RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het is vandaag 3 juni… 1977 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

‘1977 honderd jaar plaat, twaalf en een halfjaar Top 40’

Het was Joost den Draaijer die in 1965, na een werkbezoek dat hij voor Radio Veronica aan de Verenigde Staten had mogen brengen, ‘naar Amerikaans voorbeeld’ bij de zeezender de ‘Veronica Top 40’ invoerde. De lijst was een overzicht van de veertig best verkochte singles van de afgelopen week. Er bestonden nog geen computersystemen waarmee je met één druk op de knop een overzicht kreeg. 

Dat betekende dat een hele club mensen, wekelijks, een groot aantal platenzaken moest bellen om de titels van de best verkochte platen te noteren. De Top 40 werd niet alleen uitgezonden op Radio Veronica, je kon bij de platenzaken ook gratis ‘een gedrukt exemplaar’ van de lijst ophalen. Na het verdwijnen van de zeezender Veronica werd het initiatief voortgezet onder de naam ‘Nederlandse Top 40’. 

Omdat de Veronica Omroep Organisatie in het begin geen eigen zendtijd had werd het overzicht een tijdlang uitgezonden bij de Tros op Hilversum 3. Toen de V.O.O. de aspirant status kreeg en er één uurtje zendtijd per week was op de nationale popzender, werd er elke vrijdagavond een kleine selectie uit de Tipparade en Top 40 gebracht.

Omdat dit vrij mager was, sprong de zeezender Radio Mi Amigo in dit gat door de lijst volledig uit te zenden. Dat gebeurde al vanaf het najaar van 1974 met Frans van der Drift. Later zouden ook Peter van Dam, Herman de Graaf en vele anderen de Nederlandse Top 40 bij Radio Mi Amigo presenteren.

In de zomer van 1977 was het precies 12,5 jaar geleden dat Veronica begon met het uitzenden van deze Top 40, en dat moest gevierd worden. In de hele maand juni 1977 waren er in de Hilversum 3-zendtijd van Veronica speciale programma’s te horen. Geen actuele Top 40 die maand, maar een duik in de geschiedenis met verschillende presentatoren.

Lex Harding mocht op 3 juni 1977 het spits afbijten door platen te draaien uit de allereerste Top 40 van 2 januari 1965. Maar er was meer te vieren zoals bleek uit een jingle. ‘1977 Honderd jaar plaat, twaalf en een halfjaar Top 40’. (TvH)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx