fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Het niet gesproken Radioblad op dinsdag

Meer cultuur op de radio, minder winstbejag

TOPradio krijgt steun uit onverwachte hoek, namelijk van de studentenvereniging Comac ‘Students fo change’. Comac verenigt alle jongeren, scholieren en studenten, die de huidige maatschappij niet aanvaarden. Op hun website hekelen ze het verdwijnen van TOPradio en krijgt het beleid van minister Sven Gatz er behoorlijk van langs. Ook wordt er gevraagd om TOPradio zes maanden langer te laten uitzenden op FM. Dat geeft hen meer tijd in hun juridisch gevecht(en). Comac wil dat het nieuwe radiodecreet wordt aangepast zodat er ruimte ontstaat voor niche-zenders die een culturele meerwaarde bieden en bijgevolg zwaarder doorwegen dan commercieel rendement. ‘Cultuurbeleid op maat van de burgers waarin toegankelijkheid, diversiteit en culturele verrijking centraal staan, en niet het winstbejag van grote bedrijven’.

Zo luisterden vorige generaties 

Hoe klonk de radio in de jaren dertig, veertig en vijftig van de vorige eeuw. Het aantal ‘getuigen’ wordt steeds kleiner. Tel daarbij op dat de bewaarde opnames van de uitzendingen uit die decennia eerder beperkt zijn. En toch wil u zich wel eens wagen aan een ‘rondje retro radio’? Dan is uiteraard ook het internet een ideale speeltuin. U kan eindeloos zoeken naar de vele fragmenten die overal verspreid staan, of u kan naar één enkele website surfen die er een erezaak van gemaakt heeft om zoveel mogelijk radioprogramma’s van weleer te catalogeren. Kijken, klikken en genieten. De radiofragmenten zijn ook te beluisteren als zogenaamde  playlists. De website ziet er een beetje vreemd uit, heeft zelfs een rare…naam, maar de passie voor het medium druipt er van af. Hier klikken en de verbazing kan beginnen. (Pascal Vangheluwe)

Adriaan Van Landschoot uitgebreid over radio

Het voorbije weekend spitte onze archivaris een interview met Adriaan Van Landschoot uit de archieven. RadioVisie sprak tijdens de zomer van 1977 uitgebreid met de man. Een beetje exclusief, want de oud-baas van Radio Atlantis kwam niet zo graag terug op zijn radio-avonturen. Nog steeds niet, maar met enige moeite lukt het toch al iets beter. In 2013 was hij een namiddagje te gast bij Radio 19 tijdens de Radio Dag in Gistel, dit jaar, was hij één van de aanwezigen en onlangs dook hij ook op bij MENTTV, voor een heel uitgebreide babbel tijdens Ment Late Night met Jurgen Verstrepen (op woensdag te horen bij TOPradio met Rebel Radio). Het gaat daarbij ook over zijn zeezender. Het leek ons leuk om deze babbel eens te vergelijken met wat hij veertig jaar eerder verklaarde tegen de reporter van RadioVisie.  Toen en nu, met precies vier decennia verschil. Lees, kijk en stel zelf vast. 

° Lees ook: Zaterdag is Joey-dag is Adriaan-dag (1)
° Lees ook: RadioVisie sprak met Adriaan Van Landschoot (2)


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Recensie: De geschiedenis van de file…
De nieuwe kerstjingles van NPO Radio 3
En hoe zit het in het zuiden des lands?
Het niet gesproken Radioblad op maandag
Zendmasten RNW worden ontmanteld
Radio 538 is 25 jaar jong
Sluiten