RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het is vandaag 4 april… 1988 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Een Italiaans radiostation in het Nederlands 

Luisteraars in Nederland moesten het tot 1988 doen met de uitzendingen van de publieke omroepen. Sinds begin jaren 60 waren er verschillende alternatieven (geweest) die opereerden van buiten het nationaal grondgebied. Er was Radio Luxemburg en er waren de zeezenders, zoals Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal, Radio Mi Amigo en Radio Caroline. Vooral de laatste twee waren, na het van kracht worden van de ‘anti piratenwet’ in 1974, volkomen illegaal. 

In 1988 was daar ineens ‘een nieuw hoofdstuk’ in de geschiedenis: commerciële radio vanaf land. Jeroen Soer (foto), die in 1980 nog onder de schuilnaam Jeroen Woelwater programma’s had gemaakt voor het Nederlandstalige Radio Caroline, richtte in 1987 Radio 10 op. Een commerciële zender met veel muziek. Er was echter een probleem, want dat soort zenders was in Nederland nog steeds verboden. Maar waar een wil is, is een weg, zo moet de gedachte zijn geweest. 

Deze keer werd er geen schip op de Noordzee gelegd, maar werd er uit een heel ander vaatje getapt. De programma’s kwamen gewoon vanuit een studio in Amsterdam, waarna ze naar een satelliet gestuurd werden. Het signaal werd opgepikt in de Italiaanse stad Milaan en er via de FM uitgezonden. Daarna werd datzelfde signaal vanuit Italië naar de Nederlandse kabelnetten gestuurd. Daarmee ging het om ‘een buitenlandse zender’, en op die manier was een maas in de wet gevonden: de zogenaamde ‘U-bocht constructie’.

Al in het jaar 1979 had de zeezender Radio Delmare hetzelfde gat in de wetgeving ontdekt. In het Nederlandse Den Haag werden programma’s opgenomen voor Radio Delmare Italië. In het plaatsje Montemarcello had de Delmare-organisatie een radiostation op de FM in de lucht die de in Nederland opgenomen programmabanden uitzond. Dat daarna ‘op onverklaarbare wijze’ die opnames ook op het Delmare-zendschip terecht kwamen, daar konden de programmamakers zogenaamd niets aan doen. 

In 1989 startte ook Joost den Draaijer het Nederlandse commerciële radiostation Cable 1 op de kabel, maar dat werd binnen de kortste tijd verboden. De reden? Den Draaijer zond rechtstreeks uit op de Nederlandse kabel en had geen buitenlandse constructie. Het betrof dus voor de volle 100% een Nederlandse zender, en dat was in die tijd gewoon verboden. 

De organisatie achter Radio 10 had het wat dat betreft met de ‘U-bocht constructie’ heel slim aangepakt. Jeroen Soer had eerder bij de TROS gewerkt, waar hij Ferry Maat (foto bovenaan) ontmoette. Deze laatste had eerder zijn sporen verdiend bij de zeezender Radio Noordzee Internationaal. De man werd overgehaald om Radio 3 in te ruilen voor Radio 10. Ferry zou er ook te horen zijn met de ‘Soulshow’ die hij eerder bij RNI en de TROS presenteerde.  

4 april 1988 was de eerste uitzenddag van het nieuwe Radio 10. Dit is het eerste programma van Ferry Maat op het nieuwe ‘Italiaanse’ radiostation, waar zelfs Italiaanse jingles inzaten. (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het is vandaag 3 april… 1977 (studio-tape)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 2 april… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 1 april… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Radio Mi Amigo: 212 was geen beter idee! (audio)

Vijfenveertig jaar geleden, tijdens het weekend van 23 en 24 juli 1977, nam de zeezender Lees verder

Het is vandaag 1 september… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 31 augustus… 1977 (audio)

Op 'bijzondere' radiodagen - en dat was 31 augustus - recycleren we graag een programma Lees verder

Het is vandaag 14 augustus… 1978 (audio)

Jingle-collage om Black Monday te herdenken Precies 43 jaar geleden was het om twaalf uur Lees verder

Het is vandaag 30 juli… 1988 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marino
Marino
4 april 2021 - 09:21 09:21

Leuk om dit eens te horen.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx