RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het mirakel van niet-openbare vermogens (2)

In het eerste deel van dit artikel werd de huidige en totale lokale sector in beeld gebracht, en daarbij de situatie on air van alle netwerken. Het was geen prettig plaatje, 1/4e van de netwerken zal tot het najaar niet actief zijn, dat is zelfs 1/5e van de totale lokale radiosector. In dit tweede deel bekijken we de puur lokale radio’s die gemiddeld een vermogen meekregen van 141 Watt. 

Dat gemiddelde is theorie, her en der er werd al heel wat afgezwakt. De puur lokale sector heeft 39 vermogens onder de 100 Watt, 163 van 100 Watt en nog 8 hogere vermogens: 1 x 316 Watt, 2 x 1.002 Watt, 3 x 3.000 Watt, en 2 x 6.324 Watt. Dat zijn 8 vermogens met totaal 10.000 Watt, of 1/3e van de 210 vermogens! Zij brengen het gemiddelde behoorlijk omhoog, maar ook omlaag. Zeker ook lager dan de meeste omroepen vroeger in real uitzonden. Het zijn nu ‘babyfoons’. 

Lokale omroepen 

De lokale radio’s singel, of in cluster (de babyfoons) hebben in totaal 30.000 Watt, met 210 frequenties voor 124 kavels. Dat is 29% van het totale vermogen lokaal. Meerdere projecten zijn nog niet opgestart, en/of de gekoppelde frequentie(s) nog niet. We schatten dat zo’n 75%, of 22.500 Watt, on air zou kunnen zijn. Er is dus ook 1/4e of 7.500 Watt niét on air. Het herhaald aankondigen van omroepen dat zij ‘binnenkort’ on air zou komen verandert dat (nog) niet. 

Totaal Lokaal On Air

Van het totale voorziene vermogen (netwerken + lokaal) van 104.000 Watt zou dan 46.500 Watt on air zijn. Anders gezegd: 45% wel en 55% niet. Het is na vier maanden een magere aanwezigheid in het totale radiolandschap. Bovendien is de bezetting van toegekende frequenties slechts 66% (ongeveer 180 van de 271 frequenties). 

Vergelijking met Landelijk

Qmusic heeft veertien frequenties, met in totaal 131.000 Watt (2 x 50 kW, 20 kW). Joe heeft 25 frequenties, met in totaal 115.000 Watt (20 en 50 kW). Radio Nostalgie heeft 25 frequenties met 95.000 Watt (2 x 20 kW, 15 kW). De landelijke sector heeft in totaal 341.000 Watt, tegen 104.000 lokaal. Het totale vermogen in de niet-openbare sector, is daarmee 445.000 Watt. Daarvan gaat 77% naar landelijke radio, en 23% naar netwerken en lokaal. De realiteit is dat van die 23% lokaal er momenteel slechts 10% on air is.

BRUZZ, met zijn 3162 Watt en rijkelijke subsidies (zonder openbare aanvraag), is in feite geen lokale omroep meer zoals de anderen. De omroep hoort eerder bij de privileges van automatisch erkende (landelijke) omroepen. NRJ, met 19.000 watt en vijftien frequenties, verhuist eigenlijk ook naar landelijk beheer in de groep met Nostalgie. Dat is in totaal nog eens 22.162 Watt, die eigenlijk niet meer lokaal is. 

Wat blijft er over? 

Als we BRUZZ en NRJ bij de ‘landelijke’ sector tellen komen we in totaal op 363.162 Watt. Lokaal blijft er dan nog 81.838 over, de verhouding landelijke tegen lokaal is dan 82% tegen 18%, waarvan (lokaal) voorlopig slechts 10% on air. 

Er was geen plaats

De hele sector van niet-openbare radio is ontstaan uit de vroegere vrije radio’s. In het begin van de jaren tachtig waren dat zo’n vierhonderd radio’s, met elk 100 Watt (of gelijkgeschakeld). Dat is 40.000 Watt, ongeveer zoveel als er nu on air is, en dus in theorie gebleven, zij het met veel minder omroepen. Destijds draaide de niet-openbare sector met 40.000 Watt goed, zelfs met nationale inkomsten via reclameregies. 

Er was niet meer plaats in de ether, hoe vaak is het niet herhaald, door zowel minister Gatz, als zijn voorgangers? ‘Tegen’ de vroegere 40.000 Watt, staat nu bijna 365.000 Watt extra. Tien keer zoveel extra erbij, op ‘plaats die er niet was’. Het zijn grote vermogens, hoofdzakelijk in handen van dezelfde (paar) krantengroepen. 

De vier landelijke omroepen zijn in totaal goed voor 77% van de niet-openbare sector en mét BRUZZ en NRJ erbij zelfs 82%. Tegen eigen decreten, én van de EU, in werden ze al 25 jaar automatisch verlengd. Het zijn pakketten en frequenties die al een kwarteeuw ‘verworven’ zijn door de huidige omroepverenigingen. Welke hetze zou er dan tegen wie (kunnen) zijn? 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Life of Marge wint ‘Open Mic Hiphop’ van NRJ (video)

Ze waren nog met drie en één van hen werd vandaag door de jury uitgeroepen Lees verder

TOPradio zoekt TOPstem (v/m/x)

TOPradio pakt na de zomer uit met nagelnieuwe studio’s en het station is – met Lees verder

NRJ plooit zich terug op de jaren 10

Netwerkradio NRJ zendt van maandag 14 tot en met vrijdag 18 juni de 1000 beste Lees verder

NRJ: de finale van de Open Mic Hiphop

Op vrijdag 4 juni wordt de winnaar van de derde editie van ‘Open Mic Hiphop’ Lees verder

NRJ: Tom De Cock in quarantaine (audio)

En toch bij ‘Shout Out & Proud’ Twee weken lang zette NRJ de studio open voor Lees verder

Blad 804: Reciva, Ramses, Topradio

• Internetradio doet het voortaan met een directory minder • NPO Radio 5 huldigt Ramses Lees verder

Blad 802: TOPradio, Nostalgie, mediavertrouwen, RNI (video)

• Nog meer radio-speciallekes voor het Hemelvaartweekend • Het vertrouwen van de Belgen in radio Lees verder

NRJ: De jeugd in gesprek met Benjamin Dalle

Ook in de maand mei worden de studiodeuren van NRJ iedere zaterdag open gegooid voor Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Maarten
Maarten
26 april 2018 - 12:49 12:49

Interessant artikel, maar op enkele punten kan ik niet goed volgen:
* frequenties die “miraculeus” gevonden worden, zijn in feite heel eenvoudig te verklaren: vroeger was het een kwestie van nationale status dat de nationale omroepen zo ver mogelijk buiten de grenzen te ontvangen waren. In zowat heel Vlaanderen kon je de NL zenders ontvangen. Intussen zijn de vermogens van die zenders niet aangepast, maar accepteren zij dat ze “weggedrukt” worden in ons land, op voorwaarde dat NL datzelfde mag doen bij hen. Bijkomend staat de technologie niet stil en maakt dit het mogelijk om veel ingewikkeldere antennepatronen te maken, waardoor die “restfrequenties” veel interessanter geworden zijn.
* Waarom wordt NRJ ineens een landelijke omroep en blijven de 3 anderen wel lokaal? Het feit dat Topradio en VBRO ook op DAB+ zitten, toont toch wel aan dat zij hun toekomst vooral nationaal zien.
* Op het einde schrijf je iets over de 4 landelijke omroepen, ik vermoed dat je toch maar 3 bedoelt.
* Ook schrijf je over licenties die al 25 jaar automatisch verlengd worden, maar dat lijkt mij sterk aangezien Q en Joe hun licentie pas in 2001 gekregen hebben en de onderdelen die nu Nostalgie vormen zijn pas in 2004 gestart. Dus met de recentste verlenging erbij zitten we max. op 21 jaar. Die automatische verlenging in ruil voor investeringen (in DAB+) is iets wat ook in andere landen gebeurt, dus daar is vooral richting EU regels niet direct een probleem.

Langs de andere kant kan ik wel de ondertoon van het artikel begrijpen, want de verdeling is niet op een goede manier gebeurd en er is weeral niets gedaan om de overdreven “dubbele dekking” van enkele VRT radio’s aan te pakken.
Ik heb zelf eens een berekening gedaan, waarbij enkel wat frequenties van het ene pakket naar het andere verhuizen en ik kwam probleemloos op een behoud van 5 VRT netten, 4 landelijke commerciële radio’s, 4 netwerkradio’s met een verbeterd bereik en een teruggave van een aantal frequenties aan de lokale sector. Dus 1 extra volledig landelijk net is perfect mogelijk, wat de druk op de lokale sector alvast wat zou verminderen.
Ik weet dat het kabinet media geen zin heeft in grote plannen en met het nakende einde van FM in zicht, is dit ook begrijpelijk, maar ik heb toch (voor de fun) ook nog eens een echte “zerobase” berekening gemaakt en daar kwam ik uit op nog 2 extra landelijke commerciële netten. Daarvoor moest er wel een hoop zenders opnieuw gecoördineerd worden en zelfs een extra zendmast geplaatst worden, dus dat zal er nooit van komen.
Een hercoördinatie van alle frequenties boven 104.9 in hogere vermogens is inderdaad zeer wenselijk, maar ook daar heeft de minister helemaal geen interesse in.
Als laatste zou het verstandig zijn om ook de AM frequenties te verdelen, eventueel naar NL model in kleinere vermogens opgesplitst, zodat ook daar gepassioneerde radiomensen hun ding kunnen doen.

Haveve
26 april 2018 - 19:24 19:24
Antwoord aan  Maarten

* Het mirakel wat je onder ‘opgegeven’ protectionisme (VRT en NL-zenders) wil schuiven klopt, en klopt toch niet helemaal. Er wordt altijd beweerd dat de VRT op die strepen stond. De VRT is een openbare omroep onder auspiciën van de Vlaamse regering. Het is een te gemakkelijk excuus dat in dat huishouden de ‘kinderen’ op tafel zouden mogen blijven dansen. De ‘ouders’ hebben mee gedanst. Het ‘opgeven’ daarna is uiteindelijk een opruiming geworden in de lokale sector, met een hoop herrie rond de toewijzingen van L1, vooral L2, en ook de provinciale (regionale) radio’s, nu zelfs netwerken. Aan het eind van die regenboog stond ‘after all’ vooral een pot vol uitgevers.

* Het (mee)noemen van NRJ als landelijke omroep is enkel op het feit dat de groep Nostalgie-NRJ landelijk (mee)beheert. Het vermoeden bestaat zelfs dat in die omroep(en) nog grote wijzigingen (kunnen) komen. De drie andere netwerken vallen niet onder (mede)beheer van een landelijke omroep. De hele benaming van deze groepen, ten opzichte van wat ze eigenlijk zijn, is trouwens een ramp, die werd veroorzaakt door dit en vorig beleid. Hoe kan bvb. een regionale omroep landelijk eenzelfde programma per provincie (regio) uitzenden? DAB+ staat los van het denken in dit artikel, het gaat puur om de niet-openbare sector nu op FM.

* Op het einde zijn eigenlijk de twee landelijke omroepen bedoeld, met daarbij de ‘regionale’ Nostalgie en als (halve) ‘vierde’ hun aanhangsel NRJ in (mede)beheer. Snel genoemd: vier keer landelijk beheer. Daar zijn inderdaad ook andere en/of aanvullende denkpistes mogelijk.

* De vermelding dat er al (max.) 25 jaar automatisch is verlengd klopt inderdaad niet. Het is een snelle rekenfout, de huidige verlenging werd eveneens voor 9 jaar meegerekend, dat moet uiteraard vier jaar zijn. Een stoemmiteit in de rapte! Het juiste totaal is afgerond ‘meer dan 20 jaar’. De minister is verplicht deze frequenties opnieuw open te stellen om de zoveel jaar… , dat is niet zo gebeurd. Om de eigen woorden van Gatz daarbij te herhalen: ‘een frequentie is géén verworven goed’.

* Tot slot vind ik uw eigen (her)berekeningen wel goed, geef ze misschien eens door voor publicatie? Er kan inderdaad veel meer in Vlaanderen Radioland, als er een wil is. Als die wil echter begint met enkel de 10% van de lokale radio’s en de rest (90%) automatisch verlengd dan is er onwil i.p.v. wil. De uitgevers mogen de huidige situatie daarom gerust ‘een mirakel’ noemen, want dan is het in feite praktisch al ingevuld voor het ‘nieuwe’ begint.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Radio Scorpio organiseert platenbeurs (en concert)

Kijk… Nederlandse luistercijfers

Amazon werkt aan robot met in-house navigatie

Sluiten