RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het is vandaag 6 december… 1981 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Van de Noordzee naar de Hofstad? Klein stapje voor Erik!

Op 19 februari 1977 was er bij Radio Mi Amigo een nieuwe dj te horen. Het was de zeventienjarige uit Nederland afkomstige Bart van Gogh die onder de naam Erik Beekman (foto bovenaan) aan boord ging. Ondanks het feit dat hij nog minderjarig was vond zijn moeder het goed, zo vertelde hij op 13 september 2009 bij de internetradio Mi Amigo 192. 

Lang zou de zeezender-loopbaan van Erik niet duren. Na een kort verblijf op de MV Mi Amigo moest hij door de kustwacht van boord worden gehaald omdat zendertechnicus Peter Chicago het niet langer verantwoord vond dat hij op het schip zou blijven. Erik werd overgebracht naar een Engels ziekenhuis met ernstige klachten van hoofdpijn en hyperventilatie. Met zijn gezondheid ging het daarna goed, maar hij zou niet meer terugkeren. 

De uit Den Haag afkomstige jongeman had in 1975 al gewerkt bij de Haagse piraat Radio Centraal. Begin jaren 80 ging bij aan de slag bij die andere lokale piraat Hofstad Radio in Den Haag. De naam Hofstad verwees naar het feit dat de nieuwe Nederlandse koningin Beatrix het paleis in Den Haag betrokken had, terwijl haar moeder, koningin Juliana altijd geregeerd had vanuit haar paleis in Soesdijk. 

Het station zond uit op de 97.8 FM, gebruikte zware vermogens, was professioneel en commercieel. Hofstad was al vaak het doelwit geweest van de RCD, de Nederlandse Radio Controle Dienst. Die had de ondankbare taak om zoveel mogelijk illegale zenders uit de lucht te halen. 

Waar Radio Maeva haar FM-zenders bijnamen had gegeven als ‘De Misdienaar’, of ‘Dikke Bertha’, werden de Hofstadzenders in de wandelgangen ‘Harry’s’ genoemd. Het is onduidelijk of dit mogelijk een verwijzing was naar de voormalige minister van CRM Harry van Doorn, hij die in 1974 verantwoordelijk was voor het doen verdwijnen van de zeezenders. 

Ondanks alles bestond Hofstad Radio begin december 1981 precies één jaar, en dat werd op 6 december gevierd met in speciale uitzending met Erik Beekman, waarin volop werd teruggeblikt op ondermeer de inbeslagnames met opengebroken deuren en dichtgemetselde kamers. 

In de jaren die volgden zou Bart van Gogh zich bezig houden met de productie van jingles bij het gerenommeerde bedrijf ‘Top Format’. En zopas verscheen over deze opmerkelijke, radio- en jinglemaker het schitterende boek Bart! De Van Gogh van de jingles. (TvH)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx