RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het is vandaag 5 mei… 1973 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

De Tipparade met Klaas, inclusief nummer 22

In 1967 solliciteerde Tom Mulder (foto bovenaan) als nieuwslezer bij de zeezender Radio Veronica. Programmaleider Willem van Kooten (Joost den Draaijer) vond de toen twintigjarige jongeman iets te jong. Toen er in 1969 opnieuw een vacature was omdat  Eddy Becker vertrok, probeerde Tom het opnieuw. Dit keer had hij meer succes, en zo was hij voor het eerst, onder het pseudoniem Klaas Vaak, op 23 mei 1969 te horen op de 192 meter. Zijn radionaam was bedacht door Henk van Dorp.

Toen Tom in 1973 de overstap maakte naar de TROS op Hilversum 3 werd hij opnieuw Klaas Vaak, later zou hij onder zijn eigen naam op de nationale popzender te horen zijn. Op 5 mei 1973 was hij aan het werk vanuit studio 4 tijdens de Veronica Tipparade. In die tijd kon je op zaterdagmiddag bij Veronica eerst luisteren naar de Top 40 en daarna naar de Tipparade. Later zou dit worden omgedraaid. Zowel bij de zeezender Veronica als bij de publieke Veronica Omroep Organisatie (toen die voldoende zendtijd had om beide lijsten uit te zenden) was het eerst tijd voor de aankomende hits in de Tiplijst en daarna ging de veertig platen tellende hitlijst van start.

Ook was er een promospot te horen voor de uitzending van de ‘Top 100 allertijden’ ingesproken door Lex Harding. Daarin werd aangekondigd dat deze lijst op 11 juli uitgezonden zou worden, maar volgens Klaas klopte dat niet en moest het 11 juni zijn. Veronica-luisteraars konden meehelpen met de samenstelling door tien titels van platen, die minimaal een half jaar oud waren, op een kaartje te schrijven.

Klaas wist ook te vertellen dat op woensdag 9 mei een eerder uitgezonden ‘Alice Cooper Special’ opnieuw zou worden uitgezonden in de ‘Lex Show’ bij Lex Harding. Aangekomen bij nummer 22 in de Tipparade was er even paniek in de studio. De plaat van Vicki Lawrence was zoek geraakt. Het instrumentale Soul Coaxing van Raymond Lefèvre werd gestart en Klaas gaf een overzicht van de nummers 30 tot 23. Net op tijd werd de nummer 22 gevonden om gedraaid te worden. (TvH)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx