RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

RTBF radio: verbondenheid, kennis, positieve momenten

Ook in het zuiden van België is het medianajaar begonnen

Na een lange en moeilijke periode zet de Franstalige publieke omroep daarbij enkele doelstellingen voorop. Zingeving, kwalitatieve informatie en debatten om de verbondenheid en solidariteit te bevorderen, de culturele sector te ondersteunen en het publiek aan te zetten om uit huis te komen. Tegelijk worden ook plezier, lichtheid en ontspanning niet vergeten.
 
De RTBF blijft het programmarooster bijwerken op basis van de motivaties en verwachtingen van de doelgroepen waarop de omroep sinds het najaar van 2019 richt: 
 
• Het grote publiek dat op zoek is naar verbondenheid en entertainment (VivaCité)
• Het publiek dat houdt van verrijkende kennis (La Première, Classic 21 en Musiq’3)
• Jongvolwassenen die behoefte hebben aan ontdekkingen en positieve momenten (Tipik)
 
In deze context pakken de RTBF-merken uit met een reeks nieuwigheden.

Na een bijzondere 2020 editie in lockdownmodus onder de Reyerstoren, trekt ‘Viva for Life’ dit jaar – van 17 tot 23 december – weer alle registers open in Doornik. De actie wordt georganiseerd ten voordele van jonge kinderen en gezinnen die onder de armoedegrens leven in de Federatie Brussel-Wallonië. Het concept is sinds 2013 nog steeds hetzelfde.

Drie presentatoren van de RTBF sluiten zich zes dagen en nachten op in een glazen studio (kubus), zonder vast voedsel te eten. Samen verzorgen ze er een uitzending van 144 uren ononderbroken live radio. Sara De Paduwa en Ophélie Fontana zijn opnieuw van de partij voor een nieuw seizoen. Zij krijgen gezelschap van Marco, de ochtendpresentator van Tipik radio.
 
De regionale ontkoppelingen van de namiddag ruimen plaats voor het programma ‘Les Ambassadeurs’ (maandag – vrijdag: 14:30-17:00 uur), de radioversie van de televisie-uitzending. Deze radioversie, gepresenteerd door Michaël Pachen, neemt het DNA over van de uitzending op La Une, maar in een andere verhaaltrant: tijdelijker en multiregionaler. Net als op televisie is het de bedoeling de streken, hun talenten en troeven in de kijker te plaatsen.
 
‘La Grande Forme’, het door Adrien Devyver gepresenteerde, in het najaar 2020 gelanceerde programma rond gezondheid vond al snel zijn publiek. In de huidige gezondheidscrisis is het thema des te belangrijker.  Daarom wordt de uitzending verlengd met dertig minuten en staat ze geprogrammeerd van maandag tot en met vrijdag, van 13:30 tot 14:30 uur.
 
‘C’est pas fini’ is terug voor een derde seizoen met een nieuwe schema en een nieuw format van maandag tot en met donderdag, van 17:00 tot 19:00. Patrick Weber, Mariane Virlée en hun team debriefers bespreken alle nieuwsonderwerpen met de luisteraars. De uitzending begint voortaan met ‘La Patate Chaude’, een veelbesproken hot topic.

Elke dag van de week, van 16:00 tot 17:00 uur, staat Walid als leraar voor de klas in ‘Salut les Copions’. Een gloednieuw spelprogramma/quiz rond algemene cultuur en het thema school. Verschillende sidekicks spelen de rol van leerling en er zijn ook artiesten op zoek naar bekendheid en RTBF-figuren te gast. Op de agenda: oefeningen, spreekbeurten, verrassingstoetsen, herinneringen en veel plezier.
 
Vlak na ‘Salut les Copions’, in drive time van 17:00 tot 19:00 uur, van maandag tot en met vrijdag, presenteren Julie Morelle en Arnaud Ruyssen het nieuwe magazine ‘Declic’. Deze horizon verbredende info talk geeft duiding over het nieuws in België en de rest van de wereld. Samen met hun columnisten en gasten zorgen Julie en Arnaud ervoor dat verschillende standpunten aan bod kunnen komen.  
 
La Première houdt zijn aanbod native podcasts op peil, meer bepaald met ‘Les Quatre Saisons’ (over de Belgische politiek met Vivaldi’s Vierjaargetijden als muzikale achtergrond), ‘Plan B’ (wekelijkse zoektocht naar de verschillen en gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België), maar ook met nieuwigheden zoals ‘A bras le cœur’, ‘Zéro Mort’ (podcast van Laurence Bibot)…

Het bestaande aanbod van negen webradio’s wordt aangevuld met twee nieuwe thematische onlineradio’s. De klok rond groepeert Classic 21 Live de grootste rockconcerten aller tijden op één enkele plaats. Dit thematische kanaal biedt ook ruimte aan showcases die Classic 21 al van sinds zijn lancering heeft opgenomen.
 
Classic 21 Underground brengt alternatieve muziek die niet vaak op de reguliere zenders wordt geprogrammeerd, maar wel te horen is in zalen en op festivals. Op het schema: atypische producties, het soort waarnaar het publiek op zoek is op standaard streaming platforms. Alternatieve muziek komt ook aan bod op Classic 21 in het programma Underground (dinsdag-donderdag van 21:00 tot 23:00 uur). Zo zal het lineaire aanbod de audiostreaming versterken en aanvullen, en vice versa.
 
Wat betreft evenementen biedt Classic 21 geleidelijk opnieuw een podium aan artiesten van de Federatie Wallonië-Brussel: akoestische sets en interviews zullen de programma’s verrijken. En nu de relance weer op gang komt, organiseert men ook exclusieve showcases in de regionale zalen.


Nog in september 2021 organiseert Musiq’3 – ter gelegenheid van zijn zestigjarig bestaan – zijn drie eerste thematische radiokanalen: Musiq3 Baroque, Musiq3 Romantique, Musiq3 Jazz. Deze ‘music only’ streams zijn complementair aan het lineaire aanbod en richten zich tot het grote publiek.
 
Een hoogtepunt in het najaar van Musiq’3 wordt het Festival Musiq3 Brabant Wallon dat plaatsvindt van 25 september tot en met 14 oktober: een festival waar elk publiek welkom is om klassieke muziek te ontdekken. Dit evenement, dat de openheid en gezelligheid van zijn grotere Brusselse naamgenoot deelt, verloopt in twee fasen: eerst worden in heel Waals-Brabant ambulante concert-ontmoetingen georganiseerd om lokale muzikanten in de kijker plaatsen, en vervolgens staat nog een hele week in Ottignies-Louvain-la-Neuve op het programma.

Precies een jaar geleden lanceerde de RTBF een nieuw medium ‘digitaal-radio-tv’ voor de doelgroep ‘jonge volwassenen’: ‘Tipik’. Een positief klinkende naam voor een project dat mikt op de 25-44-jarigen, zowel qua inhoud als vorm. Nieuw bij het radio-onderdeel, van maandag tot en met vrijdag is Marco met een nieuw seizoen van ‘Réveil de Tipik’, om de luisteraars vanaf 06:00 uur door de ochtend te loodsen. Nog steeds in het gezelschap van François de Namur kan hij nu ook rekenen op assistentie van een nieuwe, getalenteerde presentatrice: Lara Bellerose. Met haar humor en gevatte reacties maakt deze ex-Tarmac stem het ‘Réveil de Tipik’-team perfect aan. (TB)


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De dag dat Salah Abdeslam een cameo deed op RTBF-radio (audio)

De RTBF plaatste gisteren een opmerkelijk stukje radio online. Op zaterdagochtend 14 november 2015 had Lees verder

Wallonië: Minder reclame bij RTBF door pandemie

De Franstalige openbare omroep RTBF zag in 2020 haar advertentie-inkomsten dalen met 14 procent ten Lees verder

RTBF-radio moet verder met minder reclame

België is een land van twee snelheden. Al helemaal wat de radio betreft. ‘La radio Lees verder

Hoe ‘Belgisch’ is de RTBF in corona-tijden?

Radiostations kiezen massaal voor nationaal product in coronatijden. Het klassieke hart hart onder de riem. Lees verder

Blad 941: Nostalgie, Abby Holmes en 192 Radio (audio & video)

• Nostalgie: 'Een woedende drang om te zingen’ • Jeugd-single van jingle-zangeres Abby Holmes • Lees verder

Blad 939: StuBru, Radio Report, Contact (audio & video)

• De jaarlijkse pan-Europese dansafspraak van de publieke omroepen • Het internationale Radio Report van Lees verder

Wallonië: Nostalgie geeft jaar gratis huur weg

Gedurende twee weken, van 25 oktober tot 5 november, organiseert de Waalse Nostalgie een actie Lees verder

Blad 927: Brusselse mux, Nachtzuster, MixForBoobs

• Geraakt de Brusselse mux stilaan uit zijn impasse? • De Nachtzuster blijft de beste Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x