RadioVisie

  • .
    .

Het is vandaag 29 september… 1978 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Een witte merel bij Radio Caroline

Vrouwelijke dj’s bij zeezenders, ze waren de grote uitzonderingen. Al helemaal daar waar er live vanaf een zendschip werd gepresenteerd. Radio Atlantis was de uitzondering op de regel. Samantha Dubois was die ene ‘witte merel’ bij Radio Caroline. Alhoewel Nederlandse, ze heette in het echt Ellen Kraal, presenteerde ze uitsluitend in het Engels.  

Ze leerde Engels spreken in Nieuw-Zeeland in de sixties, wat haar een uniek en direct herkenbaar accent gaf. Oorspronkelijk kwam ze bij Radio Caroline terecht als vriendin van Peter Chicago, de zendertechnicus. Af en toe hielp ze mee met het koken op het zendschip, de MV Mi Amigo.

Ze presenteerde haar eerste programma op 3 maart 1973, toen ze zichzelf ‘Ellen de kokkin’ noemde. In 1974 kreeg ze het blok 03:00-06:00 uur toebedeeld en werd ze Samantha Dubois. Volgens de tabellen van wijlen Buster Pearson, van het tijdschrift Monitor, maakte ze in totaal 792 uur programma’s voor Caroline.

Op 12 januari 1977 werd ze door een Nederlandse rechtbank beboet voor haar betrokkenheid bij het station. Desondanks ging ze in februari van datzelfde jaar reeds terug naar Radio Caroline. Ze presenteerde haar voorlopige laatste show op 17 oktober 1978. Ze trouwde en verhuisde naar Nieuw-Zeeland.

Maar de roep naar de Noordzee werd alsmaar sterker, ze keerde terug naar het station in 1984. Van 14 september tot 10 november maakte ze nog 147 uur ‘live radio’, dit keer vanaf de Ross Revenge. Het nieuwe zendschip van Radio Caroline, nadat de Mv Mi Amigo was gezonken.

Nadat Samantha het station voor de laatste keer verliet, woonde ze een tijdlang in Den Haag, waarna ze terugkeerde naar Nieuw Zeeland om een kind te krijgen op 18 september 1991. Ellen/Samantha stierf aan de gevolgen van leverkanker op 1 oktober 1992. Ze werd begraven op het North Shore Memorial Park in Auckland. (TB)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Revenge85
Revenge85
29 september 2019 - 13:44 13:44

Ik vond haar programma’s ook een afwisseling in het presentatieteam gedurende haar Caroline periode , mooie foto met verrassend op de achtergrond de “Martina” het latere zendschip van Radio Delmare , toch!!!

Pascal VDM
Pascal VDM
29 september 2019 - 12:11 12:11

Ik herinner me haar presentatie als een kalme rustgevende stem. En met de LP tracks genoot ik van haar programma’s. Spijtig is ze blijkbaar niet terug te vinden voor wat informatie over haar juiste begraafplaats via hun site : https://www.findagrave.com/cemetery/2162568/north-shore-memorial-park .

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx