Donderdag 9 februari 2006
Flamboyante ondernemer Sylvain Tack overleden
Speurders van de gerechtelijke politie hebben in het West-Vlaamse Oudenburg het levenloze lichaam gevonden van de 72-jarige Sylvain Tack. Midden de jaren zeventig bekleedde de wafelbakker een belangrijke plaats binnen de Vlaamse entertainmentindustrie met onder meer het platenlabel Start, het popblad Joepie en de zeezender Radio Mi Amigo.
Wafelbakker
Tack startte zijn carrière als bakker van het wafelmerk Suzy dat niet alleen in Belgi‘ een begrip werd. Later gooide hij zichzelf ook in de muziekbusiness, met als eerste wapenfeit de oprichting van het label Start dat vooral een opstapje werd voor Vlaamse artiesten als Paul Severs, John Terra, Joe Harris, Ivan Heylen en Samantha. Bovendien stampte Tack het nog steeds bestaande popblad Joepie uit de grond.
Radio
Toen hij vond dat de toenmalige openbare omroep BRT als monopolist te weinig “artiesten” uit zijn eigen stal draaide, richtte hij, geïnspireerd door Radio Atlantis van zijn concurrent Adriaan Van Landschoot, de zeezender Radio Mi Amigo op. Midden de jaren zeventig werd de zender in Vlaanderen populairder dan Nederlandse kleppers als Radio Veronica en Radio Noordzee. Toen Nederland medewerking aan zeezenders verbood en Mi Amigo niet meer veilig vanuit dat land (en stiekem ook uit België) kon werken, week het hele Mi Amigo gezelschap uit naar Spanje.
Spaans avontuur
Tack bewoonde een grote villa in Playa de Aro, waar de studio’s kwamen van zijn radiostation en waar hij naar eigen zeggen en zijn omgeving door de Spanjaarden werd geapprecieerd omdat hij Belgische toeristen naar de Costa Brava wist te lokken. (De programma’s werden per schip naar het zendschip Mi Amigo gebracht dat in de Theems lag en dat vanouds ook het zendschip was van Radio Caroline. Later verhuisde Radio Mi Amigo naar het zendschip Magdalena).
Mislukkingen
Zowat tegelijkertijd liep een door Tack geopende bar in Spanje falikant af, begon Radio Mi Amigo te slabakken en kreeg Tack ruzie met lieden uit zijn entourage. Reeds zwaar aan de fles week hij uit naar de Caraïben. Tijdens een trip naar Frankrijk smokkelde hij op vraag van zijn vriendin cocaïne en werd hij door de getipte douane gesnapt. Hij belandde in een Franse gevangenis, waar hij naar eigen zeggen de alcohol afzweerde en weer bakker werd.
Kruidengeneeskunde
Terug in België werd Tack een promotor van de kruidengeneeskunde, maar ook dit was geen volkomen succesverhaal. Eén van zijn antirookmiddelen werd als een echt geneesmiddel ontmaskerd, met een boete van 750.000 euro als gevolg. Tack was de laatste jaren van zijn leven eenzaam en verbitterd, en zat hij financieel aan de grond. De politie sluit niet uit dat de man zelfmoord heeft gepleegd.
° Lees ook: De week van Sylvain Tack 1 (audio)
(Fotocredits: Norbert VS)