RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 5 augustus… 1977 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

‘Dit is Mi Amigo bijna vanaf de bodem van de Noordzee

Iedereen die op donderdag 4 augustus 1977 aan boord van de MV Mi Amigo zat zal deze dag nooit meer vergeten want het zendschip was zinkende. Marc Jacobs had tot laat in de nacht productiewerk gedaan en mocht uitslapen. Herman de Graaf zou hem aan het eind van de ochtend wekken zodat Marc om 12:00 uur ‘Baken 16’ kon presenteren.

Herman maakte volgens afspraak zijn collega wakker met de woorden: “Schrik niet, maar we zijn zinkende”. Marc dacht eerst dat hij voor de gek werd gehouden, maar kwam daar al snel van terug toen hij zag dat er een grote plas water in zijn hut stond. De complete bemanning was intussen op zoek naar het lek. Omdat het zendschip al behoorlijk scheef lag werd de kustwacht gebeld. 

Er werden opblaasbare reddingsboten overboord gegooid. Drank en sigaretten, die kennelijk tot de eerste levensbehoeften van de bemanning behoorden, gingen als eerste erin. Extra nummers voor de organisatie aan land werden uitgezonden en luisteraars werden verzocht om ze naar Playa de Aro door te bellen. “Helaas het zijn codes, wij kunnen u niet vertellen wat ze betekenen”, werd er bij verteld.

In de loop van de dag vloog een helikopter van de Mi Amigo-organisatie over de Theemsmonding om polshoogte te nemen. Door alle paniek aan boord verviel ‘Baken 16’, de pompen aan boord maakten overuren. Op een gegeven moment begaf de generator het waardoor ook de zenders uitvielen. Uiteindelijk ontdekte boordmatroos Otto dat er helemaal geen lek in het schip zat, maar dat er een buis van het waterkoelsysteem van de generatoren was gesprongen. 

Met man en macht ging de bemanning aan het werk om die te repareren, waarna de generator met de pompen weer opgestart konden worden. Later die avond kwam Radio Caroline terug in de lucht, ook Marc Jacobs en Herman de Graaf mochten tekst en uitleg geven. De volgende dag, vrijdag 5 augustus 1977 stond aflevering 256 van ‘Baken 16’ voor een groot deel in het teken van de gebeurtenissen van de vorige dag. Een hoorbare zeer opgeluchte Marc Jacobs deed uitgebreid verslag van het net niet zinken van de MV Mi Amigo. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx