RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Het is vandaag 9 september… 1988 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

‘Ook Goeiemorgen’ met Jan de Hoop en Simone Wiegel vanuit Hilversum 

In Nederland werd in de vorige eeuw elke twee jaar ‘De Firato’ gehouden, een grote beurs waar je de nieuwste snufjes op het gebied van elektronica kon bewonderen. Videorecorders, geluidsversterkers, cd-spelers, ontvangstinstallaties, je kon het zo gek niet bedenken of het was er. De beurs werd altijd gehouden in de Rai in Amsterdam, en was een leuke bestemming voor een dagje weg. 

Behalve al die elektronische nieuwigheden waren er ook hapjes en drankjes, artiesten die optraden en veel live uitzendingen die de diverse omroepen maakten waar het publiek naar kon kijken. Zo kon je Ferry Maat de ‘Tros Top 50’ zien en horen presenteren of Lex Harding de ‘Nederlandse Top 40’. In 1988 had de Veronica Omroep Organisatie iets geheel nieuws bedacht. 

Tijdens ‘Veronica Lokaal’ werden er de klok rond programma’s gemaakt en de Nederlandse lokale omroepen mochten er gratis uitzenden op de uren dat ze zelf geen programma brachten. In die tijd hadden lokale radiostations maar enkele uurtjes per dag zendtijd die ze vulden met eigen producties. Dat was vaak een gevolg van het ontbreken van financiële draagkracht. ‘Veronica Lokaal’ dook in dat gat.

Het experiment zou na de Firato weer afgelopen zijn. Toen de beurs sloot besloot Veronica evenwel om door te gaan met ‘Veronica Lokaal’, maar na een paar weken werd daar door de Raad van State een stokje voor gestoken omdat dit in strijd met de bestaande regelgeving was. 

Op 9 september 1988 was de Firato al afgelopen, maar Veronica ging door met ‘Veronica Lokaal’. De programma’s werden verzorgd vanuit het pand van de V.O.O. in Hilversum. Die dag kon Nederland wakker worden met oud Mi Amigo-dj Frank van der Mast. In de jaren ’80 werkte hij bij Veronica onder zijn eigen naam Jan de Hoop. ‘Ook goeiemorgen’ presenteerde hij samen met Veronica-collega Simone Wiegel. (TvH)


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx