RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het is vandaag 7 augustus… 1973 (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden.  Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de dag door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

‘Warme oproep om u snel naar dit adres te begeven’

De zomer van 1973 was één van de mooiste van mijn – toen nog – jonge leven. Augustus was de laatste maand dat ik verplicht in Lüdenscheid moest wonen. Vadertje Staat had een jaar eerder in al z’n wijsheid bedacht dat ik een onmisbare schakel moest worden in het buiten de West-Europese grenzen houden van het communistische gevaar. Daarom was ik in september 1972 ’onder de wapens geroepen’ en naar Duitsland gestuurd. 

Vanaf 1 september 1973 lachte het burgerleven mij weer toe. Bovendien… geen Rus, Bulgaar of Roemeen was de grens overgestoken de voorbije maanden. Ik moet me dus toch bijzonder goed van mijn taak gekweten hebben. Ik geef toe, mijn opleiding als telex-operator bij de 6de TTR was best leuk en interessant geweest. Puur toeval dat de ABL me daarvoor geslecteerd had, maar het was mooi meegenomen. Zenders, antennes, masten, verbindingen, morsecodes… Ik had er een gratis, drie maanden durende opleiding voor gekregen. 

Van zodra ik me weer op echte vaderlandse bodem bevond, begon ik te broeden op plannen om een blad te beginnen over offshore radio. Minder dan twee maand eerder was Radio Atlantis begonnen en dat had voor een extra impuls gezorgd. Bovendien waren er in Nederland geruchten om Veronica en co te verbieden. Dat mocht niet geburen. Ik had net in het leger geleerd hoe je je moest verdedigen tegen de vijand, die lessen zou ik ter harte nemen… 

Veronica en al de rest zouden blijven! Dat vond trouwens ook Rob Out (foto bovenaan), toen al zo’n beetje de grootste baas bij de zender. Op 7 augustus 1973 presenteerde hij de Rob Out Show, waarin hij de luisteraars opriep om zich naar bepaalde adressen te begeven om ter plekke lid te worden van de ‘Veronica Omroep Stichting’. Het ging onder andere om platenzaken waar men tegen betaling van vijf gulden, het station kon helpen om te overleven. (JLB & TvH)

Dank aan Hans Knot om de lidmaatschapskaart van zijn broer Jelle te lenen…


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx