RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het is vandaag 9 mei… 1977 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Het radiolandschap in Europa 44 jaar geleden

“De radio in Nederland maakt moeilijke tijden door”. Het versnipperde landschap stond op 9 mei 1977 centraal in het programma ‘3600 seconden Veronica’, dat elke maandagavond van 22:55 tot 23:55 uur op Hilversum 1, met Tom Collins (foto bovenaan), te beluisteren was. Aan de hand van gesprekken met voorbijgangers op straat werd aan ‘de luisteraars’ van de Nederlandse radio gevraagd wat zij van het aanbod vonden, en dat leverde wisselende reacties op. 

Vervolgens had Tom een lijstje met gemiddelde luistercijfers van diverse publieke programma’s. Ook Leon Keezer, toen redacteur van het muziektijdschrift ‘Muziek Express’ kwam aan het woord. En hij benoemde vooral het feit dat de zendtijd op de publieke radiozenders elke dag door een andere zendgemachtigde werd gevuld. De ene dag de Avro, dan de Vara, de volgende dag de KRO en dan weer de Tros, etc. 

Hij vergeleek dat met iemand die een abonnement op een krant zou nemen, en de ene dag de Telegraaf zou ontvangen, de volgende dag het Algemeen Dagblad of de Volkskrant. Terwijl iedereen wel luistergelden moest betalen. Ook werd er gekeken hoe dit allemaal in het buitenland was geregeld. Zo werd het radiolandschap in Duitsland en België belicht. Volgens Yves Jansen had de BRT een soort ‘zenderkleuring’ doorgevoerd. Hij voegde eraan toe dat BRT 2 met ‘veel vlotte muziekjes’ nu ook al in stereo was te beluisteren, dit in tegenstelling tot BRT 1. 

BRT 1 bracht vooral ‘service en informatie’ en BRT 2 veel muziek, terwijl BRT 3 (ook in stereo) klassieke muziek uitzond. Dan was er ook nog de Franstalige RTBF. “Onze Franstalige collega’s houden vooral van kletsen”, aldus Yves Jansen. De Belgische politiek verwees in die tijd nog wel eens naar Nederland ‘waar het zo goed zou gaan’. Volgens Yves Jansen vergaten zij daarbij dat in Nederland de zendtijd werd verdeeld op basis van ledenaantallen. Vooral in de kuststreken werd er veel op Radio Mi Amigo afgestemd.

° ‘3600 seconden Veronica’ een informatief programma over het radiolandschap in Europa, dat een mooi tijdsbeeld geeft. (TvH)


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het is vandaag 8 mei… 1979 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 6 mei… 1984 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 7 mei… 1978 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 5 mei… 1973 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Veronica, probeer eindelijk eens radio anno 2021 te maken!

Wat ik zou doen als ik de baas was bij Veronica? De kogel is door Lees verder

Luistercijfers Nederland: Qmusic sluipt nog dichter bij

Geen grote verrassingen bij de luistercijfers voor de maanden juni en juli 2021. NPO Radio Lees verder

Requiem voor een Zwart Schaap (audio & video)

'Veronica Sorry, is het nou allemaal echt voorbij?' Het antwoord kwam in de late namiddag Lees verder

De muziek stierf twee keer! (update)

‘The day the music died’. Wikipedia stuurt je naar 3 februari, 1959. Waarbij wordt verwezen Lees verder

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
marino Coolsaet
marino Coolsaet
9 mei 2021 - 11:26 11:26

Zeer leuke uitzending.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x