RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het is vandaag 9 februari… 1986 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Met de Ross Revenge op ‘wandel’

In de nacht van 31 januari 1986 stormde het op de Noordzee. Het was niet zomaar een storm, maar eentje om ‘U’ tegen te zeggen. Ook in de monding van de Theems gingen de natuurelementen flink te keer, en wel zodanig dat in de nachtelijke uren de Ross Revenge van Radio Caroline en Radio Monique van haar ankers sloeg.

Het duurde heel even voordat alle bemanningsleden het heel zeker wisten. Toen werd het tijd voor actie. De middengolfzenders, op 558 voor Caroline en 963 kHz voor Monique, waren al uit de lucht gegaan om veiligheidsredenen. Iedereen die lag te slapen (als dat door de storm al mogelijk was) werd gewekt, en men probeerde om de motoren te starten. Dat lukte niet meteen, bovendien weigerde ook de navigatie op de brug van het schip alle dienst.

Daarop werd de Engelse kustwacht opgeroepen. Niet veel later lag er een reddingsboot, met blauwe zwaailichten, in de buurt van het zendschip. Inmiddels waren de motoren van de Ross Revenge wel gestart en kon men varen, zodat het schip niet langer stuurloos ronddreef. Dat was erg belangrijk omdat de radioboot erg dicht in de buurt van zandbanken was gekomen.

Er werd een noodanker uitgegooid, zodat men niet langer hoefde te varen. Na enige tijd werd dit weer ingehaald en bij stormkracht 10, werd tegen de wind in terug koers gezet naar de oude positie. Aan het rad niemand minder dan Ferry Eden die een beetje ervaring had met ‘varen met zendschepen’. Hij had in 1979 immers ook met de MS Magdalena van Radio Mi Amigo gevaren.

De storm, het stuurloos ronddrijven, het terugvaren, het opnieuw verankeren van de Ross Revenge, en het uit de lucht zijn van Caroline en Monique was ook een belangrijk onderwerp in de media, waarbij veel onjuiste informatie werd gegeven. De Nederlandse krant ‘Nieuwsblad van het Noorden’ maakte het wel heel erg bont door een foto van de MV Mi Amigo te plaatsen en erbij te vertellen dat dit de Ross Revenge was. 

Op 9 februari, toen al het leed weer geleden was en de zenders terug in de lucht waren, maakten Ferry Eden, Ad Roberts en Maarten de Jong een soort documentaire over alle gebeurtenissen van de voorbije dagen. Het leek een spannend verhaal, maar je zal maar in die zware storm, op het losgeslagen schip aan boord hebben gezeten. Terug naar 9 februari 1986. (TvH)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Ricky
Ricky
9 februari 2021 - 16:25 16:25

Het krantenartikel staat vol tegenstrijdigheden. Laat alles wat met piraten te zien heeft aan “mannen met baarden” over. (grapje) Maar zoals al gemeld hierboven, er klopte bijna niets. Maar Ferry heb ik ook gehoord die dag dat men terug in de ether was.
Hij had het over varen met die grote mast voor zijn neus. Het moet griezelig geweest zijn.

Revenge85
Revenge85
9 februari 2021 - 07:27 07:27

Voor mijzelf een prachtig document , hing uur lang aan de radio op die 09-02om naar deze documentaire te luisteren

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx