In Memoriam: het ‘Manneke popt’ niet meer Radiolegende Peter Van Dam overleden

Leestijd: 4 minuten

Zopas bereikte ons het droevige nieuws dat de Vlaamse radiolegende Peter Van Dam, pseudoniem voor Peter Nijdens, is overleden in Kapellebrug (Hulst – Nederland), na een lange slepende ziekte. Hij zou op 20 februari aanstaande pas 66 jaar zijn geworden. 

Het begon bij Radio 199

Rebels, spitsvondig, rad van tong: drie elementen die zonder enige twijfel bij het profiel hoorden van Peter Van Dam, ook bij leven een Vlaams radiomonument. Zoals bij zovelen wekten de woelige radiogebeurtenissen op de Noordzee tijdens de jaren zestig en zeventig zijn interesse. Van op bouwvallige forten en de meest vreemdsoortige vaartuigen, klonk muziek. Een massaal protest tegen de gevestigde publieke omroepen die toen weinig rekening hielden met de wensen van de doorsnee luisteraar.


Lees verder onder de advertentie


Toen Peter Van Dam nog Peter Brian heette, tijdens een optreden van de Caroline Road Show in Merksplas in 1973

Peter Van Dam, net winnaar geworden van de eerste Nationale Belgische DJ-wedstrijd, besloot zijn kans te wagen op één van de radioschepen. Tijdens de overgang van 1972 naar 1973 werd Peter Brian geboren aan boord van de MV Mi Amigo bij een station dat zichzelf Radio 199 noemde om zich kort daarna om te dopen tot Radio Caroline.

Engelse naam vervangen

Een Engels pseudoniem, maar een Vlaamse presentator. Zijn capaciteiten gingen niet onopgemerkt voorbij. Adriaan Van Landschoot, op zoek naar een uithangbord voor zijn florerende boetieks, ontdekte in 1973 dat je via een eigen commercieel radiostation in één klap miljoenen Vlamingen kon bereiken. Hij startte Radio Atlantis. Een van de deejays was…. Peter Van Dam. De man van Caroline, maar dit keer met een Vlaamse naam die hij nooit meer zou wijzigen. Radio Atlantis werd eind van datzelfde jaar geruild voor Radio Mi Amigo. Het was nieuwjaar 1974 en The Radiolife of Brian kreeg een nieuwe doorstart.

Peter Van Dam in de studio van Radio Atlantis (1974), in het Nederlandse Oostburg.

Het verbod van Paul VDB

Peter Van Dam ontwikkelde zich bij Mi Amigo tot een van de betere en populairste medewerkers. Na zijn vertrek bij ‘de piraat’, (januari 1977) had hij gehoopt bij de publieke omroep BRT een kans te krijgen, maar alhoewel zijn talent niet ongemerkt was gebleven, mocht hij er niet aan de slag. Toenmalige directeur-generaal Paul Vandenbussche had eigenhandig een nota uitgevaardigd dat geen enkele persoon die ooit had meegewerkt aan een radiopiraat, ook maar iets mocht doen voor de BRT. Politieke correctheid nog voor ze werd uitgevonden dus. Van broodroof (Berufverbot) had niemand ooit gehoord bij de openbare omroep.

Nederlanders in de wachtrij

Wat in Vlaanderen niet mocht, lukte in Nederland zonder problemen. Drie weken na zijn vertrek bij Radio Mi Amigo was Peter aan de slag bij de TROS in Nederland. Deze omroep werd in 1979 geruild voor de AVRO. Nog later werd hij producer bij de VARA en kwam tenslotte terecht bij de KRO. Vooral bij de laatste omroep wierp hij zich op als de kenner van de popmuziek die er in slaagde om het entertainmentgehalte van zijn programma’s naar ongekende hoogten op te krikken. Niets stond een nog ruimere erkenning van zijn bijzonder talent in de weg. Radio Luxemburg, Tokyo FM…. De wereld werd zijn thuis maar het belette hem ook niet om voeling te houden met de radio-ontwikkelingen in Vlaanderen zelf.

Peter Van Dam in de studio van Radio Gemini in Herseaux (1980)

Het Vlaamse rijtje

Tijdens de eerste helft van de jaren tachtig ontdekt Peter Van Dam de Belgische vrije radio. Hij had kortstondig een eigen station, Radio Kiosk in Mortsel. Waarna hij al snel terecht kwam bij Radio 2000 in Antwerpen waar ook Michel Follet, Serge Van Gisteren en Guy Van Antwerpen aan de slag waren (1980-1981). Radio Palermo (Diest), Radio Sis (Antwerpen) en Radio Zoe (Halle-Zoersel) zouden volgen.In de tweede helft van de jaren tachtig was hij op diverse lokale stations te horen als presentator van ‘Belga Live’, een gesponsord syndicated programma op woensdagnamiddag. Het was een één uur durend programma waarbij het muziekformat een perfect verlengstuk vormde van datgene wat hij bij de KRO deed. De betere popmuziek in combinatie met een babbel waarbij een knappe doordenker, gekruid met de nodige humor, schering en inslag vormden.

Het Xtra FM-netwerk werd een tussendoortje, net zoals Radio Metropolys (1989/1990), een Frans station met Nederlandstalige programma’s dat in half Vlaanderen was te ontvangen. Er kwam een nieuw aanbod uit Nederland. Tijdens het weekend mocht Peter Van Dam een deel van de programma’s bij Radio 10 (Gold) presenteren. Het werden nieuwe hoogdagen voor de radio die vertaald werden in knappe luistercijfers. De presentator hield er de bijnaam ‘sympathiekste Belg op de Nederlandse radio’ aan over.

Peter Van Dam in zijn Zaventemse kantoor toen hij directeur was van Radio Flandria (1997)

Opnieuw naar Nederland

Het pendelen tussen Nederland en België werd een gewoonte. Zelfs toen hij in 1997 directeur werd van de allereerste kabelomroep in Vlaanderen, Radio Flandria (en iets later ook BOB). Door verkeerd management van de Nederlandse eigenaars ging het project evenwel vroegtijdig ten onder. De nieuwe werkgever werd de Frans-Vlaamse combinatie: NRJ-hitmusic only. Opnieuw kwam de schat aan informatie waarover Peter Vandam beschikte, bovendrijven. Er was steeds een klaar antwoord, op iedere vraag. Zelfs op vragen die niet werden gesteld. Toen ook deze radio-episode strandde, zorgde het Nederlandse Radio 192 voor een nieuwe uitdaging. Terug naar de good old days waarbij radio het uit hart primeerde boven het computergeweld.

Toch nog even bij Radio 2

Peter Vandam had bovenal een legendarisch stemtimbre. Dat ontging ook tv-bazen en reclamemakers niet. Behalve bij de radio was zijn stem dan ook vaak offscreen te horen bij VTM, Kanaal 2 en VT4. Peter was ook een poos adviseur bij JIMtv. In de wereld van de tv-commercials was hij af en toe de stem van de grote reclames van Disney-video’s. Omdat dit in memoriam onmogelijk volledig kan zijn, maar toch een slot moet hebben, moét minstens gemeld worden dat Peter alsnog bij de VRT Radio 2 aan het werk kon. Toch een beetje weerwraak… In de eerste helft van de jaren negentig was hij te horen in ‘Koffers en Co’ en ‘Terminus’.  Maar toen was Paul Vandenbussche al lang met pensioen…

Peter Van Dam in de noordstudio van de Artremis tijdens Mi Amigo 40 in 2014

Epiloog van een ‘manneke’ met hoofdletter M

Maar uiteraard dook Peter daarna nog op bij allerlei zenders. Bij de Franse radioketen NRJ, bij Maeva FM, bij de VBRO, bij Radio Contact… En in 2011 trok hij zelfs naar het zonnige Griekse eiland Karpathos om het toeristische radiostation Karpathos FM vorm te geven. Tot kort voor zijn overlijden, presenteerde hij nog Manneke Pop bij Mi Amigo International, een streaming station met FM-zenders in Spanje en een kortegolfzender voor de rest van de wereld.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Avondblad van 14 november (video) Gratis leren, gratis luisteren, gratis oorlog en gra... Beter (en sneller) Nederlands leren Buitenlandse leerkrachten en studenten Nederlands kunnen sinds kort bij VRT NU terecht om de Nederlandse taal te leren via televisie. Naast d...
Comeback van ‘Het Land van Hoogland’ (video) Zelfde microfoon, 21 jaar later U moest er gisteren extra lang voor opblijven of misschien zeer vroeg voor opstaan. U weet wel... het eeuwige verschil tussen ochtend- en avondmensen. In beide gevallen was het wel...
Het Avondblad van 11 november (audio & video) Een zondagse editie met enkel maar 'voo... Sofie voor Ferry De Belgische groep Trinity, met de toen nog piepjonge zangeres Sofie Verbruggen en ex Pebbles ‘Seven Horses In The Sky’ Fred Bekky, had in 1976 met ‘I’m Gonna G...
Zondagse versterking bij TOPradio Kurt Vermeir maakte z'n debuut in de ochtend TOPradio heeft zich sedert vandaag versterkt met een opvallend talent. Vanaf nu, iedere zondag opnieuw helpt Kurt Vermeiren de luisteraars op gang komen tussen 07:00 en 09:00 uur....
Radio 2-programma ‘De Rotonde’ als boek 134 boeiende verhalen van achter de sc... Het gebeurt, maar niet al te vaak, dat radiomakers de pers bijeenroepen om een boek voor te stellen, eentje waarvan ze dan nog zelf de auteur zijn. Gisterenavond was het wel van da...
Het Avondblad van 9 november (video’s) Een huldiging, een knap radioboek, een muziek... Een Tineke aan de muur Op 3 december wordt een portret van media-icoon Tineke de Nooij onthult op de Wall of Fame van het Hilversumse museum ‘Beeld en Geluid’. De Nooij (1941) b...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

16
Reageer op dit artikel

avatar
13 Aantal reacties
3 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
14 Personen die reageerden
Hans van der SteenRob WilsonJohn de Mol, producentEricHerman Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Bart van Leeuwen
Gast
Bart van Leeuwen

Wat een verdrietig nieuws. Peter van Dam heeft altijd een plekje in mijn hart gehad, ook al zagen we elkaar maar zelden, meestal bij reünies. Ik vergeet nooit de tijd in Playa de Aro (1976-1977) toen we, onder zijn leiding, geprobeerd hebben Radio Mi-Amigo naar een hoger plan te tillen. Peter heeft toen bewezen dat hij niet alleen een fantastische deejay was, maar ook een visionair en een goede programmaleider. Niemand kon je zo enthousiast maken voor radio als hij. En dat met dat heerlijke speelse sarcasme en dan nog op z’n plat Antwerps. Rust zacht Peter.

Claude Van Isterdael
Gast
Claude Van Isterdael

In Nederland en in de UK stonden zij te springen om de populaire zeezenderjocks
binnen te halen bij Hilversum 3 en de BBC,maar hier bij de BRT was er geen plaats
voor hen, toch slaagde er eentje die vroeger bij Radio Atlantis zat erin om zich op te werken als producer bij diezelfde BRT,zijn dj-naam schiet mij echter niet te binnen !

rudy nuytten
Gast
rudy nuytten

Peter De Groot ?

Claude Van Isterdael
Gast
Claude Van Isterdael

Zou het Theo Van De Velde niet geweest zijn,echte naam Guy Broeckhove ?

Eric
Gast
Eric

Theo Van de Velde, (Guy Broeckhove) presenteerde ook voor Radio 1 en Radio Luxembourg 208.

PVM
Gast
PVM

Peter van Dam, was bij mij gekend van Mi Amigo. En heb ik ook zelf nog ontmoet in Playa de Aro denk ik, tijdens mijn vakantie daar. Hij was een heel goede deejay, die Mi Amigo naar ongekende hoogtes heeft gebracht. Rust in Vrede Peter.

Ronny Wassink
Gast

Ja dan schrik je een ongeluk dat hij er niet meer is ik wens zijn familie en vrienden veel sterkte en kracht toe van ronny wassink

Jan D.M.
Gast
Jan D.M.

Peter was ook de man die de opnamebanden wiste bij de inval in de Mi Amigo-hoeve hier in de Vlaamse Ardennen te Opbrakel en zo de BOB voor schut zette.

Eric
Gast
Eric

Peter was een DJ met hart en nieren.
Ooit heb ik een optreden meegemaakt van hem in e dancing in Maldegem. Dat was tenminste een avond om niet te vergeten.
Ten tijde van Rivers of Babylon.
Veel sterkte aan familie en vrienden van Peter.

Elsen gilbert
Gast
Elsen gilbert

Weeral een topper weg rip peer er zal daar boven wel een uurtje voor j geregeld worden door de stan ofzo alle the creditcard for you mate

Erik van Ipenburg
Gast
Erik van Ipenburg

Peter van Dam, in 1983 een keer telefonisch live in zijn radioshow op Hilversum 3 bij de KRO om opnames van Alfred Lagardes Beton radio op te sporen. En jaren later rond 2009 met een clubje radioliefhebbers op de Ome Cor de tender van Radio Waddenzee/ radio Seagull onderweg naar de Jenny Baynton die toen twee weken verankerd lag op de Waddenzee. Peter aan boord om radio te gaan maken. Markante radio dj, hopen dat er boven veel radio is, R.I.P
Erik van Ipenburg

Herman
Gast
Herman

Peter Nijdens RIP aka Peter Van Dam want dat was wel zijn echte naam. Het is dankzij hem dat ik als luisteraar naar de Peter Van Dam show zoals de zoon van wijlen Stan Haag dat JR zou goed kon schreeuwen in een jingel. Dat ik veel platen leerde kennen dank zij hem en daar zal ik hem eeuwig dankbaar voor blijven.

Er sterven elke dag mensen overal over de hele wereld en die zijn vaak niet beroemd , maar een radio dj met een jaren van dienst heeft dat wel hij was het mannetje van de Radio. Hij was de warme stem die uit de radio in onze huiskamers kwam.

Peter bedankt voor de vele jaren van radio plezier we zullen je voor altijd missen want je bent vel te vroeg van ons weg gegaan.

RIP het ga je goe en je zal altijd in ons hart blijven zoals het een echte radio freak betaamt.

Eric
Gast
Eric

Theo Van de Velde, (Guy Broeckhove) presenteerde ook voor Radio 1 en Radio Luxembourg 208.

John de Mol, producent
Gast
John de Mol, producent

Een prima radiogigant van wereldallure is heengegaan.
Alle kracht gewenst voor zijn familie en verdere naasten.

Rob Wilson
Gast

Ja, Peter was bijzonder. Een uitstekende DJ die met zijn Vlaamse tongval Nederland en België op de één of andere manier wist te verbinden. Waarom gaan dit soort mooie mensen altijd te vroeg van ons heen?

Hans van der Steen
Gast

Goh dat was even schrikken. Peter van Dam de man met de stem die goud was. Heel absurd dat de Vlaamse staatsradio zo gigantisch talent liet lopen.
R.I.P.

Meer in Actueel
Peter Van Dam (65) is niet meer
Uitblijvende zendvergunningen: niet de VRM, maar de dienst Media is het probleem
Qmusic Nederland geeft iedere dag € 2018 weg
Vrienden en vijanden in chaos
Het niet gesproken Radioblad (weekend)
Boek: 100 jaar Hilversum Mediastad
Sluiten