RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 30 augustus… 1980 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Live vanaf het schip Bison is dit Radio Veronica

Met het zinken van het zendschip de MV Mi Amigo op 19 maart 1980 werd het radiostil vanaf de Noordzee. Daar kwam in de nacht van 29 op 30 augustus 1980 voor heel even verandering in. Vanuit de haven van Scheveningen vertrok een schip vol met bekende dj’s, grammofoonplaten en heel veel apparatuur om een radioprogramma te maken vanaf zee.  Aan boord waren ondermeer Lex Harding, Bart van Leeuwen, Leo van der Goot, Ad Bouman, Erik de Zwart en vele anderen.

Het initiatief kwam van de Veronica Omroep Organisatie die in de nacht van vrijdag op zaterdag weer een nachtuitzending mocht maken op Hilversum 1. Met de legendarische datum van 31 augustus in zicht had de V.O.O. de MV Bison voor één nacht geregeld om daarmee radio vol nostalgie te maken, waarin veel herinneringen werden opgehaald uit de tijd van de zeezenders Veronica en Noordzee Internationaal. 

Natuurlijk waren er ook vele oude programmafragmenten en jingles te horen. In de Hilversumse studio zat de hele nacht wijlen Hans Mondt (foto bovenaan) paraat, om de uitzending over te nemen mocht de verbinding met het schip en/of de reportagewagen op de kade in Scheveningen wegvallen. Om de tijd door te komen las hij het boek van Rob Out ‘Veronica één jaar later’.

Die nacht stormde het hard op de Noordzee, windkracht 8. Dé reden voor de kapitein van de MV Bison om tegen 02:00 uur terug te varen naar Scheveningen, waar de uitzending werd voortgezet. Aan boord van het tijdelijke zendschip waren ook de Vlamingen Will Willems en Geert Vandijk uit Kortrijk, medewerkers van de vrije radio Gemini uit het Waalse stadje Moeskroen. Zij mochten vertellen over dit opmerkelijke initiatief en meteen de hele (vrije) radiosituatie in België uit de doeken doen.

Tegen 05:00 uur ging Erik de Zwart Bart van Leeuwen wakker maken die lag te slapen op het schip. Hem restte de taak om de luisteraars attent te houden met het programma ‘Ook goeiemorgen’, dat tot 07:00 uur zou duren. ‘Oh wat een nacht’ werd exact veertig jaar geleden uitgezonden. (TvH)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Geert
Geert
30 augustus 2020 - 11:27 11:27

ook ene van Dijk was aan boord een memorabele nacht…we gingen uitvaren maar we keerden terug en de rest van de nacht in de haven..deze nacht werd onlangs op een zaterdagnacht uitgezonden op de enige èchte KL85. http://www.KL85.net

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Geert
Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx