisterd naar zijn de opmerkingen en hij is van oordeel dat het beleid een dikke nul verdient. Maar zegt de man: “TOPradio blijft vechten en komt terug.”
Vijfdaagse tussen kerst en nieuwjaar
Wat maakt dat J.S. Bach zo’n aantrekkingskracht heeft? Klara zoekt het uit in een vijfdaagse tussen kerst en nieuwjaar, van woensdag 27 tot zondag 31 december, van 07:00 tot middernacht.’Bach is God’, las contratenor Andreas Scholl geblokletterd op een of andere muur. Wat hij voelt voor zijn muziek, komt aardig in de buurt. ‘Bach is diepte, intellect, ziel en emotie tegelijk. Bijna onbereikbaar’. Hij heeft iets met Bach, zoals vele anderen met hem. Bart Stouten bijvoorbeeld. Hij schreef recent het boek: ‘Over Bach’, een essay opgevat als ‘een speelse wandeling door leven en werk van de grootste componist aller tijden maar ook een sprankelende reflectie op het leven zelf.’ Een mooie aanleiding om zowel de instapper als de doorwinterde luisteraar, de Bach-kenner als de Bach-leek een aangenaam muzikaal eindejaar te geven. Een keuze van de Klara-luisteraars overigens.
De mening van de mensen uit het vak
NPO Radio 5 Nostalgia verloor in 2015 haar frequentie op de middengolf en is sindsdien alleen via de kabel, DAB+ en internet te beluisteren. Toch kan de vijfde radiozender van de publieke omroep volgend jaar haar 35-jarige jubileum uitbundig gaan vieren. Terwijl het station met jaren ‘60, ’70 en ’80-classics en evergreens niet eens meer een FM-frequentie heeft, weet het de laatste maanden bijna net zoveel luisteraars aan te trekken als het ooit zo populaire 3FM. Zou NPO Radio 5 de FM-frequentie van 3FM moeten krijgen? De doelgroep van deze jongerenzender is een stuk vertrouwder met het online gebeuren dan de oudere NPO Radio-5 doelgroep. Omroepplatform Spreekbuis.nl vroeg aan diverse mediamakers en -specialisten waarom NPO Radio 5 zoveel luisteraars weet te lokken. Lees hier hun bevindingen.