Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.
‘Welkom bij de gevarieerde puinhoop’
In 1978 konden luisteraars in de Lage Landen kennis maken met een nieuwe zeezender; Radio Delmare vanaf de Aegir, die voor de Zeeuwse kust lag. Maar het duurde niet lang. In een vliegende storm sloeg het zendschip op 11 september 1978 van haar anker, er werd een SOS uitgezonden en het schip werd de haven van Maassluis binnengesleept.
Begin 1979 liet Delmare weer van zich horen, althans via de media. Er was een nieuw schip gevonden; de Scheveningen 54. Nog vooraleer er werd uitgezonden merkten de autoriteiten op dat men net binnen de Nederlandse territoriale wateren lag. Meteen daarop werd ook dit schip binnengesleept en was het avontuur alweer ten einde. Maar driemaal is scheepsrecht.
In juni 1979 lukte het Gerard van Dam en zijn mannen om de MS Martina voor de kust van Zeeland te verankeren. En daarmee was een tweede zeezender een feit geworden. Opnieuw werd de 192 meter gekozen als golflengte. De start was voorzien op zondag 10 juni 1979. In de dagen voorafgaand waren er gepresenteerde testuitzendingen, zoals op 7 juni met Rob van der Meer (foto bovenaan).
Aan het begin van het uur, vooraleer de ‘Enterschijf’ van The Village People werd gedraaid, waren er onder de muziek van de Delmare-tune ‘The Eve of the war’, de nummers voor de organisatie aan land te horen: ‘Groep 1 147 en 148 en Groep 2 nummer 40. “De techniek is ook niet alles wat het geweest is. Welkom bij de gevarieerde puinhoop”, aldus Rob van der Meer.
° In november 1993 overleed Rob, die eigenlijk Rob Stouten heette, op 37-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand. Zijn as werd, volgens zijn laatste wens, uitgestrooid op de plek waar in 1979 de MV Martina voor anker lag. (TvH)