fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het mirakel van niet-openbare vermogens (1)

Overhaast

Vorig jaar werd algemeen opgemerkt dat realisatie van het nieuwe frequentieplan een ‘Mission Impossible’ zou worden. Dat werd het ook, na drie maanden was slechts één derde van de vergunde frequenties actief. Begin maart haastte Vlaams minister Gatz zich in de Commissie Media nog met het excuus dat ‘iedereen die heeft aangevraagd, ook al een zendvergunning heeft gekregen’. 

Alhoewel het één dag eerder (in de commissie) nog klonk als “Ik zal hier geen overhaaste beslissingen nemen”, kon één dag later toch plots een andere bestemming worden gegeven aan net 3. What a difference a day makes, het werd vroeger al bezongen. Hoe goed konden de erkende en vergunde radio-omroepen toveren op korte tijd? Bestaan mirakels echt, in de lokale radiowereld? 

Algemeen totaal

Het is al vaak gebleken hoe nuttig een controle van feiten kan zijn. Zou moeten zijn, zouden we hier beter schrijven, in het nieuwe frequentieplan mag dat toch wel de absolute misser worden genoemd. Check and double check. We maakten een stand van zaken. De lokale radiowereld is nu opgedeeld in twee groepen: de netwerken, en de puur lokale frequenties (eventueel gekoppeld). Ze worden per groep bekeken, en met elkaar vergeleken. 

Er zijn in totaal 271 lokale frequenties: 61 frequenties voor 4 netwerken en 210 voor 124 lokale omroepen. Het totale voorziene vermogen voor de sector is 104.000 Watt: 74.000 voor de netwerken en 30.000 voor de lokale radio’s. Dat geeft een verhouding in lokaal vermogen van zo’n 71% aan netwerken en 29% lokaal. De netwerken hebben niet alleen het meeste vermogen, ze hebben ook de grootste vermogens: de 61 frequenties halen gemiddeld een vermogen van 1.200 Watt, met uitschieters van 20 kW, 6 kW of 3,2 en 1 kW.   

Netwerk 1 

NRJ heeft 19.000 Watt met 15 frequenties, dat is 25% van het totale vermogen voor netwerken. Er is nog niks on air, de omroep kondigde onlangs aan dit ‘in het najaar’ te zullen doen.   

Netwerk 2 

VBRO heeft afgerond 13.000 Watt, met 17 frequenties, het is 18% van het totaal voor netwerken. Er zou ongeveer 10.000 Watt of drie vierde on air zijn ondertussen. 

Netwerk 3 

TOPradio start opnieuw op FM, zij hebben in totaal 17.000 Watt met 15 frequenties, dat is 23% van het lokale totaal. De omroep komt deze week on air, al zal dat nog niet overal 100% zijn. We schatten het even op een 60%, of 10.000 Watt on air. 

Netwerk 4 

Stadsradio Vlaanderen heeft 25.000 Watt met 14 frequenties, of 34% van het totaal voor netwerken. Er zou nu zo’n 4.000 Watt on air zijn, dat is 1/6e van hun totaal.

Totaal netwerken

In totaal hebben netwerken 24.000 van de voorziene 74.000 Watt on air. Dat is 32,43%, doch het betekent ook dat nog steeds 67,57% niét on air is. Los daarvan waren in vele steden, al drie tot vier maanden lang, twee (NRJ, HIT-TOP) tot drie (Stadsradio) of zelfs vier (VBRO) frequenties niet actief. Dat waren (en zijn) de hogere vermogens, die de sector meer leefbaarheid moesten bieden, zo zei de minister het ooit.  

Met een bevestigde late komst van NRJ als netwerk 1 zal daardoor alleen al (en tot in het najaar) 1/4e van de netwerken en 1/5e van de totale lokale radiosector blijven uitstaan. De minister kan weer een zero sum game inroepen, het overgaan van handel van de ene naar de andere. Vraag is echter of de sector op zo’n manier wel ten volle bestaat en/of nog kan bestaan. Een andere vraag is of dit niet als conditio sine qua non moest zijn opgelegd door het beleid zelf. 

* Morgen deel 2


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Zwobby
Zwobby
26 april 2018 - 18:04 18:04

Stadsradio Vlaanderen is sinds vorige week ook te beluisteren in Hasselt. Al heb ik niet het gevoel dat men op volle vermogen aan het uitzenden is (TOPradio en Hitfm hadden op deze frequentie een veel beter bereik). Het valt ook op dat RDS ontbreekt.

Dimitri
Dimitri
25 april 2018 - 00:00 00:00

Tussen Aalst en Mechelen is het een beetje spijtig dat zowel Aalst 90.0 als Mechelen 99.0 bij VBRO zitten wegens dubbele dekking.
Terwijl NRJ hier met Aalst 93.0 maar moeilijk aansluiting zal vinden op Mechelen 105.9
En TOPradio zal alles uit Aalst 102.7 moeten halen omdat Mechelen 104.8 een buur heeft in Willebroek op 104.9

toon
toon
24 april 2018 - 15:07 15:07

Dat veel lokale zenders nog niet onair zijn heeft vooral te maken met de hoge opstartkosten enerzijds omdat bv. gemaakte afspraken bij het opstellen van de dossiers over huurprijzen niet nagekomen worden of plots eenzijdig exuberant aangepast worden in prijs waardoor het onbetaalbaar wordt zonder er privékapitaal in te pompen zoals het dan ook meestal wel gebeurt. Anderzijds zit je met zendmasten en tegenwoordig is men niet meer zo happy om overal zendmasten toe te laten, laat staan nieuwe te plaatsen. De masten die voor 31/12/17 in gebruik waren zijn meestal nog altijd in huur van de vorige radio’s waardoor nieuwe initiatieven ook hier weer genekt worden op financieel vlak. De verliezers proberen op eender welke wijze munt te slaan uit hun masten die ze soms zelf maar huurden maar met schimmige contracten probeert onder te verhuren. In sommige clusters spreekt men zelfs van sabotage van de opstart; illegaal opstarten van zenders (te pas en vooral te onpas) als stoorbronnen. Ook werken lokale besturen niet altijd zo goed mee als men zou willen denken of waarbij men zou denken dat ze toch ergens een ondersteunende rol zouden moeten spelen in tenslotte LOKALE media. Niets is minder waar. Het is verkiezingsjaar en dat komt je als radiostation heel goed uit of net niet. Verder gebruikt men gretig de vermogensregeling waarbij sommigen dringend richting Pearl Vision of equivalent moeten want volgens mij is 100 wiskundig gezien nog altijd geen 1000 en zeker al niet met 3 of 4 dipolen. Vorige week werd in de regio Tielt een radiostation gestoord vanuit een zendmast op ongeveer een 50km afstand in vogelvlucht. Er is tegenwoordig wel heel veel propagatie in de lucht. Kan niet? Wel, er is zelfs een opname van. Zo zijn er nog voorbeelden van een station dat in een stad gestoord werd onder de eigen mast van een andere die net naast zijn frekwentie zit te blazen dat het geen naam heeft. Dat krijg je als je studio niet in het verzorgingsgebied staat natuurlijk. De dj moet toch zichzelf horen niet? Ach ja die lokale binding… juist ja. De minister dacht dat hij de sector een plezier zou doen om iedereen twee of drie antennemasten te geven. Sorry meneer de minister ze hebben u blaaskes wijsgemaakt. Elke mast kost stukken van mensen aan materiaal, verzekeringen, kosten voor verbindingen, huur van mast en zendhok, Sabam die vindt dat ze nog altijd evenveel moeten verdienen met evenveel radio’s en dus de prijs gewoon vermenigvuldigd per site. Zelfde gangsterstreken bij Belga Nieuwsdienst. De enige die het per station bekijkt wat toch het meest eerlijke is – want iemand met 1 400-watt zender betaalt minder dan iemand met 2 of 3x 100Watt * is dan nog Simim. Eén bedrag per station per jaar en je mag in termijnen betalen. Slimme jongens bij Simim. Je hebt een deel organisaties die met alle hens aan dek proberen op te starten. Vergunningen blijven duren en blijven achter. Van de VRM krijg je een brief dat je vergunning aangevraagd werd…… Lees verder »

Erwin
Erwin
24 april 2018 - 11:14 11:14

De vraag is evenwel of men er ooit zal in slagen om VBRO en Stadsradio Vlaanderen volledig operationeel zal krijgen. De persoon achter Stadsradio Vlaanderen (Geert Bollé) heeft via spook VZW’s ook nog diverse andere frequenties kunnen bemachtigen, om op die manier de concurrentie (??) buiten te houden. Ik weet uit heel goede bron (handelaar) dat hij één frequentie verkoopt en er 1 of 2 gratis bijgeeft. Voor SBS die met NRJ Vlaanderen zal uitpakken eirk ik geen probleem qua kapitaal. Ik ben echter persoonlijk het gevoel dat men Nostalgie zal verhyuzen naar het kleinere netwerk, om dan vervolgens NRJ op de frequenties van Nostalgie te zetten. Vor TOPradio zie ik ook geen directe problemen, gezien ze hun frequenties in het verleden ook steeds operationeel wisten te houden. Heb wel een gevoel dat de toewijzing aan Topradio in (tweede instantie) zal worden aangevochten worden , omdat Gatz het netwerk voor iedereen opnieuw had moeten openstellen na Hit definitief te schrappen. De toekomst zal het uitwijzen.

peter
peter
24 april 2018 - 18:35 18:35
Antwoord aan  Erwin

gaat het hier over een radio als moetoen in kampenhout dan bijvoorbeeld erwin?

Andre
Andre
24 april 2018 - 08:35 08:35

Dit is scherpe no-nonsense informatie die de politieke mist wegblaast…

Meer in mediabeleid, netwerkradio
NRJ start dit najaar op Vlaamse FM

Het Avondblad: 12 april (audio)

Het Avondblad: 6 april (video)

Gastcolumn: Hoe schoon op de radio

Mechelen, wat we zelf doen, doen we beter (2)

“Geschorste frequenties komen (nog) niemand toe”

Sluiten