RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Het is vandaag 30 mei… 2014 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

“Een beetje gênant om terug te horen”

In 2021 is het 47 jaar geleden dat Sylvain Tack en zijn mannen begonnen met Radio Mi Amigo. Toen Nederland op 1 september 1974 het Europese radioverdrag van Straatsburg besloot te ratificeren had Sylvain het lef om de wet naast zich neer te leggen en door te gaan. De MV Mi Amigo verhuisde van de Nederlandse kust naar de Theemsmonding. 

Toen het te gevaarlijk werd om de programma’s in de Lage Landen op te nemen trok Het Mi Amigo-team naar het Spaanse Playa de Aro, waar men zonder problemen programma’s kon opnemen. Spanje was in die tijd immers nog geen lid van de toenmalige EEG (nu de EU). Derhalve was de anti-zeezenderwet door dit land niet ondertekend, en daar maakte Radio Mi Amigo handig gebruik van. 

Als eerbetoon aan Sylvain en zijn medewerkers bracht de vzw Nordica in mei 2014 tijdens ‘Oostende voor anker’ vanaf het schip MV Artemis vier dagen een terugblik op Radio Mi Amigo, zowel met oude bandprogramma’s als live uitzendingen gepresenteerd door de medewerkers van toen. In 2014 was het immers precies veertig jaar geleden dat Radio Mi Amigo begon met uitzenden. 

Er werd gebruik gemaakt van de 94.9 FM en het internet. Voor dit bijzondere radio-evenement waren tal van medewerkers uit de zeezenderperiode van Radio Mi Amigo afgereisd naar Oostende. Zo hadden Marc Jacobs, Peter van Dam, Ferry Eden en vele anderen de weg naar de Belgische badplaats gevonden om hun programma’s van de tot zendschip omgebouwde MV Artemis te presenteren. Iemand die zeker niet mocht ontbreken was Ton Schipper (foto bovenaan), de man die in december 1977 letterlijk Spanje was ‘ingevlogen’ om Stan Haag te vervangen. 

Net zoals toen presenteerde hij ‘Keukenpret’. Deze keer niet één uurtje zoals vroeger, maar was hij tussen tien en twaalf uur live vanaf het zendschip te horen. Daar sprak hij onder meer met Edu de Groot. Vaste luisteraars van de zeezender Mi Amigo kennen zijn naam misschien nog uit de spotjes van de Mi Amigo Drive In Show. Ton riep de luisteraars op om die avond te kijken naar WTV. De West Vlaamse televisie had ‘s ochtends een reportage gemaakt over het Mi Amigo 40-project en dat zou die avond worden uitgezonden. 

Ook draaide Ton zijn spotje van het ‘Recept van de dag’ uit 1978, en hij vond dat ‘een beetje gênant’ om terug te horen, zo vertelde hij de luisteraars van Mi Amigo 40. Aan het eind van zijn programma sprak hij de wens uit om ‘binnen een jaar of tien’ elkaar nog eens te spreken. Vorige zomer nog was Ton elke ochtend te horen met ‘Keukenpret’, tijdens de ‘Offshore Days light’, dat eind augustus 2021 werd uitgezonden vanuit Blankenberge. (TvH)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx