RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

En daar is Radio Caroline weer!

Het lijkt een (min of meer) vaste gewoonte te worden; als het zaterdag is dan duikt Radio Caroline weer op in de AM-band. Het station is sinds gisterenochtend en dat nog tot vanavond zondag, zowel te beluisteren op 648 kHz, vanaf de zendersite van Orfordness, als op 1368 kHz, de frequentie van Manx Radio.

Het programma komt live vanaf het eigen zendschip, de Ross Revenge voor anker in de Blackwater Estuary, tussen Maldon en West Mersea in Essex. Er zijn tegelijk ook trips naar het zendschip voor de Caroline-fans.


Voor Caroline gaat het om een speciaal weekend, waarin een dramatische verjaardag wordt herdacht. Precies dertig jaar geleden begaf de 90-meter hoge zendmast (archieffoto uit 1983 boven) het op de Ross, toen bijna heel het zendschip mee de dieperik in sleurend. Het was de hoogste mast die ooit op een schip werd gebouwd.

Dat feit wordt dan ook uitgebreid herdacht in de huidige programmering. Tal van bemanningsleden en dj’s die toen aan boord waren, vertellen nog eens hun verhaal. Omdat het eiland Man lange tijd de toevluchthaven van de Caroline-organisatie was, dit na het van kracht worden van de Marine Offences Act op 14 augustus 1967, een wet die medewerking aan Britse offshore stations verbood, wordt uitgezonden onder de naam Caroline North.

Deze tribune uitzendingen zijn te ontvangen vandaag zaterdag 24 november en morgen zondag 25 november van 08:30 uur tot 21:00 uur (UK tijd). Het station kan bereikt worden via mail op memories@radiocaroline.co.uk.

Het is voorlopig nog onduidelijk of het op de 648 kHz nog steeds gaat om testuitzendingen of de start van een reguliere programmering.

° Manx Radio
° Radio Caroline


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

19 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Herman
Herman
29 november 2017 - 18:27 18:27

Goed nieuws voor 648 khz. Ik heb het hoofdkantoor van Caroline opgebeld en gevraagd of de zender blijft aanstaan of niet ? het antwoord is ‘ ja de zender zal niet meer uitgezet worden , maar we testen nog altijd ‘ heb een zeer hartelijk gesprekje gehad.

Herman

Johan
Johan
28 november 2017 - 15:01 15:01

Via deze link https://www.ofcom.org.uk/__data/assets/pdf_file/0021/95241/Radio-Caroline_Application-form.pdf is de vergunningaanvraag van Radio Caroline bij Ofcom in te zien.

De ontvangst in de regio waar ik woon (noorden van Nederland) is overigens nog steeds goed te noemen met zo’n S3 . Gewoon op de ferriet antenne van een Sony ST-88 tuner uit 1970.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
28 november 2017 - 12:01 12:01

Bedankt Herman voor uw boeiende technische uiteenzetting !
Deze morgen even zitten testen met de autoradio afgestemd op 648 KHz.
Traject was vanaf Aalst richting Brussel. Ontvangst was zo goed als nihil onderweg. Moet wel toegeven dat de ontvangstgevoeligheid op
AM van mijn autoradio zeker voor verbetering vatbaar is. Die AM zit er enkel nog op voor de plaatselijke sterkere zenders. En in Vlaanderen is dit uiteraard enkel nog de RTBF dat van zich laat horen.

Herman
Herman
29 november 2017 - 01:24 01:24
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Joop , Probeer eens om boven een zo hoog mogelijke brug te gaan staan met je auto en dan eens proberen. Het signaal zal dan wel een stukje beter zijn. Caroline was dinsdag (gisteren) dus was S9 + 25 db iets sterkers dus dan de dag ervoor. Nu zit ik ook te luisteren en af en toe is de fading sterk en soms is dat station uit Slovenië die wat vervelend is. Maar dat komt door dat ik met de long wire aan het luisteren ben. Op de ontvanger boven met een ferriet antenne zal het wel beter zijn maar das ook soms vodde of gesost zijn haha.

Ik heb gisteren deze antenne besteld in Breda , Nederlandcomment image ‘ Tecsun AN-200 Loopantenne ‘ prijs valt redelijk mee prijs + verzendkosten € 44,90 (prijs zonder verzendkosten is € 34,95. (Ik denk dat het beter is om de naam van de webshop winkel beter niet te vermelden want dan maak ik reclame en misschien zijn ze hier niet echt blij mee ?) Google het type maar eens dan kom je er wel heb je enkele hints gegeven ?

Herman

Herman
Herman
27 november 2017 - 20:55 20:55

Peter ,

Ja niet te geloven he de plek waar de zender staat en de antenne die ze gebruiken zegt al veel. Ik weet niet of het 250 watt hoe weet je dat. Kan je dat even mede delen aub ?

Zie men eerdere berichten van de ontvangst die ik heb van twee BBC Lokale Radio Stations met een vermogen van 0, 5 en 0,7 kw en die komen hier S9 door. En Caroline is 20 db over 9 alleen 648 is dichter bij de kust en das te merken. Dicht bij Zee en zo nat van ondergrond als wat.

Ik heb een draagbare korte golf radio van Panasonic die kost ook maar iets van € 25 (1.00O Bfr) meen ik me nog te herinneren want dat was toen in onze oude munt de Frank. Tis ook al zo lang geleden ? Die heb ik ook al een dikke 20 j nu.

73 Herman

Peter
27 november 2017 - 19:40 19:40

Hier in Noord Holland, op een portable van 4 tientjes, komt Caroline 648 ook kneiter hard binnen (S9+40).
Saillant detail: De radio staat in de livingroom naast de pc…..
Die 1 KW is in feite een vermogen van 250 watt carrier, 100% modulatie gekoppeld aan een mast van 100 ft met een hele mooie grounding.
Signaal komt op het vaste land harder binnen als in de UK zelf 😉

Herman
Herman
27 november 2017 - 18:08 18:08

Joop ,

Ja als je over hard spreekt das wel de moeite he haha. De ontvanger die ik gebruik is verre van goedkoop reken maar op min € 1.800 zo ziet de ICOM IC R 8500 uit zie url : (foto)comment image en hier staat er in het Engels meer over https://www.universal-radio.com/catalog/widerxvr/1850.html wat voor soort beest dat is haha.

De antenne is natuurlijk die het doet en dat is een lange draad antenne van ongeveer110 m lang naar de richting Noord – West. En dan gaat dat naar een ingang op de ontvanger die is 500 Ohm en een aarde met een staaf de grond in. Maar ik heb een vermoeden dat niet echt goed meer is ? Want het is een koperen pijp (die men gebruikt voor bv water) die is 6 m lang. Maar koper verteert maw wordt opgevreten. En dat moeten we eens uitmeten met een Megger , dat is meet instrument waarmee je de Ohmse Impedantie zie url http://www.testequipmentdepot.com/megger/images/mit1025.jpg
en dat een heel duur ding die beter even kan huren dan kopen als je dat maar 1X nodig hebt in jaren.
Maar het is bijna winter en nu heb ik geen zin om buiten te zitten graven enz.

Maar aan zo een lange draad antenne zitten er ook nadelen aan , er is meer last van fading , storing en ruis dan bv een loop ant die je kan richten naar de richting die je wil horen.

Oh ja ook nog even dit men lange draad hangt boven men achter buurman zijn huis en vlak naast een blok met nieuwe flats. De hoogte is ongeveer een meter of 4 misschien 5 schat ik. Te weten dat die boven het dak van de buur hangt op amper een meter en hij heeft ook internet en dat maakt ook een hoop storing op mg. Maar dat blijkt heel goed te gaan. Een rol VOB draad van 100 m (1,5 mm dikte) kost toch ook een dikke € 28.00 hoor en ben 3 uur bezig geweest om die antenne deze zomer op te hangen daar gaat meer werk in zitten dan je soms wel denkt.

Zo Joop hopelijk ben ik je hiermee van dienst geweest met meer info over het type ontvanger en antenne die ik gebruik het signaal op die ontvanger is S9 + 20 db en das best sterk voor 1 KW zender. Ze gebruiken daar ook een hele goeie maar wel oude antenne.

Groet Herman

Herman
Herman
27 november 2017 - 12:37 12:37

Hier is een mp3 opname die ik rond deze middag even heb gemaakt. Het is de éérste keer dat ik dit doe op men nieuwe notebook met Windows 10. Ik heb wel eerst enkele uren moeten uitzoeken hoe ik kon opnemen maar tis wel gelukt.

Via deze url link http://www.mediafire.com/file/4ebi358304gvc5j/Caroline_648_test_gent_icom_icr8500_long_wire.mp3 (lengte is 5:54 min) en hier kan je het bestand downloaden.

De ontvanger is een ICOM IC R 8500 en de antenne is een Long Wire (Lange Draad) van 110 meter lang en de richting is Noord – West (Naar de Kust) het signaal is heel sterk S9 + 20 db. Ik moet er bij vermelden dat het flink aan het regenen is dus wil dat zeggen dat alles erg vochtig is buiten. Opname locatie is Noord West Gent ongeveer 5 km van het centrum van de stad gelegen.

Groet Herman

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
27 november 2017 - 15:30 15:30
Antwoord aan  Herman

Zonet even geluisterd naar je opname. Amai die komt keihard binnen ! Wat een aangepaste draadantenne en ontvanger al niet kan capteren ! Toch heb ik wel een sterk vermoeden dat ondanks hun ideale zendlocatie en antenne Caroline wel wat meer dan 1KW uitgestraald.

Herman
Herman
27 november 2017 - 20:31 20:31
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Joop ,

Nog even dit ivm met meer dan 1 kw vermogen volgens jou ? Ik weet het niet of je al dan niet gelijk hebt. Maar ik twijfel en vermoed dat het wel maar 1 kw is.

1) De zender die gebruikt wordt staat in Orfordness en dat is aan de kust van de UK en het is een schier eiland. En er wordt gezegd dat deze plek zeer geschikt voor een zender station zie fotocomment image En volgens de info die gelezen heb wordt er een rondstraler gebruikt en geen beam antenne. Wat vroeger bij de BBC World Service wel het geval was met hun 500 Kw haha dat was hier al S9 + 40 db de naald vloog er haast uit hihi.

2) Mijn (Long Wire) Lange Draad antenne is gericht naar het Noord Westen. Maar zo een lange draad antenne straalt ook de andere kant. Das de kant waar de draad naar de ontvanger gaat ik noem dat simpel weg de achterkant. Want de zijde die niet naar de ontvanger gaat noem ik de voorkant. Dat voor alle duidelijkheid , als ik aan de voorkant een weerstand van 470 Ohm zou aansluiten met een aardstaaf naar de grond dan zou ik als het goed is. Volgens de beschrijving die ik gelezen heb een richtinngs effect hebben. Dat moet je voorstellen zoals een Mistlicht die hoe een smallere lichtbundel heeft ook verder schijnt dat is dan ook zo met die antenne. Maar dan spreken we niet meer over een Lange Draad Antenne maar over een Beverage Antenna url English https://en.wikipedia.org/wiki/Beverage_antenna

3) Wat bij mij ook nog kan meespelen is het volgende. Het einde van mijn Lange Draad Antenne hangt op ongeveer 5 m van een Tramlijn daar staat 600 V DC spanning op. Maar omdat dat allemaal ijzer is zoals de bovenleiding en de palen enz. Zou dat wel eens voor een effect kunnen zorgen ? In de goeie richting maar die tramlijm staat haaks op men Antenne. Dar valt verder niks over te zeggen want ik weet het niet ?

4) Ik hoor dat er overal een sterke ontvangt is ? Is dit te wijten aan het hoger vermogen dan wat men zegt maw meer dan 1 kw zoals jij ook vermoed ? Ik weet het niet hoe en wat ik zelf moet over denken. We zouden eigenlijk zelf ter plekke moeten gaan kijken op de de meter van het vermogen om te zien of het al of niet 1 kw is ? en dat is niet het geval. Dus laten we ze ‘ het voordeel van de twijfel ‘ geven zoals een uitspraak zegt.

Groet Herman

Herman
Herman
27 november 2017 - 20:46 20:46
Antwoord aan  Joop Van Hoop

PS : Joop ,

BBC Radio Essex die uitzend op 765 khz met 0.5 kw die staat in Bakers Wood, Chelmsford staat komt hier met S9 binnen en dat is , één de helft van het vermogen van Caroline , en twee amper 10 db zwakker op de s-meter met de zelfde antenne. Dus dat zegt toch ook wel iets dat het vermogen van Caroline volgens mijn vermoeden dus niet veel meer is dan 1 Kw.

Overdag komt BBC Radio Kent op 774 khz (ooit zond Caroline hier ook op uit als 389 m) en dat is ook S9 en soms iets meer. Zij zitten met 0.7 kw in Littlebourne. Als het donker is hoor ik ze niet meer en dan is het al Spaans wat de klok slaat , want die komen hier ook keihard door en das dan de zijkant van de antenne.

Dat zijn toch wel vast stellingen die we niet zomaar mogen en kunnen negeren. Dus vermoed ik dat Caroline op 648 echt wel 1 Kw vermogen heeft.

Herman

Herman
Herman
27 november 2017 - 07:33 07:33

Ha ik denk waarom je het hebt over 1.494 khz die werd voor de WO2 gebruikt door Lokale Radio Station’s in België met 100 watt of heb ik dat verkeerd voor?

Voor wie eens wil uitrekeningen op hoeveel meter of kilohertz een radiostation uitzend op de mg?
Dat is niet moeilijk de reken formule is als volgt : Lichtsnelheid delen door de Frequentie is de uitkomst in Meters (andersom kan ook dan is het Lichtsnelheid delen door Meters is de uitkomst in de Frequentie maar dan is de uitkomst niet echt juist , omdat het aantal meters als je dat gaat berekenen dan niet juist overeen stemt met de Frequentie in de 9 khz stappen)

Laten we het voorbeeld van Caroline 648 een gebruiken. 300.000.00 is het getal waarmee het licht zich voortplant. Op een Rekenmachine hoef je al die nullen niet in te geven. Je hoeft maar het getal 300 te gebruiken op url : https://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtsnelheid

300 : 0,648 = 462.962962963 in meters (dus 462 m) wie wil weten hoe lang een kwart (1/4 lamba ) golflengte antenne is. Dan deel je de uitkomst (aantal meters) door het getal 4 = 115.740740741 meter

Voor wie géén Rekenmachine bij de hand heeft (of gewoon iets te lui om er eentje er bij te pakken haha) dat kan ook online hoor. De eerste is gewoon het woord Rekenmachine invullen in Google en druk enter. De tweede is ook online en hier te vinden op url : http://www.onlinerekenmachine.com/

Hier kan je de uitkomst kopiëren wat ik ook gebruikt hebt in men vb. Dat kan je doen met CRTL + A om aan te vinken en dan CTRL + C om te kopiëren en dan CTRL + V om te plakken. Dat kan dus niet bij de eerste Rekenmachine van Google. (De zelfde rekenformule is ook voor de FM te gebruiken en zelfs voor Korte Golf.) Hopelijk hebben jullie hier iets aan ? T’is graag gedaan hoor.
Groeten Herman

Herman
Herman
27 november 2017 - 06:45 06:45

Gunnar ,

Dat je in het midden van de nacht allemaal Radio Stations (en niet radio’s is geen echte correcte Nederlandse term) op de middengolf is heel normaal. Want als het donker is planten de signalen op de MG zich verder voort dan overdag. En dat komt omdat er luchtlagen zijn in de Ionosfeer en er ook diverse luchtlagen die zich rond de aarde bevinden.

Overdag wordt het signaal op de MG gedempt en zal je veel minder verre zenders ontvangen , maar s’nachts valt die laag weg en dan hoor je plots van alles en nog wat. De temperatuur en seizoen speelt ook mee. In de winter zal je bv overdag soms verre zenders kunnen ontvangen als het dag is. Maar dat zal dan in de zomer niet gebeuren maar zal je eerder een station op korte afstand beter horen en met kort bedoel ik zo ongeveer een 200 a 400 km.

Dat je op 1.494 khz geen station hoorde wil dat nog niet zeggen dat daar wel een zender op aan het uitzenden is maar dat jij die niet eens kan horen omdat je te ver van de zender woont of omdat je antenne niks kan ontvangen van uit een zekere richting waar bv die zender zit.

Hier is een website waar dat heel goed beschreven staat hoe radio golven zich voort planten door de lucht http://members.home.nl/radiomorningstar/Prop/voortpla.htm de middengolf wordt hier zeer duidelijk uitgelegd. Hopelijk dat er hiermee er iets wijzer van wordt ?

Herman

Herman
Herman
27 november 2017 - 06:16 06:16

Het is maandagmorgen 27 Nov 2017 om 06:13 u en Radio Caroline 648 is nog steeds aan het uitzenden.

Gunnar Walgraeve
Gunnar Walgraeve
26 november 2017 - 19:35 19:35

In Begijnendijk bij Aarschot heb ik op 25/11/2017 omstreeks 19:30 het volgende vastgesteld.
648 kHz: Drie zenders door elkaar waar Radio Caroline hoorbaar was. Het signaal van Caroline was continu aan het faden aan +/- 3 fadings per seconde bij een signaalsterkte van 0% tot 50% op een Sangean 909 aan het venster met open zicht. De presentator meldde duidelijk “Caroline North”.

1368 kHz: ook hier zat fading maar het signaal was duidelijk veel zwakker en ook op die frequentie zat er nog zwakjes een andere zender.

Wel spijtig dus dat op vele AM frequenties ’s nachts verschillende radio’s door elkaar zijn te horen en op een handvol frequenties het muisstil is vb. op 1494 kHz.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
26 november 2017 - 11:34 11:34

In mijn garage staat nog een oude lampenradio uit de fifties,merk SBR,
na 11 uur vanmorgen Caroline gevonden op 648 khz,signaal vrij goed te ontvangen
hier in Sint-Martens-Bodegem !

Eric De Meyere
Eric De Meyere
26 november 2017 - 09:09 09:09

Iets voor 6u deze morgen hoorde ik een zwak signaal wegvallen. Ik denk dat het de Oost-Europese zender was die weggeduwd werd door Caroline. Ofwel was het Caroline die plots sterker doorkwam.
Het was Caroline North die toen doorkwam op de 648kHz.
Ik denk dat de tests afgelopen zullen zijn.

Herman
Herman
25 november 2017 - 21:47 21:47

Via Manx Radio 1.368 khz (220 mtr ex freq van RNI tot 31-08-1974) is Radio Caroline North ook te horen. En 648 khz .

Herman

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
25 november 2017 - 19:38 19:38

De 648 KHz is nog steeds in test. Zo staat het althans vermeld op hun website.

Don`t copy text!
19
0
Deel hier gerust uw gedachtenx