RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Het is vandaag 3 juli… 1979 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

‘Bij Astrid’ val je niet tussen ‘Tussen wal en schip’

Bij Radio Delmare kwamen de programma’s deels live vanaf het zendschip Aegir 2, (aka de MV Martina), en anderzijds werden er ook bandjes uitgezonden die door de firma Prodihaag uit Den Haag waren opgenomen voor Radio Delmare in Italië. Via een zwakke FM zender werden er op het schiereiland, ‘voor de toeristen’, Delmare-programma’s uitgezonden.

Voor de goede orde Radio Delmare Italië en Radio Delmare dat met een schip voor de Zeeuwse kust lag hadden helemaal niets met elkaar te maken. Tenminste als we de woorden van presentator Peter van der Hols op 10 juni 1979, tijdens het openingsprogramma, mochten geloven. Maar hoe kwamen die banden dan op de Noordzee terecht? Niemand die het wist. 

Natuurlijk diende het Italiaanse station als dekmantel voor de bij-wet-verboden activiteiten in Nederland en gingen de Prodihaag-bandjes wel rechtstreeks van Den Haag naar het zendschip. Astrid de Jager was één van de mensen die regelmatig vanaf tape op de 192 meter was te horen. In haar programma ‘Schoon Schip’ riep ze op 3 juli 1979 luisteraars ook op om te schrijven naar het postbusadres in Den Haag. (TvH)

° Foto bovenaan: Leo Vreugdehil en Astrid de Jager aan boord van de Aegir 2 (credits: Offshore Radio Archive)


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx