RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het is vandaag 31 juli… 2012 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dit is de allerlaatste aflevering van deze rubriek. Gestart als onderdeeltje van ‘Het Blad’, ging ‘Het is vandaag…’ in mei 2019 een eigen leven leiden. Na 793 afleveringen komt er nu een einde aan de dagelijkse afleveringen ‘heel ver in de tijd terugluisteren’. Het aanbieden van archief-opnames stopt daarmee niet, en komt na de vakantie in een gewijzigde formule terug. Alle eerdere afleveringen blijven uiteraard online staan en zijn makkelijk terug te vinden via deze link.

‘Gemeenschappelijk En Muzikale Informatieve Neutrale Instelling’

Tijdens de laatste tien dagen van juli 2011 kwamen vele oud Radio Gemini-medewerkers naar Taverne Het Bijenhof in Bissegem. Het was niet alleen een weerzien, maar er werd gedurende tien dagen ook serieus radio gemaakt via de evenementenfrequentie 92.2 MHz en het internet.

In de programma’s werden volop herinneringen opgehaald aan wat ooit op 23 december 1979 begonnen was in Herseaux. Na meerdere omzwervingen in Wallonië, startten in 1982 de uitzendingen vanuit een professionele studio bovenop de Kortrijkse Hallen. Aan alle mooie liedjes komt een einde, dus ook aan deze reünie. Precies tien jaar geleden begonnen Lian Backx (foto bovenaan) en Wim van Egmond aan de laatste uren. Daarna was het de beurt aan Geert van Dijk en Tom Bremer. 

Zij hadden uitgerekend dat het precies 14.962 dagen geleden was dat Radio Gemini van start ging. Het duo, ze stonden beiden an de wieg in 1979, ging volgens eigen zeggen ‘het nieuwe einde van Radio Gemini inluiden’. De FM-zender zou die avond iets na 18:00 uur uitgeschakeld worden, maar de programma’s zouden online verder gaan. Eerst non-stop muziek met veel Vlaamse en Franstalige producties. Later wilde men ook nieuwsblokjes toevoegen.

Ondertussen konden luisteraars naar de studio mailen of bellen om te vertellen wat ze die avond na 18:00 uur zouden doen als de FM-zender uitgeschakeld was. In de laatste Gemini-uitzending werden veel ‘radioplaten’ gedraaid, waaronder tunes van voormalige zeezenders. Ook de ‘Crunchy Granola suite’ was te horen, waarbij Geert van Dijk (foto links) opmerkte dat wie de voorbije dagen niet te beroerd was geweest om naar de commercials te luisteren, dit instrumentale nummer ook had kunnen horen in een spot die Peter van Dam had gemaakt ter promotie van RadioVisie. 

° Lees verder onder de foto’s

Daarbij werd verteld dat deze voormalige Radio Mi Amigo-dj op dat moment in Griekenland woonde. Ook werd er ingegaan op het ontstaan van de naam ‘Gemini’. Door sommigen werd de betekenis ’tweeling’ gegeven, omdat Gemini in het begin zowel Nederlands- als Franstalige uitzendingen had. Nu bleek dat men zich gewoon had laten inspireren op de naam van een… hond. Aldus mede Gemini-oprichter Ferry Vanloon.

Tom Bremer (foto – rechts) vertelde dat hij destijds documenten moest invullen voor de licentie en daarbij een betekenis voor de letters ‘G.e.m.i.n.i’ diende te verzinnen. Dat werd de ‘Gemeenschappelijk En Muzikale Informatieve Neutrale Instelling’. “Zo kreeg het kind ook weer een naam”, aldus Tom Bremer, die in zijn paspoort eigenlijk de naam Jean-Luc Bostyn heeft staan.

Vlak voor 18:00 uur mochten alle Gemini-medewerkers die in Taverne Het Bijenhof aanwezig waren, bij wijze van afscheid, hun naam noemen en kort vertellen hoe ze de voorbije tien dagen hadden ervaren. Daarna riep iedereen, na een teken van Bremer “Goodbye”. Tot slot hoorden de luisteraars de woorden die Rob Out op 31 augustus 1974 had gesproken bij het afscheid van de zeezender Radio Veronica. “De klok tikt steeds verder, ik heb nog enkele minuten, er moet misschien nog veel gezegd worden. Ik heb de tijd niet, en ik kan het ook niet meer. Het is tijd geworden om afscheid te nemen, een verschrikkelijk gevoel!” (TvH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marino Coolsaet
Marino Coolsaet
31 juli 2021 - 09:36 09:36

Hopelijk blijven ze wel online.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx